• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.6° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Час хаосу

Зовсім не жартівливі пристрасті розгорілися протягом останніх двох тижнів на Миколаївщині. Формальним приводом для розпалу пристрастей стала спочатку чергова, а потім вже позачергова сесія обласної ради, на якій планувалось розглянути перерозподіл кількасот мільйонів гривень обласного бюджету. Були там і власні надходження і субвенції з державного бюджету, в тому числі на програму нової української школи, з реалізацією якої Миколаївська область на пару з Житомирською пасла задніх. 

Серед перших, хто виступив з критикою, крім звичних критиків нинішнього керівництва обласної ради, був народний депутат Вадим Підберезняк. Взагалі, він ще минулого тижня різко пройшовся по керівництву Миколаївської обласної державної адміністрації. Дісталось всім. Перед усім – Олексію Савченко, першому заму Боню, потім – Олександру Кушніру, новопризначеному заму Трайтлі. Хіба що єдиний, хто отримав позитивну характеристику – Валентин Гайдаржі. І, зрештою, Вадим Підберезняк заявив, що в день голосування 21 квітня він отримав погрози від Олексія Савченка. Всі запам’ятали фото, зроблено тієї ночі, яке облетіло всі сайти та соцмережі  – виявляється це був той самий момент.

Олексій Савченко відповів – відкинув всі звинувачення та пообіцяв зустрітися з народним депутатом у суді. Спостерігаємо за цим конфліктом. Хоча, можливо, що він дуже скоро затихне сам собою.

Але все це були квіточки. Ягідки були на засіданні комісії з питань бюджету, коли депутати Федір Барна – голова комісії та Вадим Олабін поговорили на високих тонах та поштовхалися і майже побилися. Взагалі, все їх спілкування – це такий собі взірець місцевого парламентаризму. Можна дивитися і дивитися. Безкінечно…

Саме цікаве, що:

Не дивлячись на всі заяви про можливі фальсифікації документів головою облради Москаленко, на всі бурхливі емоції під час засідань постійних депутатських комісій і навіть на бійку депутатів. 

Не дивлячись на те, що засідання бюджетної комісії так і не відбулося.

Всі, повторюю, всі питання, які внесла обласна державна адміністрація, всі рішення, які вона хотіла, щоб були прийняті – були прийняті. Не з першого разу і з мінімальною кількістю голосів, але прийнятті. І затвердження Федора Барни на посаді директора Миколаївського міжнародного аеропорту, і перерозподіл бюджету і навіть більше! Обласна державна адміністрація передала обласній раді права щодо управління майном яке належіть до спільної власності громад області. Хоча у обласної ради немає жодних структур, посад та людей, які можуть здійснювати оперативне управління цим майном.  Що з цього вийде – подивимось. А поки що, один з депутатів, який проголосував за бюджет відкликав свій підпис, а інші депутати пообіцяли оскаржити все це дійство у суді.

Особисто я вважаю, що все, що відбулось, пов’язано із так званим транзитом влади, як зараз новомодно стали говорити. Обрано нового президента, але він ще не став чинним, не набрав повноважень – це станеться лише 20 травна, і його кадрова політика, як в центрі, так і на місцях для більшості учасників процесу лишається таємницею, покритою темрявою. Хоча, деякі плітки вже з’явились. Країна знаходиться у стані невизначеності і цим станом намагаються скористатися всі. І ті, хто відходить від влади, і ті, хто прагне її отримати на місцях. Дехто вже заявляє, що нового президента підтримував ще тоді, коли той і не думав балотуватися. Ніяких конкретних прізвищ не називаю – слідкуйте за заявами, а головне - за вчинками.

Верховна Рада України визначила дату інавгурації новообраного Президента України Володимира Зеленського. Складання присяги на урочистому засіданні Ради відбудеться 20 травня, в понеділок, о 10-й годині ранку. Що цікаве, рішення біло прийняте конституційною більшістю. 

Вже наступного дня після цього голосування фракція «Народного фронту» у парламенті вийшла з коаліції «Європейська Україна» про припинення існування якої було негайно оголошено. Таким чином, у парламенту з’являється тридцять днів для створення нової, а коли цей термін сплине, новообраний президент Зеленський не матиме законних підстав розпускати Верховну Раду. 

Чи погодиться Володимир Олександрович із такою логікою, чи буде наполягати на іншому – вже дуже скоро дізнаємось. Як на мене – зараз розпочнеться протистояння Президента та парламенту, принаймні – його частини. І єдине, що можна із впевненістю зараз сказати – це те, що Україна вступає у черговий віток турбулентності та невизначеності, наслідками яких може бути справжній хаос. Яким дуже вміло може користатися наш північно-східний сусід. Зрештою, особисто я, зовсім не здивуюсь, коли стане відомо, що цей хаос, власне, цей сусід організував та влаштував.