• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Генератор криз

Ну, що ж, з понеділка у нас вже повноправний новий Президент держави Зеленський Володимир Олександрович – 20 травня відбулась його інавгурація. Що можна сказати – , судячи із того, як він стрибав до лисини Кошевого, дехто через таку його стрибучість інавгурацію навіть назвав кенгурацією, - наш новий Президент у хорошій фізичній формі. Це добре. А решта розмови – про, інше.

Під час своєї інавгураційної промови Зеленський зробив чимало гучних заяв. І про те, що кожен з нас тепер – президент і несе відповідальність за Україну, і про те, що Європа у кожного в голові, покликав українців звідусіль, та багато чого іншого. Але дві найголовніші заяви з усіх – це однозначна пропозиція Уряду Гройсмана піти у відставку та заява про розпуск Верховної Ради 8 скликання із вимогою прийняти Виборчий кодекс із відкритими списками та низкою кадрових вимог.

Володиир Гройсман не став зволікати з відповіддю і в той же день оголосив про те, що йде у відставку. А щодо розпуску парламенту та дострокових парламентських виборів, то буквально наступного дня після інавгурації почалися консультації із лідерами фракцій. Майже всі з них погодились із розпуском і вже в середу відбулось позачергове пленарне засідання Верховної Ради на якому розглядалися зміни до Закону про вибори, запропоновані Зеленським. Суть яких зводилась до наступного – ліквідація мажоритарки, виключно пропорційна система за закритими партійними списками (хоча два дні перед цим він говорив про відкриті – може просто не розуміє, про що йдеться?) та зменшення прохідного бар’єру з 5 до 3%. Сухий залишок – Рада навіть не включила президентські законопроекти до порядку денного. В четвер президентський указ про розпуск парламенту та призначення дати виборів на 21 липня було опубліковано в газеті «Урядовий кур’єр». І в той же день, до Верховного Суду було подано позов про визнання цього указу незаконним а фракція «Народного фронту» почала готувати подання до Конституційного Суду щодо визнання цього указу неконстуційним. 

Отже, що ми маємо за неповний тиждень роботи новообранного президента? 

Перше – парламентську кризу;

Друге – урядову кризу;

Третє – конституційну кризу.

Багато із спостерігачів та коментаторів відмічають, що розпуск ради менше, ніж за півроку до припинення її повноважень не відповідає нормам української Конституції – незалежно від того, є там коаліція, чи немає. Уряд йде у відставку – немає з ким говорити місії Міжнародного валютного фонду про продовження співпраці від якої напряму залежіть зараз фінансова та економічна стабільність країни, Рада іде не дострокові вибори – ніхто ніяких законів, навіть самих потрібних і хороших приймати найближчі півроку не буде. Навколо – одні суцільні кризи, наслідки яких поки що не встигли відчути більшість українців, але, якщо кризи будуть розростатися та  поглиблюватися – відчують обов’язково. Отже, новий Президент Володимир Зеленський за наслідками кількох днів роботи на посаді отримує, як на мене – досить сумнівний, титул генератора криз. Враховуючи його хорошу фізичну форму, про яку я говорив раніше – генератор він дуже потужний.

У своїй першій промові Зеленський закликав українців зі всього світу повертатися до України. І деякі з них цей заклик не тільки почули, а й ще і відповіли на нього. Серед них – Андрій Портнов – заступник голови Адміністрації Президента часів Януковича, ідеолог диктаторських законів 16 січня та головний натхненник кровавого розгону Майдану, Валерій Хорошковськи – голова СБУ часів Януковича. Про Коломойського я не кажу – той повернувся ще до інавгурації, начебто щось знав. Не знаю, як ви, але я поверненню такої діаспори не дуже радію. Може вони всі щось знають або відчувають, чого не знаємо та відчуваємо ми?

Але на цьому новий Президент не зупинився. Протягом кількох днів він зробив кілька кадрових призначень. Всі, або майже всі нові призначення – друзі та бізнес-партнери Володимира Олександровича. Або люди, яких пов’язують із Ігорем Коломойським. Найбільший резонанс викликало призначення адвоката олігарха Андрія Богдана, який також за часів Януковича займав купу постів і не може, відповідно до пункту 5 першої частини статті 2 «Закону про очищення влади», або як його називають закону про люстрацію – не може обіймати посаду голови Адміністрації Президента. У Зеленського, правда, заявили, що якщо Конституційний суд визнає закон про люстрацію таким, що не відповідає Конституції, то Зеленський звільнить Богдана. Чекайте, чи не правильно було б призначати людину на посаду не порушуючи чинний закон. Але, ж коли дуже хочеться.

Як на мене – дуже симптоматичний початок. Новообраний порушив закони та Конституцію значно швидше за Януковича. А якщо до цього додати геть не зрозумілу ідею про референдум щодо переговорів з Росією. Я нагадаю, що у Криму, Донецьку та Луганську п’ять років тому вже проходили референдуми, а до цього, у 1938 році референдум провели у Австрії. І до чого все це призвело?

Отже, якщо оцінювати коротко – замініть «Рошен» на «95 квартал» - і по суті нічого не помінялось – де там нові підходи? Операція по розпуску Ради та спробою зміни виборчих правил нашвидкоруч – ніщо інше, як спроба бліцгригу та рейдерського захоплення держави через парламент. Але з наскоку не вийшло. Поки що. Як там співав новоспечений лідер «голосної» політсили «веселі, брате, часи настали – ми наближаємось до мети». Тільки треби уточнити хто це – «ми» та яка у цих «ми» мета? Схоже, дуже вона дуже проста та геть не нова.