• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.6° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Не Британія…

Вітаємо всіх президентів!

Британський парламент обламав Бориса Джонсона, премьер-міністра цієї держави, заборонивши йому виходити з Європейського Союзу 31 жовтня без угоди. Ба більше – він відмовився йти на дострокові вибори 15 жовтня. Як відомо, з 2016 року Велика Британія намагається здійснити Brexit – вийти з ЄС після того, як на референдумі 23 липня 2016 року більшість його учасників проголосувало за таке рішення. І вже понад три роки Британія та Європейський Союз не можуть віднайти формулу виходу яка б влаштовувала всіх. Основна  проблема – питання кордонів між Ірландією та Північною Ірландією. Нарешті Борис Джонсон – палкий прихильник безкомпромісного Brexitу – взяв курс на жорсткий розрив – без усіляких угод. Але на заваді йому став британський парламент, більше того – частина депутатів від його рідної Консервативної партії виступила проти. Бо вони вважають вихід з ЄС, та й ще по жорсткому, без угоди – вкрай негативним сценарієм для власної батьківщини – Британії. Страшне діється у цій Британії!

Слава Богу – нічого подібного зараз в Україні навіть уявити собі неможливо! Щоб якась там, прости Господи, Верховна Рада щось там заперечила Президенту, тобто – волі мудрого українського народу? Та ні за що на світі! Отето от весь разброд і шатаніє у наших, українських реаліях просто неможливі. Президент збирає керівництво уряду, парламенту, генпрокурора і ще кого треба – загалом – небагато народу, швиденько роздає вказівки, призначає терміни та відповідальних – і вперед – із піснею! А парламент, уряд та всі інші без заперечень беруть під козирок – і виконують. І ще як виконують!

За другий день роботи, прости Господи, українського парламенту той остаточно ліквідував депутатську недоторканність, та наштампував цілу купу змін до Конституції. Там і зменшення кількості депутатів з 450 до 300, і введення виключно пропорційної системи виборів нардепів, і надання можливості Президенту призначати керівництво САП та НАБУ, і багато чого іншого. Загалом – коли і якщо ці правки до Основного Закону буде прийнято остаточно, то роль та вага українського парламенту буде законодавчо закріплено у якості обслуги. До речі, а чому 300 депутатів, а не 250, наприклад? Тому, що цифра красива, як 300 спартанців? Під час обговорення у сесійній залі казали, це тому, що мудрий український народ за таке число проголосував на референдумі у 2000 році. Шкода, правда, що «слуги» не пам’ятають, за умов якого шаленого адмінресурсу відбувався той референдум, як зганяли на мітинги на його підтримку бюджетників звідусіль. Посилання на той референдум, як на мене - не найкращій аргумент. Врешті – решт, на референдумі 17 березня 1991 року більшість того ж самого мудрого українського народу проголосувала за те, щоб Україна лишилася у складі «обновленного Совєтського Союзу». То, може, згадаємо ті славні часи, та й того - Back in the USSR?

Як стало відомо, Уряд на своєму засіданні погодив кандидатуру нового голови Миколаївської обласної державної адміністрації. Ним має стати дехто Олександр Стадник. Не місцевий, тому широкому загалу у нас він мало відомий – з його коротких біографічних відомостей знаємо, що останнє його місце роботи – це податкова служба одного з районів Києва. Проте, набагато більше інформації можна отримати з Інстаграму його дружини, яка, до речі, з Миколаєва. Судячи з нього – їх життя – це життя на люксових курортах, в оточенні люксових речей і пересуваються вони на люксових автівках, що являє величезний дисонанс скромній посаді чоловіка та геть не відповідає способу життя справжнього «слуги народу». Ця невідповідність, а також те, що новий губернатор не з Миколаївщини викликало невдоволення та бурхливе обговорення миколаївців у соціальних мережах. Незадоволення, навіть, - увага! – виникло у деяких народних депутатів-миколаївців від «Слуги народу». На що їм, під час наради у Зеленського 5 вересня коротко пояснили – «Це рішення Президента і воно не обговорюється». Крапка.

Якщо чесно – мені байдуже, звідкіля буде очільник облдержадміністрації – аби тільки той кіт мишей ловив. Мене обурює зовсім інше. Хто, взагалі, цим депутатам слово давав? Мудрий український народ їх обрав для того, щоб вони дали змогу Зеленському та його команді працювати на повну. Якщо Володимир вважає, що миколаївським губернатором має бути Стадник – буде Стадник, якщо вважає, що має бути чорт лисий – буде чорт лисий (я не про лисого з «кварталу», хоча, якщо…)! І все тут! Бо воля  Зеленського – то воля народу! І не депутатська то справа – її обговорювати! Їхня справа – на кнопки у сесійній залі натискати – все! Тут вам не гнила якась Британія! Український парламент – не місце для дискусій – це вам не британський парламент! 

А взагалі, звичайно, хайпу було б менше, якби жінки менше базікали б у інстаграмах там і всіляких фейсбуках… 

Засідання Уряду України відтепер не будуть транслюватися наживо, бо вони не мають перетворюватися на шоу, повідомляти нам будуть тільки те, що, на думку нових урядовців, для нас важливо. Отакі нові стандарти відкритості та прозорості. А може це, щоб не було видно відразу ж косяків? Не будемо робити шоу, заявив новий молодий прем’єр і… за кілька днів покатався будівлею уряду на самокаті. Це ж не шоу, правда?

Ну, а в самому Миколаєві все стабільно – нових тролейбусів, яких міська влада хотіла закупити за кредитні гроші не буде, принаймні, поки що. Депутати не змогли набрати необхідної кількості голосів аби погодити це рішення. Катайтесь, шановні миколаївці, на маршрутках і тільки на маршрутках вічно.