• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.6° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Три варіанти та останній елемент

Вітаємо всіх президентів!

У миколаївській, ні, та що там у миколаївській, в українській, ні, та що там в українській, у світовій політиці минулого тижня відбулися зміни глобального масштабу, можна сказати - справжній тектонічний зсув. І це я вам кажу не про скандал навколо липневої телефонної розмови Трампа та Зеленського, який спричинив початок п’ятої за всю історію Сполучених Штатів процедури імпічменту, не про серію нарад та заяв нового очільника Миколаївської облдержадміністрації Стадника розповідаю. Ні, це все – дрібнички. Йдеться про вихід із фракції «Опозиційного блоку» у Миколаївській міськраді депутата Анатолія Дюміна. Бо він не може бути у опозиції до діючої влади. Так, так – той самий Дюмін – депутат міської ради чотирьох скликань поспіль, починаючи із 2002 року, відомий своєю принциповою та безкопромісною позицією до будь якої влади! Він завжди, чуєте – завжди підтримує діючу владу, або політичну силу, яка має всі шанси цією владою стати! І завжди робить це рішуче та відчайдушно, не дивлячись ні на які перешкоди! І якщо він був  раніше вірний Партії Регіонів, Януковичу, Чайці, а потім – Опозиційному блокові, то зараз, відповідно до своїх переконань, він став вірний Зеленському та Сєнкевичу. Як на мене – ну майже готовий голова Миколаївської обласної або, як мінімум, міської партійної організації партії «Слуга народу». А що – досвід є, ресурси є, харизма – є, тверда політична позиція - є. «Слуга  народу» – «Надо брать», як то кажуть! 

Олександр Стадник провів, як це назвали у прес-службі ОДА, початок цитати: «… масштабну нараду за участі народних депутатів України від Миколаївщини, депутатів обласної та міської рад, керівництва правоохоронних органів, очільників громад та керівництва окремих територіальних підрозділів Центральних органів влади», - кінець цитати. Спочатку зустріч планувалась як «закрита для преси», але потім настирні миколаївські журналісти змусили поміняти формат заходу із закритого на відкритий, ба більше – вели з нього пряму трансляцію. На ньому Олександр Васильович зробив низку цікавих, як на мене, заяв. Перша з тих, яка варта уваги - це про те, що часи політикуму наявних місцевих депутатів та чиновників минули. Зробив він цю заяву, до речі, сидячи у президії в оточені старих заступників голови ОДА. Потім він зажадав від всіх старих політиків дати можливість молодим та відійти в сторону. На пряме запитання щодо можливості використання старих заступників за нової влади, відповів розлого. Сказав про те, що «зам – це зам, подякував старим замам за те, що вони не кинули його, а допомагають йому опанувати справи, бо він і так спить по дві години на добу. Але, все ж таки, оголосив, про те, що готується нова команда і є, навіть, кандидатури на посаду зама по фінансам, чи то, навіть, першого зама, але не зміг точно сказати звідкіля, з якої сфери, цей можливий перший зам прийде. 

Отже, дайте молодим працювати, відійдіть в сторону. Ну, деякі напрямки роботи вже видно. Як з’ясувалось, за часів Порошенка Миколаївській області не вистачало… додаткових заходів щодо благоустрою та озелененню населених пунктів. Які мають вжити керівники районних державних адміністрацій, а також голови місцевих рад, голови міст, селищ чи ОТГ. Ні, це не жарт, чи моя видумка. Це цитати із доручення нового очільника облдержадміністрації, одного, з найперших, або, можливо, першого з подібних документів, підписаних ним. Початок цитати: «Доручив Службі автомобільних доріг організувати невідкладні ремонтні роботи на дорогах загального користування, а також очистити узбіччя доріг, навести лад із існуючими чи пошкодженими насадженнями.  Крім цього, запроваджуємо безстрокову кампанію із благоустрою, забезпечення чистоти і порядку у населених пунктах області», «Водночас, будуть продовжені роботи зі створення нових зелених зон, парків, скверів, висадження саджанців та кущів…» - кінець цитати. Тобто, ви серйозно! Не жартуєте! Ось весь цей хайп та холівар про корупцію, нові часи та про «все буде навпаки» – заради «благоустрою» та «висадження саджанців та кущів»?

Ви скажете – ну це ж тільки початок, не можна так чіплятися, дайте людині час. Але ж людина сама визнала, що у області, очолювати яку вона збиралась, у цій області працювала його потужна команда, яка вивчала тут все, Зеленський – вже п’ятий місяць президент. І з чого починаємо – із благоустрою та саджанців? Із того, що нової команди немає, працюємо із старою, що навіть точно не можемо сказати з якої сфери прийде можливий новий перший заступник? 

Вибачте, але тоді можуть бути тільки наступні варіанти:

Першій варіант: Про те, що все у країні було погано – була суцільна брехня. І все це було виключно для того, щоб просто потрапити до влади;

Другий варіант: Все у країні насправді було погано і нова команда просто хоче стати на чолі «тотальної корупції»;

Третій варіант: Зекоманда була не готова до отримання всієї повноти влади, як такої - немає команди і ніхто з них не знає, взагалі, що робити.

Обирайте варіанти на свій смак. Але, чесно кажучи, не відомо, який з цих варіантів гірший, бо хороших серед них я взагалі не бачу. А щодо важких умов роботи і сну по кілька годин на добу, вибачте, ми багато чули про методи роботи Андрія Богдана, але нічого невідомо про те, що він насильно змушує людей працювати на посадах голів обласних державних адміністрацій. Наскільки мені відомо – це справа виключно добровільна. І, до речі, найменше, хто буде звертати увагу на ці скарги – це виборці Зеленського та його партії. А ще - є відчуття дежавю. Здається, зовсім нещодавно ми вже чули щось подібне від іншого персонажу, як і про те, що «жизнь – игра».

І, так, - ледь не забув – вітаю мудрий український народ, який так одностайно та завзято – двічі, протягом всього кількох місяців, за все це проголосував!

Розгортається та поширюється, набирає нових обертів скандал із телефонною розмовою президента США Дональда Трампа та президента України Володимира Зеленського. Коротко про суть проблеми. Є Дональд Трамп, який хоче перебратися на другий термін на президентських виборах у США наступного року. І є Джо Байден – його основний конкурент від Демократичної партії. І Трамп шукає будь які можливості для того, щоб політично знищити свого основного конкурента. Джо Бйден у 2016 році, за часів Обами був віце-президентом і він наполіг на тому, щоб в Україні було звільнено тодішнього гепрокурора Шокіна через його, начебто, не боротьбу із корупцією. Але проблема в тому, що син Джо Байдена – Хантер Байден за часів Януковича обіймав високі посада у фірмі «Burisma». Власником якої є і був Микола Злочевський – за часів Януковича – міністр екології, сама фірма займається видобутком газу та нафти та продажем вуглеводнів. Після Революції Гідності людей причетних до фірми звинувачували у корупційних діях – саме за часів президентства Януковича та міністерства Злочевського «Burisma» отримала найбільше ліценцій на розробку нафтових та газових родовищ. Але після відставки Шокіна всі ці справи було закрито. Отже, Трамп під час свої телефонної розмови із Зеленським у липні досить однозначно, що видно із стенограми їх розмови попросив останнього допомогти його людям відновити ту справу, початок цитати: «Є ще одна річ. Дуже багато є розмов про сина Байдена, що Байден зупинив розслідування і багато людей хочуть дізнатися про це, тому якщо ви можете щось зробити разом з генеральним прокурором, це було б прекрасно. 

Байден ходив довкола та вихвалявся, що він зупинив розслідування, тому якщо б ви могли вникнути… Це звучить жахливо, як на мене» - кінець цитати. 

На що наш президент відповідає наступне, початок цитати: «Оскільки ми перемогли та отримали абсолютну більшість в нашому парламенті, наступний генпрокурор 100% буде моєю людиною, моїм кандидатом, який буде затверджений парламентом і почне працювати як новий прокурор у вересні. 

Він або вона дослідить ситуацію, конкретно компанію, про яку ви згадали в цьому питанні. Питання розслідування цієї справи це насправді питання забезпечення відновлення справедливості, тому ми попіклуємося про це і попрацюємо над розслідуванням цієї справи» - кінець цитати. 

Про цю розмову хтось доніс американським сенаторам, і демократи почали процедуру імпічменту проти Трампа. Вони звинувачують останнього в тому, що він тиснув на Зеленського, використовуючи свій президентський статус, задля вирішення власних питань, що є прямим порушенням присяги американського президента.

Що, насправді, видно із стенограми цієї бесіди? Не будемо забувати, що вона є досить відвертою, бо з самого початку не призначалась для публікації і обидва президенти говорили про те, що їх щиро хвилює. По-перше – Трамп насправді дуже-дуже сильно хоче переобратися, а Зеленський, особливо, враховуючи те, що його радник після розмови мав зустріч з особистим адвокатом Трампа Руді Джуліані у Мадриді, готовий йому в цьому допомогти. Але для нас важливо інше. Нагадаю слова Володимира Олександровича, знову процитую: «…наступний генпрокурор 100% буде моєю людиною, моїм кандидатом…». І хоча під час зустрічі двох президентів у Нью-Йорку Зеленський стверджував, що генеральний прокурор у нас незалежний,  все ж до яких його слів ви маєте більше довіри –  до тих, які пролунали під час відвертої розмови «не для зайвих вух», чи для тих, які були сказані на публіку у розпал скандалу, який, власне, і спричинила ця розмова? 

На мою думку, вірити треба словам щирим. І не тільки один новий Генеральний прокурор людина Зеленського на 100%. На 100% люди Зеленського: Прем’єр-міністр та всі, або майже всі міністри, Голова та Перший заступник Голови Верховної ради, більшість депутатів парламенту, голова СБУ (якому Зеленський, до речі, телефонує з приводу «чортів»), голови обласних адміністрацій. Корочє – скрізь один лише Зеленський, у різних обличчях. І до останнього часу це можна було назвати майже абсолютною владою Зеленського в Україні. Майже, бо не вистачало останнього, самого важливого елементу, для того, щоб влада Зеленського із «майже абсолютною» стала насправді абсолютною. Але, після того, як Анатолій Дюмін заявив про свою підтримку Зеленського та пішов разом з ще двома депутатами із фракції Оппоблоку, останній елемент став на своє місце. Після цієї події, недарма я порівняв її із тектонічним зсувом, всім остаточно стало зрозуміло – Зеленський – це на віки!