• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Маппет – шоу

Вітаємо всіх президентів!

Прийшов час грати музику, час запалювати вогні, настав час підняти завісу на сьогоднішньому Маппет – шоу!

Схоже, що саме таким вітанням слід починати навіть не кожний новий тиждень, а кожний новий день. Бо наше життя все більше і більше перетворюється на якесь шоу. Ну, давайте подивимось самі на основні теми тижня, теми, які обговорювала та обговорює вся країна.

Ще з кінця тижня минулого топ-темою стає номер з нової програми «95 кварталу», в якому «лисий з кварталу», разом із жіночою частиною державного академічного хору імені Григорія Верьовки за мотивами української народної пісні «Горіла сосна» висміяли підпал заміського будинку Валерії Гонтаревої, колишньої очільниці Національного Банку України. Різні люди по-різному оцінили це номер, який, до речі, було оприлюднено в день народження Гонтаревої. Хтось обурився, та назвав це «дном» як, наприклад Святослав Вакарчук, хтось не побачив у цьому нічого поганого, мовляв, сатира на те вона і сатира, що не часто подобається тим, проти кого вона спрямована. Пішов на посаду – будь готовий отримувати. Про те, що це саме сатира, а ні зловтішання з біди конкретної людини говориться і на фейсбуці «95 кварталу», так і написали, початок цитати: «Майже кожен новий випуск «Вечірнього Кварталу» стає резонансним, бо ми жартуємо на ті теми, які хвилюють суспільство. «Квартал» - це гостра політична сатира, так було, є і буде» - кінець цитати. 

Ігорю Коломойському жарт сподобався, Гонтарєву він взагалі назвав божевільною, а міністра економіки Мілованова дебілом, за те, що той вважає, що подібні жарти можуть нашкодити інвестиційному клімату, а сам Мілованов віджартувався з цього приводу та вважає, що «скандал вичерпаний» і вся ситуація свідчить про те, що у нас «вільне суспільство. 

Не встигли всі наговоритися з цього приводу, як вибухнув новий скандал – 11 депутатів від «Суги народу», членів податкового комітету Верховної Ради проголосували за проект закону, який, начебто, закріпляє корупційні схеми під час процедури купівлі-продажу нерухомості. Після цього, кулуарами парламенту, а потім вже і у засобах масової інформації поповзли чутки про те, що ці депутати взяли хабаря за таке голосування і навіть називався розмір цього хабаря – від 5-ти до 30-ти тисяч доларів. Так вважав керівник фракції «слуг» Давид Арахамія. Він же і запропонував всім депутатам, які є під підозрою пройти детектор брехні, або як його ще називають – поліграф. Цю ідею підтримали в Офісі Президента, але потім почали відмовлятися від неї. Але Олександр Дубінський, один з 11-ти депутатів заявив, що – поліграф, так поліграф! Але нехай проходять всі! І тоді вже сам Зеленський відреагував на ситуацію, - на його думку, початок цитати: «…всі члени Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики повинні пройти перевірку на детекторі брехні» - кінець цитати. Дубінський перший її пройшов у прямому ефірі за присутності десятків журналістів. Наступного дня його, по факту, опонент – Давид Арахамія повторив процедуру у такій самій затишній та невимушеній атмосфері софітів та камер. Більше того, він назвав все це дійство прикладом транспарентності правлячої партії. 

Ось що, з приводу всього цього я думаю. Як відомо – сатира – це висміювання недоліків суспільства та їх носіїв. І буває воно гострим та неприємним для тих самих носіїв. Але номер, який практично говорить, що ви бідні не тому, що напали на вашу країну, не тому, що ви ледачі, не тому, що ви економічно не активні, чи з якихось інших причин, а виключно тому що є/була нехороша Гонтарева, чи хтось інший, який вкрав у вас все багатство – і тому можна і треба спалити їй/йому будинок. Якщо це – сатира, тоді ось це: «Эх, яблочко, да с голубикою, подходи, буржуй, глазик выколю! Глазик выколю, другой останется, чтобы знал, гавно, кому кланяться» - це взірець подібної «сатири». І не забуваємо, що цей виступ створює трупа, якій платить певний олігарх, шоу показують на каналі, який належіть певному олігарху і цей олігарх є лютим ворогом людини, яку таким чином «висміюють». Вибачте, але називати це сатирою особисто я не можу. «Шаріковщиною» можу, а сатирою – ні.

Щодо проходження поліграфу у прямому ефірі, то це повна профанація такої процедури, багато фахівців зазначили, що так проходити детектор брехні не можна – коректних результатів не буде. З більшим успіхом влаштували би тим депутатам і не тільки їм середньовічні ордаліі, наприклад – випробування водою. Зв’язати їх всіх – та кинути у воду – якщо вода, чиста стихія,  прийме їх, тобто, якщо вони потонуть, значить вони чисті і не винні, а якщо вода їх не прийме і вони не потонуть – значить вони не чисті, винні і треба їх спалити на площі. І щоб народу було по-більше, бо це ж не аби яке шоу.

А що стосується «транспарентності», тобто, прозорості правлячої партії, то це, вибачте, повна фігня. В чому відкритість? В тому, що голова фракції та один дуже амбітний та самовпевнений депутат фракції ведуть публічну дискусію у стилі: «Ти – брехло! Я брехло – це ти брехло! Я брехло – це ти брехло!» - і так по колу до безкінечності! І роблять це публічно, особливо не вибираючи виразів! 

Може відкритість правлячої партії – це коли не закривають засідання Кабміну? Або коли законопроекти відкрито та фахово обговорюють, а не голосують за них у так званому «турборежимі», навіть не читаючи! Навіть не знаючи їх назв! Де і ким були написані ці законопроекти? Хто перевіріть на детекторі брехні їх авторів? 

Отже – замість демократичної процедури нам влаштовують саме справжнє шоу. Відволікаючи від основних тем. До основної, найголовнішої теми, я думаю – всі зі мною погодяться, відноситься питання війни з Росією та миру. Як то кажуть, в тему, один з депутатів від правлячої партії феєрично виступив на російському телебаченні. Під час свого виступу він зазначив, що всі протести проти запровадження так званої «формули Штайнмайера» вкинуті у суспільство радикальними націоналістами і з ними правоохоронці незабаром розберуться, а задля того, щоб припинити війну, слід відмовитися від української мови і всіх «простить». Саме цікаве, що його колеги по партії найбільше обурюються не тим, що він сказав, а тим, що поліз на російське телебачення, попри те, що йому не рекомендували це робити, і де його використали по-повній. А щодо суті сказаного – мало хто з однопартійців щось заперечив. І сам Володимир Олександрович ані пари з вуст з цього приводу, на відміну від історії з податковим комітетом. Може, це тому, що і Зеленський, і чимало депутатів його партії солідарні з цим депутатом? Ну, правда, що такого нового, чого не казав президент та його оточення, сказав Євген Шевченко? Хіба не казав Зеленський, що нам треба відкинути теми, які, за його думкою, розділяють український народ – мову, наприклад? Хіба не казав Богдан, Арахамія, що акції «Ні капітуляції» проплачені? Просто наш депутат зробив це трохи незграбно. Ось і наш місцевий «слуга» Ігор Негулевський вважає, що акція «Ні капітуляції» у Миколаєві – це не протест проти життя на колінах, а прояв боротьби старої влади з новою і організувала все це голова обласної ради Вікторія Москаленко.

А голова Миколаївської облдержадміністрації Олександр Стадник заявив, що скрізь навколо саботаж і він «примет меры». Такого висновку він дійшов, під час спілкування з мешканцями села Капустино Вітовського району, до якого вже кілька місяців так і не доїхав шкільний автобус попри пряме доручення самого Зеленського. Ось в мене питання – чи проходитимуть саботажники детектор брехні і, обов’язково в прямому ефірі? Бо як же зараз без цього шоу доводити вину або невинуватість? Але ж тут може так статися, що ймовірні саботажники можуть бути такими міцним, як Ілля Кива. І що тоді робити? Пропоную тоді випробування водою – старі методи, вони надійніші. А всім нам бажаю не здуріти, спостерігаючи це Маппет-шоу.