• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 13.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Неприроднє, страшно, та огидно – як Чужий

Вітаємо всіх президентів!

Політичною та медійними тусовками давно ходили плітки, що новий голова обласної державної адміністрації Олександр Стаднік отримав завдання від своїх київських керівників добитися зняття голови Миколаївської обласної ради Вікторії Москаленко. Та, нагадаю, була обрана за списками БПП та завзято підтримувала п’ятого Президента під час виборів. Звичайно, що такі завдання ніхто публічно не оголошував – публічно говорили лише про спільну роботу на користь громад. Але позачергова сесія обласної ради у день 102-ої річниці Жовтневого перевороту у столиці Російської імперії та події, що передували неї, показала, що плітки, насправді, не плітки. Взагалі, ця сесія за рівнем відвертості залишила далеко позаду багато інших. Підкилимна та кулуарна боротьба вийшла на ззовні у всій своїй не красоті.

Напередодні сесії у багатьох інтернет-порталах поширилась інформація про збори у губернатора частини депутатів обласної ради та збирання підписів за знаття Москаленко з посади. Сама обласна рада безпосередньо перед початком сесії нагадувала і Смольний і Зимній в одному бокалі – свідкам було цікаво спостерігати, як частина депутатів виходила з 4-го поверху – там знаходиться губернатор, частина – з 3-го – там знаходиться голова обласної ради – всі отримували останні настанови у штабах перед боєм. А під час самої сесії ми почули багато цікавих откровєнь.

Там, ми дізнались, що «основна мета нинішнього скликання – це «дерібан бюджету», але люди цього не оцінять. Ми почули вислови відвертого сексизму, коли жінці вказують на певне місце, обіцяючи, правда, перед цим букет квітів. Також ми дізналися, що новий губернатор не поважає депутатів, змушуючи їх чекати у приймальні та не вибачається за затримку. Почули про те, що, фактично, сесію зібрав Стаднік виключно для того, щоб зняти Москаленко, але не вистачило для цього голосів, ще про те, що депутати такі поділилися на дві частини – покірних виконавців волі губернатора та тих, хто за Зеленського та хоче щось робити, а їм, депутатам, ставлять ультиматум про зняття Москаленко і взагалі, у обласній раді криза до якої всі разом йшли і з якої всім разом треба вийти. Так чи інакше, але кадрові питання, задля вирішення яких збиралася ця сесія у підсумку взагалі не розглядалися, бо у кожної з партій не було потрібної переваги.

Скажіть, що вийде, коли поєднаєш вужа та їжака? Вийде кусючий колючий дріт. Щось неприроднє, страшне та огидне, на кшталт Чужого. 

А зараз питання – що вийде, коли поєднаєш одного депутата – прихильника відвертого російського колаборанта – кума Путіна з іншим депутатом, який, коли російські війська з території Росії обстріляли «градами» українських військових під Зеленопіллям, внаслідок чого загинуло майже 40 наших військових, закликав діючого Президента негайно припинити опір, додати до цього ще кілька десятків депутатів, в тому числі, тих, що обиралися за списками БПП та, у якості вишеньки на тортик, на чолі цієї «групи товарщєй» поставити нового губернатора – представника новообраного президента Зеленського? Вийде група НЕ прихильників голови обласної ради Вікторії Москаленко, об’єднаних заради однієї мети – зняти Вікторію Вікторівну з займаної посади.  І байдуже, хто під якими знаменами заходив до обласної ради, хто який має політичний бекграунд – представник президентської вертикалі не гребує нічим та ніким –  бо до кінця року конче треба дати результат. Не розуміючи, при цьому, хто, за межами обласної ради і обласної адміністрації отримає закулісний вплив і з ким він змушений буде домовлятися. Але виглядає це угруповання як поєднання вужа та їжака – так саме неприроднє, страшно, та огидно – як Чужий.

З іншого боку, група прихильників Вікторії Москаленко або її захисників, щирих або ситуативних, так саме об’єднала в собі представників з ідеологічно протилежних таборів. Чи, може, про ідеологію у Миколаївській обласній раді взагалі не слід говорити? А як же тоді всі передвиборчі програми та обіцянки? 

На першій погляд цей раунд закінчився нічиєю – всі лишися на тих самих позиціях з яких починали. Не прихильники Москаленко не змогли її зняти, а вона не змогла зняти заступника Андрія Кротова, якого вважає зрадником, та поставити нових бажаних заступників. Але, враховуючи те, що партія Стадніка була атакуючою стороною, то утримання партією Москаленко своїх позицій можна вважати її тактичною перемогою. Але очевидно, що жодна із сторін не буде задоволена цим результатом і війна за домінування у обласній раді триватиме. І це стане основною інтригою подій у цьому регіональному парламенті найближчими тижнями. А як же миколаївські дороги, Варварівський міст, відділення гематології обласної лікарні та багато інших проблем, які потребують вирішення, спитаєте ви? Та немає на це часу ані у Голові ОДА, ані у Голові облради, ані у всіх депутатам.

В той же час, Зеленський перепризначив своїм указом сімох голів районних державних адміністрацій, деяких з них призначав ще в.о. Президента Турчинов. А це – не більше – ні менше, як 37% всіх голів РДА нашої області. Серед цих людей є цілком достойні люди, але ж питання: А як же повне перезавантаження влади? Невже ж Володимир Олександрович та партія «Халдей народу», вибачте, «Слуга народу» нам брехали і просто хотіли сісти на чолі потоків? Чи у них просто немає власної команди для управління держави?

А тим часом, старі політики тішать нас, демонструючи добру форму. Олег Валерійович Ляшко нагадав про себе, влаштувавши розбірку із Андрієм Герусом – головою енергетичного комітету Верховної Ради, зрозуміло – від правлячої партії, завдяки правкам якого до законодавства, став можливим прямий імпорт електрики з Росії, що дуже добре для Ігоря Коломойського та не дуже добре для незалежності українського енергоринку в цілому. Ляшко трохи поштовхав Геруса, вимагаючи скасувати «його грьобану поправку». Постраждала сорочка Геруса, а жодна корова не постраждала.

А сам президент Зеленський дав інтерв’ю… автомобілю «Тесла». Не дивуйтесь, справа у тому, що свій монолог він проговорює, за кермом цієї автівки, а, оскільки, того, до кого він постійно звертається в кадрі не видно, ось і складається враження, що спілкується він з машиною. Багато Володимир Олександрович там чого наговорив, але мою увагу привабило декілька моментів. Перший, це коли він говорить про те, що фейкі, маніпуляції та інформаційна війна – це була раніше війна з російських ЗМІ, а тепер це війна всередині України. Тобто, виходить, що всі, хто критикував колишню владу раніше – це або російські ЗМІ, або робили це з подачі російської сторони? В тому числі і «славнозвісні»  «плюси»? Ну так виходить! А другий момент, це коли Зеленський говорить про те, що війна триває і гинуть люди тому, що давно не відбуваються зустрічі у нормандському форматі. Начебто, люди не гинули тоді, коли всі ці зустрічі відбувались, а почали вони гинути через те, що цих зустрічей не було взагалі! Де тут причинно-наслідковий зв’язок між російською навалою, загибеллю людей та зустрічами у нормандському форматі – особисто я – не бачу. А Зеленський бачить. І біда в тому, що замість діалогу із власним народом, в тому числі з тою частино, яка не згодна з ним, він обирає спілкування з електрокаром «Тесла». А «Тесла» незручних питань не запитає, вона взагалі нічого не запитає. А Зеленському й добре.

За цим кланяюся, зустрінемось!