• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

На перепутті, справа Шеремета та Південний Медіа Форум

Вітаємо всіх президентів!

В понеділок, 9 грудня, у столиці Франції, Парижі відбулась зустріч так званої «нормандської четвірці» - президентів Франції, Росії, України та голови уряду Німеччини – Емануелля Макрона, Володимира Путіна, Володимира Зеленського та Ангели Меркель. То, до чого так прагнув новообраний очільник української держави від самого моменту свого обрання і заради чого Україна пішла на чималі односторонні поступки сталося. Напередодні, 8 грудня, вдень, у Києві на Майдані Незалежності почалось народне віче «Стоп Капітуляції», ввечері на вулиці Банковій прямо перед Офісом Президента акцію було продовжено і тривала вона аж до кінця паризької зустрічі. В інших містах України, подібні заходи, в тому числі, у Миколаєві. Всі акції мали попереджувальний характер, основний їх меседж було спрямовано до Володимира Зеленського і полягав він в тому, що, у разі зради українських інтересів, на батьківщині його чекають непрості випробування.

Отже, що по результатам саміту? Серед, безумовно позитивних моментів – попередня домовленість про обмін полонених вже до кінця року, йдеться, приблизно про понад 70 осіб з кожного боку. Інших безумовних позитивних моментів, особисто я не помітив, як і безумовно негативних. Зеленський та Путін обговорювали питання виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Основний момент суперечки – проводити ці вибори до того, як Україна встановить контроль над своїм кордоном з Росією, який вона зараз не контролює, а це – невеличка така діляночка у понад 400 кілометрів, через яку ходить хто завгодно, а, в основному – російські військові, зброя, боєприпаси та реманент. Путін, аргументуючи до Мінських угод, - проти, хоча Ангела Меркель зазначила, що Мінські угоди – не догма, а Зеленський говорить про встановлення контролю до проведення виборів. Крім обміну полонених у Парижі домовились зустрітися за чотири місяці, провести розведення військ ще на кількох ділянках, імплементувати так звану «формулу Штайнмайєра» до українського законодавства та зробити «Закон про особливий статус ОРДЛО», який діє на тимчасовій основі і ніколи не застосовувався, постійним. 

Отже, підбиваючи підсумки зустрічі у «нормандському форматі». Чи можна говорити про зраду національних інтересів? Очевидно, що ні. Чи можна говорити про перемогу України? Очевидно, що ні. Але, можна говорити про те, що Володимир Зеленський та керована ним Україна встала на перепуття з якого дуже легко можна звернути як у бік зради, так і у бік перемоги. Поки що, те, що ми маємо ніхто не вимагає від нас віддати, поки що, те, що у нас відібрали ми повернути не можемо. Але ці «поки що» можуть змінитися у будь який момент.

А особисто мені цікаво – Зеленський хотів подивитися в очі Путіну. Він подивився. Що він там побачив?

Міністр внутрішніх справ, його підлеглі, Генеральний Прокурор та Зеленський далі брифінг, на якому розповіли про, як вони вважають, причетність кількох досить відомих військових – учасників АТО-ООС та волонтерів до вбивства Павла Шеремета – відомого російського та, можна вважати, і українського журналіста. Його було жорстоко вбито у центрі Києва 20 липня 2016 року. Під час брифінгу нам розповіли про величезну роботу, яке провело слідство, та на основі, переважно, телефонних розмов підозрюваних та аналогій з іншими вибухами та, начебто, зв’язок частини підозрюваних з цими вибухами, зробили висновок про те, що підозрювані і є ти самі люди, які вбили Павла Шеремета. Як на мене – переважна частина наведених доказів не є прямими, розмови можна трактувати по-різному, а за деякі з розмов, особливо пов’язані із Марійкою Звіробій, ці розмови, до речі, відбулись вже у 2019 році, а не у 2016-му, можна сажати тисячі учасників АТО-ООС. Особливої пікантності брифінгу додала участь Володимира Зеленського.

А найголовнішою подією у Миколаєві минулого тижня безумовно став Південний Медіа Форум. Організатори форуму – громадська організація «Миколаївщина – надійний партнер» та Миколаївська міська рада. Основна мета проведення заходу – підвищення медіаграмотності та організація дискусійного майданчика для представників засобів масової інформації, політиків та громадськості. Серед гостей та учасників Форуму – український поет Сергій Жадан, письменник, та сценарист Андрій Кокотюха, голова Миколаївської ОДА у 2014 – 2016 роках Вадим Меріков, соціо-психолог Олег Покальчук, депутати, представники бізнесу, та, звичайно, власне, журналісти з Миколаєва, Одеси та Херсону. Дискусія відбувалась на трьох панелях – «Влада та медіа», «Інформаційна безпека», та «Нові тренди – нові медіа». Крім того, в рамках Медіа Форму відбувся інтенсивний тренінг з практичних питань журналістської роботи. Абсолютно безпрецедентний захід на Півдні України, надзвичайно цікава дискусія та учасники. 

За цим кланяюся, зустрінемось!