• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Феномен безпорадності

Вітаємо всіх президентів!

Пандемія короновірусу лишається основним трендом світових подій. Кількість зареєстрованих хворих на планеті перейшла межу у півтора мільйони і впевнено прямує до відмітки у два мільйони, кількість зареєстрованих смертей сягає ста тисяч. Найбільше хворих налічується у Сполучених Штатах – там зареєстрована третина від загальної кількості хворих на планеті, а у самій Америці епіцентром хвороби є Нью-Йорк. Вважається, що спалах хвороби у Нью-Йорку, в якому зараз переповненні морги, та під шпиталі облаштовують собори, спричинила одна-єдина людина. Незважаючи на всю браваду Олександра Григоровича, різкий спалах коронавірусу відмічається і у Білорусі – понад півтори тисячі захворівших.  Динаміка розвитку хвороби говорить про те, що країни Європи та Сполучені Штати знаходяться на піку епідемії або наближаються до нього. Хоча, може статися так, що це ще не пік, а лише перша, найменша хвиля – історія людства має такі приклади.

В Україні кількість зареєстрованих хворих на COVID-19 вже рахується тисячами. І в той час, як нові хворі реєструються у кожному з українських регіонів, Миколаївська область весь цей час, принаймні, до кінця робочого тижня було саме так, лишалась неприступною для коронавірусу фортецею, - на Миколаївщині не реєстрували жодного хворого – тільки підозри. Ситуація на стільки вибивалася з загального ряду, що на неї звернули увагу і Зеленський, і загальнонаціональні засоби масової інформації, і головний санітарний лікар України, який вирішив розібратися з цим на місці. У четвер він відвідав наше місто, проінспектував вірусологічну лабораторію, обласний інфекційний центр, тощо. Задля перевірки наших медичних установ було влаштовано спецоперацію, яка, показала, що дослідження, які робляться на наявність короновірсу у Миколаєві, начебто, правильні. Під час підсумкового брифінгу пан Ляшко закликав не шукати сенсацій у тому, що на Миколаївщині тривалий час не реєструються випадки COVID-19, хоча і відмітив деякі питання до виконання певних алгоритмів по виявленню хвороби.

Отже, візит головного санітарного лікаря і справді не викликав сенсацій. Ніяких гучних заяв чи викриття не пролунало. Але, як стало відомо згодом, гучні заяви пролунали потім. Спочатку пролунали питання з боку Володимира Зеленського. Під час наради у п’ятницю 10 квітня він зазначив, початок цитати: «Ціла область у нас залишається під питанням. Ми не знаємо, скільки людей там можуть бути хворими на COVID-19, а відтак не можемо оцінити ризиків поширення хвороби. Негайно, просто негайно, без затримок необхідно розібратися з цим» - кінець цитати. І ситуація мала своє продовження.

Зроблю невеличкий відступ. Зараз багато хто говорить про те, що після цієї пандемії світ буде іншим. Не таким, як раніше. Як на мене – маячня. Коли епідемія закінчиться, світу людей не буде взагалі, якщо всі люди вимруть, або все буде так, як і раніше – це, якщо хтось з людей залишиться, а цей варіант, поки що, виглядає як більш реальний, сподіваємось. Люди, як і раніше будуть займатися тим, чим займалися. Вони навіть і зараз не припиняють це робити. Навіть, якщо від їх дій та вчинків залежіть життя та здоров’я багатьох інших людей. Я говорю про просто палаючий конфлікт між обласною радою та обласною державною адміністрацією. Вже з кінця березня ми спостерігаємо за тим, як облрада і ОДА, Москаленко та Стаднік зійшлися у жорсткому клінчі навколо питання перерозподілу коштів обласного бюджету. В тому числі – на боротьбу із розповсюдженням короновіруса. Цього тижня конфлікт вийшов на новий рівень – обласна адміністрація спрямувала до обласної ради листа, в якому вказала низку недоліків рішення ради, в силу якого вона, ОДА, не буде виконувати її рішення і запропонувала ці недоліки виправити під час сесії. У відповідь голова обласної ради, Вікторія Москаленко виступила із заявою, в якій зазначила відсутність підстав не виконувати рішення обласної ради та пообіцяла скликати сесію, але задля того, щоб висловити недовіру очільнику обласної адміністрації. І загрозу свою вона спробувала втілити у життя. 

Депутати зібрались на сесію, яка, як завжди, була бурхливою. Але з самого її початку, депутат Кормишкін, який, схоже, стає тіньовим головою обласної ради, запропонував зменшити градус і обмежитися лише зверненням до Зеленського щодо «поганої» поведінки Стадніка, але і таку заяву депутати, зрештою, не прийняли, хоча були близькі до цього. Крім того, він зробив заяву про те, що кількість смертей від пневмоній у першому кварталі цього року значно перевищує показники минулих років, що свідчить про наявність короновірусу у регіоні, а не діагностують його через відсутність необхідних матеріалів. Керівники інфекційної лікарні та управління охорони здоров’я спростували цю інформацію та пояснили таке зростання кількості пневмоній, а не смертей від них тим, що всіх хворих зараз везуть до Миколаєва. Але, зрештою, начальник обласного управління СБУ Віталій Герсак зачитав інформацію про те, що проби для аналізів на короновірус у Миколаєві робили з порушенням процедури. А ще, очільник СБУ заявив про те, що зволікання із розподілом бюджетних коштів стане предметом кримінальної справи. 

І все це значить, що довіряти результатам тестів на Миколаївщині не можна і, схоже, що міф про відсутність хвороби на Миколаївщині є лише міфом. І  ще, схоже, що у Миколаївській області є феномен, але трохи інший, ніж той про який говорив Олександр Васильович. Здається, що цей феномен зветься непрофесіоналізм керівництва та всі інші похідні від цього слова та поняття. 

Але питання щодо розподілу коштів обласного бюджету на боротьбу з коронвірусом у п’ятницю так і не було вирішено. Є надія, що вже на початку тижня наступного депутати все ж таки повернуться до цього питання. Отже, бачимо, що, не зважаючи ні на що, політична боротьба не вщухає. Боротьба з епідемією, схоже почекає. Сумніваюсь, правда, що вірус чекатиме. Якщо так буде і далі, то єдиним засобом лікування для миколаївців лишиться молитва священиків з літаків, як це зробили минулого тижня кілька миколаївських святих отців.

Підсумовуючи.

Знову і знову закликаю – зберігайте карантині обмеження, бо, схоже, ні на що інше сподіватися не можна. Не забувайте про те, що епідемія у Нью-Йорку почалася з однієї людини. Десять разів подумайте, перед тим, як піти в церкву на Пасху. Бог, якщо він є і він такий милосердний, як його описують, вас простить, а коронавірус – ні. Або йдіть. І нехай тоді природній відбір зробить свою справу.

За цим кланяюся, зустрінемось!