• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

Збірна солянка «Слуги народу» або будинок без фундаменту

Вітаємо всіх президентів!

Кількість випадків COVID-19 зареєстрованих загалом на Землі перебільшило шість з половиною мільйонів та наближається до сьомі мільйонів, кількість померлих наближається до 400 тисяч, а кількість одужавших – до трьох мільйонів. В Україні кількість захворівших перевищила 25 тисяч, кількість померлих українців наближається до восьми сотень, кількість одужавших стала більше 11 тисяч. В Миколаївській області кількість хворих стала більше трьох сотень. На цьому тижні в Україні було встановлено антирекорд з кількості захворівших за один день. Незважаючи на це, Україна поступово послаблює карантинні обмеження – відкрилися фітнес-зали, відновлюється міжобласне пасажирське залізничне та автобусне сполучення, планується з 15 червня відкривати внутрішнє авіасполучення, а з 22 – міжнародне. З 5 червня кафе та ресторани можуть обслуговувати гостей всередині приміщень, за певних умов, в тому числі, якщо за одним столиком може бути не більше чотирьох осіб. І до цього моменту ми ще повернемось.

Там часом, як в Україні призначають нового міністра культури – колишнього топ-менеджера каналу 1+1 Олександра Ткаченко, який в галузі культури до цього відзначився хіба що сумлінним виконанням всіх вказівок власника цього каналу, у Сполучених Штатах приватна компанія Ілона Маска SpaceX спільно з державною NASA відправляє на Міжнародну космічну станцію двох астронавтів на своєму космічному кораблі Crew Dragon. Після виходу на земну орбіту Crew Dragon успішно пристикувався до МКС, а астронавти Даг Хелі та Боб Бенкен перейшли на станцію. На мою думку, світ ще не усвідомив всієї революційності цієї події. По-перше – вперше людей у космос відправляє приватна компанія – те, ще було раніше під силу виключно державам, якщо точніше – лише трьом державам у світі – тепер може робити приватний бізнес. По-друге – цей запуск зруйнував монополію Росії на транспортування людей на земну орбіту. Після 2011 року, коли США згорнули свою програму Space Shuttle лише Роскосмос міг транспортувати людей до Міжнародної космічної станції. Чуйні росіяни відразу ж підвищили тарифи на космічні подорожі з 20 до 70, а згодом – навіть і до 90 млн. долларів за людину – зовсім як наші таксисти у Новий Рік, чи під час ожеледиці. А коли у 2014 році, після анексії Криму та російської агресії проти України, Сполучені Штати були серед ініціаторів антиросійських санкцій, росіяни погрожували американцям припиненням співпраці та навіть, вустами Дмитра Рогозіна – голови Роскосмосу пропонували доправляти астронавтів до МКС батутом. І американці збудували такий собі «батут». «Батут працює» сказав Ілон Маск під час прес-конференції, відповідаючи на питання щодо російської реакції на подію. А ще ця подія – наочний приклад інстутиційної переваги суспільства в якому панує вільна конкуренція у всіх галузях життя – від політики до економіки над суспільством в якому ця конкуренція вбивається та придушується кожного дня. Успіх американської SpaseX ще раз продемонстрував, що Сполучені Штати та Росія належать до різних світів, до різних цивілізацій, а проблема України в тому, що вона остаточно ще не визначилась до якого з цих світів та цивілізацій належить. 

Повертаємось до наших, українських та місцевих подій. Давід Арахамія – лідер фракції партії «Слуга народу» у Верховній Раді та миколаївець дав розлоге інтерв’ю миколаївському інтернет-виданню НикВести. Розповідав про те, як партія влади готується до місцевих виборів, до яких лишилося менше п’яти місяців. Що можна винести з цієї розмови? По-перше, політична партія «Слуга народу» є збірною солянкою дуже різних людей, які не об’єднані спільними: ідеологією, історією та політичними переконаннями. По-друге, на місцеві вибори «Слуги» формуватимуть таку саму збірну солянку – у них просто немає іншого виходу за відсутністю, повторюсь: ідеології, історії та політичних переконань. Єдине, на відміну від ситуації гарячки позачергових виборів минулого року, вони збираються підійти до цієї справи більш ретельно. Але не факт, що їм це вдасться. Будуть відбиратися успішні люди в різних галузях за вказівкою Володимира Олександровича і вони будуть такою собі «цунамі», яка змиє старі еліти. Якщо хтось вважає, що в цьому є щось нове, то він глибоко помиляється. Ми це вже бачили. У 1996 – у Народно-демократичній партії, у 2006 та 2007 роках – у блоці Наша Україна – Народна самооборона. Найбільш яскраво ми це бачили у 2010 році у горезвісній Партії регіонів. Всі ці скупчення різних людей закінчували однаково – у часи кризи, або зміни влади на горі вони просто розбігалися. Але до цього вони хоч трохи трималися купи бо там була хоч якась подоба ідеології – або проукраїнська, або проросійська. А зараз в якості ідеології виступає «какая разніца», а єдине на чому тримаються «Слуги» - це феноменальний рейтинг Володимира Зеленського. І ще немає серйозної кризи а «монобільшості»  де-факто вже немає, а є групи по-інтересах. А на місцях поділ на такі групи буде ще більш явним. Бо не можна збудувати міцного будинку без міцного фундаменту.

Володимир Зеленський відвідав Хмельницьку область де постріляв з луку, поспілкувався з туроператорами та разом з наближеними людьми відвідав місцеве кафе. Прес-служба Зеленського процитувала слова Зеленського: «Крута кава у Хмельницькому! Ароматна і смачна! Перші кафе виходять з карантину, оговтуємося потихеньку від коронавірусної епідемії» - кінець цитати. Відразу ж всі зауважили, що відвідини кафе Зеленським&Co. відбулись всупереч рішенню Уряду, відповідно до якого приймати відвідувачів всередині кафе можуть лише з 5 червня, а візит був третього, та за столиками можуть сидіти не більше 4 людей, не рахуючи дітей. Отже, лишається вирішити хто з присутніх за столиком хмельницького кафе буде вважатися дитиною – Голова офісу Зеленського Єрмак, його заступник Тимошенко чи сам Володимир Олександрович. Щоправда, Зеленський пообіцяв сплатити штраф. І це вже з ним не перше, згадаємо його штраф за демонстрацію виборчого бюлетеню минулого року. Хтось скаже – дурниця все це та дрібниця, а я прискиплююся. Зрештою – порушив – зазнав покарання. Але не в цьому справа. А в тому, що поведінка людини, яка знаходиться на найвищій державній посаді – це приклад. Приклад, який наслідують багато людей. І не сплачені штрафи потрібні країні, в якій не вщухає епідемія небезпечної хвороби, а приклад правильної поведінки. А Володимир Олександрович, судячи зі всього, не зовсім розуміє на якому світі він взагалі знаходиться. 

А Давід Арахамія на пряме питання щодо оцінки вчинку його боса заявив, фактично, що це не його справа, коротше – відпетляв від очевидної відповіді.

Тому виникає питання з цього приводу. Для чого Давід Арахамія та очолювані ним «Слуги» збираються змивати своєю «цунамі» стару еліту? Аби зайняти її місце та займатися тим самим? Порушувати правила, бо вони стали новою елітою? Бо порушення карантину Зеленськім це, насправді, верхівка айсбергу. Але вона дуже показова.

А нові чи то старі місцеві еліти у жовтні обиратиме мудрий український народ. У нас же демократія. Поки що.

За цим кланяюся, зустрінемось!