231-й день війни: вночі у Миколаєві лунали вибухи, ЗСУ звільняють Херсонщину

12 жовтня триває 231-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку противник продовжує обстріли позицій наших підрозділів для стримування контрнаступу по всій лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

Вогневого впливу зазнали райони понад двадцяти населених пунктів. Зокрема, Велике Артакове, Давидів Брід, Благодатівка, Сухий Ставок, Широке, Тернові Поди, Солдатське, Правдине та Мирне.

В свою чергу, ЗСУ звільнили ще 5 населених пунктів на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Йдеться про Нововасилівку, Новогригорівку, Нову Кам’янку, Трифонівку та Червоне в Бериславському районі.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:28 Пілот, який збив п‘ять «Шахідів» та дві крилаті ракети, катапультувався на Вінниччині. Про це повідомляють Повітряни Сили ЗСУ.

12 жовтня  близько 21 години поблизу Вінниці зазнав аварії винищувач однієї із бригад тактичної авіації Повітряних Сил.

Льотчик успішно катапультувався, почувається добре. Він виконував бойове завдання із знищення над Вінниччиною ворожих дронів-камікадзе «Shahed-136».

Цього дня пілот уже знищив п’ять «шахідів»: три – на півдні України і два – над Вінницею. А напередодні, під час масованого ракетного обстрілу, збив дві крилаті ракети окупантів.

Через невстановлені технічні причини льотчик почав втрачати керування машиною, але зробив усе можливе, аби відвести літак подалі від Вінниці, і… катапультувався.

Причини аварії встановлюються.

Командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Микола Олещук ініціював клопотання про присвоєння пілоту високого звання Героя України.

23:23 Генеральна асамблея ООН 12 жовтня підтримала резолюцію про невизнання псевдореферендумів на окупованих Росією територіях України.

Резолюція має назву «Територіальна цілісність України. Захист принципів статуту ООН». 

Резолюцію розглядали на 11-й надзвичайній спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН з 10 жовтня. Співавторами документа стали близько 15 держав.

Резолюція відхиляє будь-які зміни в статусі українських областей, закликає держави, міжнародних організацій та спецустанови ООН не визнавати будь-які зміни статусу областей України та вимагає від РФ негайно та безумовно скасувати свої рішення щодо статусу областей України і негайно, повністю і безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

22:27 «Укренерго» стабілізувало енергоживлення Києва та центральних областей України. У середу ввечері є велика ймовірність, що не доведеться вводити примусові обмеження споживачів в цих регіонах.

21:46 Через збільшення застосування Росією іранських дронів-камікадзе, повітряні тривоги можуть тривати довше. Про це повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

— В декількох областях оголошено сигнал повітряної тривоги. Очевидно, що працюють дрони-камікадзе, які нещодавно завезли на територію Білорусі. Чому так довго тривоги? Одразу поясню це мешканцям західних областей та інших. Тому що швидкість дрона не є високою 120-150 км на годину. І він довго летить і може корегувати маршрут. Таким чином тривога буде дещо довшою, - сказав він.

20:42 Міністр оборони США Ллойд Остан заявив, що Сполучені Штати нададуть Україні системи ППО настільки швидко, наскільки це фізично можливо.

— Системи будуть надані настільки швидко, наскільки ми фізично зможемо їх туди доставити. Тому, як я вже сказав раніше, ми зосереджуємося на цьому, і ми надамо наявні у нас системи – які наявні у таких країн, як Німеччина, – розповів Остін.

20:40 Керівник офісу президента Андрій Єрмак анонсував закриття неба над Україною у вигляді нових систем ППО. Про це він написав після зустрічі "Рамштайн-6".

20:38 Президент Володимир Зеленський своїм указом увів у дію рішення РНБО від 12 жовтня про санкції проти "младоолігарха" часів Януковича Сергія Курченка, самого Віктора Януковича, російського олігарха Олега Дерипаски і міністра оборони України часів Януковича Павла Лебедєва.

20:00 Нацбанк із 2023 року почне виводити з обігу старі купюри номіналом 5, 10, 20 і 100 гривень

Їх замінюватимуть монетами (5 і 10 гривень) та новими купюрами (20 і 100 гривень), повідомили в НБУ. Там зазначили, що йдеться про купюри 2003—2007 років випуску.

«Головна мета такого рішення — підвищити якість готівки в обігу, поліпшити готівкові розрахунку та їхню зручність для населення», – підкреслили там.

19:00 10 000 українських військовослужбовців щойно завершили військову підготовку у Великій Британії і тепер повертаються до України, щоб воювати, повідомляє Visegrad 24. Це вже друга група, яка завершила підготовку у Великій Британії.

18:05 Фахівці ЖЕКу будуть ремонтувати внутрішньобудинкові мережі, а тому орієнтовно до 20 години 13 жовтня без водопостачання будинки по:

- вулиці Генерала Карпенко з 45 по 67 будинок;
- вулиці Озерна з 1 по 10 будинок.

17:45 За тиждень роботи поліцейські ексгумували тіла 56 людей в деокупованому Лимані. Вживаються заходи щодо ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті.

На сайті МВС повідомляється, що загалом на деокупованих територіях виявлено понад 120 тіл, з них 64 цивільних мешканці. Серед загиблих цивільних — 32 чоловіки, 29 жінок, стать ще трьох осіб не встановлено.

17:02 Сергій Притула надіслав Ілону Маску книгу з історії України

— Сподіваюся, вона допоможе вам зрозуміти, чому здатися російській імперії зла не є варіантом для українців!, – написав він у Twitter.

Крім того, Сергій Притула повідомив, що решту зібраних коштів (63 100 доларів) витратять на рації Motorola R7 для ЗСУ.

16:36 За тиждень роботи поліцейські ексгумували тіла 56 людей в деокупованому Лимані. Вживаються заходи щодо ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті.

Про це повідомляється на сайті МВС.

У звільнених населених пунктах поліція виявила 35 місць поховань. З них три – масові. Одне — в Святогірську, де було захоронено 7 осіб (6 жінок та 1 особа). Інші – на кладовищі в Лимані. У братській могилі поховано кілька десятків військовослужбовців ЗСУ, а на другій локації покояться більше сотні цивільних. Людей ховали цілими родинами.

16:24 На Запорізькій АЕС відновили зовнішнє електропостачання, яке було відключено внаслідок ранкового обстрілу віддаленої підстанції.

Про це повідомив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За словами голови МАГАТЕ, ЗАЕС вдруге за останній тиждень втратила зовнішнє електропостачання. Функцію ядерної безпеки й захистку підтримували дизельні генератори.

— Наша команда на місці повідомила, що зовнішнє електропостачання Запорізької АЕС відновлено. Оператор Запорізької АЕС повідомляє, що сьогоднішнє ранкове відключення було спричинене обстрілом віддаленої підстанції, що підкреслює, наскільки нестабільною є ситуація. Нам потрібна зона захисту якнайшвидше, — пише Рафаель Гроссі.

16:06 Росія готова зайнятися ремонтом ушкоджених ниток «Північного потоку», але за умови їхнього подальшого використання.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін.

— Відремонтувати підірвані газопроводи можливо, але тільки у разі їх подальшої економічно обґрунтованої експлуатації і, звичайно, при забезпеченні безпеки маршруту - це першорядна умова, — сказав Володимир Путін.

15:51 Росіяни звезли іранських інструкторів на територію тимчасово окупованої Херсонщини та Криму для запусків дронів-камікадзе Shahed-136.

Про це повідомляє Центр національного спротиву.

— За даними підпілля, іранці базуються в населених пунктах Залізний порт, Гладівці (Херсонська область) та Джанкої (Крим). Вони навчають росіян користуватись дронами-камікадзе, й безпосередньо контролюють запуск дронів по українських цивільних об’єктах, зокрема удари по Миколаєву та Одесі, — йдеться у повідомленні.

Відзначається, що іранські інструктори базуються у приміщеннях, які росіяни захопили під час окупації.

15:36 Пріоритетним питанням на засіданні Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, а також під час зустрічі Контактної групи щодо України («Рамштайн-6») під егідою США буде протиповітряна оборона України.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков..

— Наша робота розпочинається в межах Контактної групи з питань оборони України «Рамштайн-6» та засідання НАТО на рівні міністрів оборони. Також будуть важливі двосторонні зустрічі. На порядку денному сьогодні питання №1 – посилення протиповітряної оборони України, — написав Олексій Резніков.

15:26 Генеральний директор Бюро національної безпеки Тайваню Чень Мін-Тун заявив, що Китай вивчає досвід війни в Україні для розробки власної стратегії «гібридної війни» проти Тайваню, включно з використанням безпілотників і психологічного тиску.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

— Цього року комуністичні військові запозичили досвід російсько-української війни, щоб розвинути «гібридну війну» проти Тайваню та посилити свою бойову підготовку, — сказав Чень Мін-Тун, виступаючи в парламенті.

15:05 «Нова пошта» З 10 жовтня відновила роботу на деокупованій частині Херсонської області та відкрила три мобільних відділення у Високопіллі, Великій Олександрівці та Архангельському.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

— Відтепер мешканці сіл та навколишніх населених пунктів зможуть отримувати та відправляти посилки вагою до 30 кг. Сплатити за послуги доставки можна онлайн через додаток Нової пошти. Готівка наразі не приймається, — зазначається у повідомленні.

14:49 Компанія «Укренерго» закликала українців добровільно зменшити споживання електроенергії і ставитися до нього розумно. Людей просять обмежити використання електрики з 8-ї до 11-ї години ранку і ввечері - з 17-ї до 23-ї.

Це дасть змогу енергетикам швидше відремонтувати обладнання, пошкоджене потужними ракетними обстрілами, пояснили в «Укренерго».

В компанії зафіксували, що сьогодні зранку Україна споживає на 6% більше електроенергії, ніж учора.

— Найменший рівень споживання електроенергії – вночі. Тому саме тоді краще користуватися обігрівачами, пральними машинами, вмикати бойлери, посудомийки та інші енергозатратні прилади, — зазначили в компанії.

14:38 Найближчими тижнями США мають намір виділити Україні пряму бюджетну підтримку у розмірі 4,5 мільярда доларів

Таку заяву зробила міністр фінансів США Джанет Єллен перед зустріччю з українським колегою Сергієм Марченком, пише Reuters.

Вона додала, що Штати також долучилися до основних кредиторів України, які призупинили виплати з обслуговування двостороннього боргу країни цього та наступного року.

14:21 Війська РФ застосовують проти української армії ручні гранати хімічної дії.

Про це повідомили у пресслужбі Генштабу ЗСУ.

— Використовуючи безпілотні літальні апарати, противник намагається вразити наш особовий склад і застосовує ручні сльозогінні газові гранати К-51, – зазначили там.

14:04 Спікер Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк прокоментувала появу двох переправ окупантів через річку Інгулець у районі Дар'ївки Херсонської області.

У коментарі Суспільному вона заявила, що все, що окупанти будують у Херсонській області, перебуває під контролем ЗСУ.

— Вони постійно намагаються вишукувати альтернативні способи переправ, постійно щось надбудовують, але це перебуває під нашим вогневим контролем, — сказала Наталія Гуменюк.

13:55 Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляє про готовність надати допомогу Росії у війні проти України. Однак Білорусь уже допомагає росіянам.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ.

Так, оборонно-промисловий комплекс Білорусі залучено в ремонті російської техніки, яку пошкодили під час бойових дій.

13:40 Президент США Джо Байден вважає, що Росія не піде на застосування ядерної зброї у війні з Україною.

Про це він заявив в інтервʼю телеканалу CNN.

— Я не думаю, що він це зробить, — сказав Джо Байден у відповідь на запитання, чи застосує президент росії тактичну ядерну зброю.

При цьому він назвав заяви Володимира Путіна безвідповідальними. Джо Байден додав, що навіть погрози російського президента мають дестабілізаційний ефект, і попередив про потенційні помилки в судженнях, які можуть виникнути.

13:29 Повітряна сили сьогоднівсього за 18 хвилин збили щонайменше чотири ударних вертольоти окупантів на Півдні 

Російські вертольоти здійснювали вогневу підтримку наземних окупаційних військ на південному напрямку.

За попередніми даними один вертоліт впав на звільненій від росіян території, решта – за лінією фронту.

Бойова робота велась по ще двох вертольотах, тому є велика ймовірність, що кількість підтверджених збитих вертольотів збільшиться.

13:20 У Британії заарештували бізнесмена Грема Бонем-Картера, якого звинувачують у допомозі в обході санкцій США російському олігарху Олегу Дерипасці, котрому належить Миколаївський глиноземний завод.

Британця заарештували у вівторок за обвинуваченням у фінансуванні нерухомості, придбаної Дерипаскою. Вважається, що Бонем-Картер пов’язаний з російським олігархом через низку дорогих об’єктів нерухомості в США та Британії. Підозрюється, що усі вони зрештою належать Дерипасці.

Міністерство юстиції США повідомило, що Бонем-Картера також звинувачують у незаконному переміщенні творів мистецтва за кордон. У відомстві також заявили, що наразі США домагаються екстрадиції британця.

12:40 Окупанти знеструмили Запорізьку АЕС та блокують постачання дизелю для генераторів

Російські військові знову знеструмили Запорізьку АЕС та блокують постачання дизелю для генераторів, повідомляє «Енергоатом».

Сьогодні о 08:59 внаслідок ракетного обстрілу російськими військами була пошкоджена підстанція «Дніпровська» у Дніпропетровській області. Через це аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750 кВ.

Таким чином Запорізька АЕС знову знеструмлена. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори.

«Енергоатом» направив на ЗАЕС партію дизелю, проте окупанти не пропускають колону авто з пальним.

12:15 У Головному управлінні розвідки України назвали нісенітницею «звинувачення» голови відомства Кирила Буданова в організації вибухів на Кримському мосту у суботу, 8 жовтня.

Про це представник пресслужби Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов сказав у коментарі «Суспільному».

«Нісенітниця вся діяльність ФСБ і Слідчого комітету. Це фейкові структури, які обслуговують путінський режим, тому коментувати їхні чергові заяви ми точно не будемо. Дивно що ще ніякої візитки не знайшли в районі Кримського мосту», — сказав він.

11:40 За даними на ранок середи, 12 жовтня, українські військові ліквідували за добу 270 російських солдатів. Загальна кількість втрат російської армії з початку вторгнення складає 63380 військових, повідомляє Генштаб.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 12.10 орієнтовно склали:

  • особового складу — близько 63380 (+270);
  • танків — 2505 (+1);
  • бойових броньованих машин — 5181 (+19);
  • артилерійських систем — 1507 (+11);
  • РСЗВ — 355 (+2);
  • засоби ППО — 182 (+1);
  • літаків — 268 (+0);
  • гелікоптерів — 235 (+0);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1129 (+15);
  • крилаті ракети — 315 (+20);
  • кораблі/катери — 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3927 (+11);
  • спеціальна техніка — 136 (+0).

10:50 В Херсонській області російські війська викрали 13 суден миколаївської компанії «Грейн-Трансшипмент» та використовують їх для будівництва понтонних переправ, необхідних для перекидання техніки, повідомив співзасновник компанії, депутат Миколаївської облради Євгеній Ігнатенко.

«Окупанти знищили те, що ми створювали довгий час. Вперше, 2 серпня, орки забрали першу нашу баржу, наступного дня — ще одну і 4 серпня — три. Одразу їх почали використовувати для створення понтонної переправи. 14 вересня забрали ще 6 одиниць флоту, і 20 — одну. Зараз там залишилось ще 3 судна, і їхня доля відома, адже ми знаємо, як діють окупанти, тому це лише справа часу», — написав він.

Євгеній Ігнатенко додав, що викрадення відбувалися під керівництвом нового «начальника» Херсонського морпорту, призначеного окупаційною владою — Андрія Харитонова.

10:05 Вночі, 12 жовтня, близько 00:30, ворог обстріляв околиці міста. Попередньо без жертв та постраждалих. Руйнувань не зафіксовано, повідомили в Миколаївській ОВА.

09:24 Вранці на Миколаївщині збили ще 9 дронів-камікадзе «Shahed-136», повідомляє повітряне командування «Південь».

08:15 В Росії заявили, що затримали вісьмох підозрюваних у справі про вибух на Кримському мосту, серед яких є українці.

Відзначається, що у рамках кримінальної справи про вибух на Кримському мосту затримано п'ятьох громадян Росії, трьох громадян України та Вірменії, які брали участь у підготовці злочину, заявляють у ФСБ.

Також там заявили, що організатором операції на Кримському мості нібито було Головне управління розвідки Міноборони України, його керівник Кирило Буданов, співробітники та агентура.

«За даними відомства, вибуховий пристрій закамуфлювали у рулони з поліетиленовою плівкою на 22 палетах загальною вагою понад 22 тонни, на початку серпня відправили з порту Одеси до болгарської Русі. До переправки вантажу було залучено громадян України, Грузії та одного громадянина Вірменії», — йдеться у повідомленні.

08:50 Українські захисники зниили пункт управління та вузол зв’язку росіян на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Авіатори ЗСУ нанесли 9 авіаційних ударів переважно армійською авіацією по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки окупантів на Бериславщині і в Миколаївському районі.

Нашими ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 300 вогневих завдань, за результатами яких знищено 23 окупанти, вантажний і броньований автомобіль, ударний БпЛА типу «Шахед», склад боєприпасів неподалік Дудчан, пункт управління та вузол зв’язку в районі Суханового.

Суттєво пошкоджено 2 ворожі самохідні артилерійські установки «Гвоздика» та БТР.

View full version