Зеленський попросив Данію посприяти розширенню зернової угоди на порти Миколаївщини

Президент Володимир Зеленський пропонує розширити дію Чорноморської зернової ініціативи на порти Миколаївської області й прибрати перепони для руху суден.

Про це він заявив під час спільної з прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен пресконференції в Одесі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

— Я дякую Данії за приєднання до нашої ініціативи «Зерно з України». Дуже важливо, що ця ініціатива, як і загалом продовольчий експорт з Одеси, з наших портів, з України в цілому не лише зберігався, а й розширювався. Настав час розширити Чорноморську зернову ініціативу, на нашу думку, на порти Миколаївської області та прибрати будь-які перепони, які обмежують відповідний рух суден, — сказав Володимир Зеленський.

Він висловив сподівання на підтримку Данії в цьому питанні.

Як повідомлялося, у понеділок, 30 січня, в рамках свого візиту у Миколаїв президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен оглянули інфраструктуру, зруйновану російським агресором. Також Володимир Зеленський провів нараду з керівництвом регіону та обласного центру та силових відомств.

Також він з прем'єр-міністеркою Данії Метте Фредеріксен відвідав поранених українських захисників в одному зі шпиталів міста. 

Нагадаємо, наприкінці березня президент України виступив перед парламентом Данії Під час звернення він розповів про ракетний удар по Миколаївській ОВА та запропонував Данії взяти участь у відновленні міста після війни. Через кілька тижнів Данія відгукнулася на пропозицію президента Володимира Зеленського та погодилася допомогти Україні з відновленням Миколаєва. Відповідну заяву зробила прем'єр-міністр Метте Фредеріксен.

У п’ятницю, 13 січня, в Миколаєві відбулася зустріч представників Данії та України з приводу планування подальшого відновлення міста. Міністр у справах міжнародного розвитку та глобальної кліматичної політики Данії Ден Йоргенсен відзначив, що його країна зробить усе необхідне для відновлення Миколаєва. Він зазначив, що Данія підтримує Україну всіма наявними засобами, оскільки вважає її народ героями у цій боротьбі та хоче приносити користь.

View full version