«Місто, яке об'єднає нас ще більше», — Зеленський запропонував Данії відновити Миколаїв після війни

14:40, 29 березня, 2022

У вівторок, 29 березня, Президент України Володимир Зеленський виступив перед парламентом Данії. Під час звернення він розповів про ракетний удар по Миколаєву, який стався вранці та запропонував Данії взяти участь у відновленні міста після війни.

Про це пишуть НикВести.

— Сьогодні вранці російські ракети вдарили по одному з наших південних міст — Миколаєву, місту корабелів, абсолютно мирному місту. Місту, яке мріяло лише про одне — повернути собі славу центру кораблебудування на Чорному морі. […] Жодних войовничих мрій у миколаївців не було. Вони не становили жодної загрози для Росії. Але й вони, як і всі інші українці, повірте мені, стали мішенню для російських військ, ракет, авіабомб, реактивної артилерії, мінометів, — сказав Володимир Зеленський.

Президент вважає, що Данія може взяти шефство над Миколаївом після закінчення війни Росії проти України.

— Знаючи ваш потенціал, вашу творчу, економічну міць, я пропоную вашій країні взяти шефство над одним із наших чудових регіонів. Після війни. Звісно, після війни. Миколаїв — місто корабелів, може стати таким містом, таким регіоном, який поєднає нас із вами ще більше, яке Данія може допомогти відновити, — зазначив він.

Яка ситуація у Миколаєві?

Вночі 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив початок «спеціальної військової операції» проти України. Російські війська порушили український держкордон. У Миколаєві та інших українських містах пролунали вибухи, а Україні запровадили військовий стан.

З початку війни Миколаїв перебуває у обороні. Окупанти продовжують обстрілювати військову інфраструктуру, житлові будинки, а також просто безладно обстрілюють місто. Зокрема, окупанти завдали ракетного удару по казармі з українськими захисниками у Миколаєві.

Росіяни намагалися взяти Миколаїв у кільце, проте безуспішно. Українські захисники практично щодня відбивають атаки окупантів. Вони ліквідують колони ворожої техніки, збивають російські літаки та беруть у полон окупантів.

Сьогодні росіяни обстрілюють Миколаєва з боку Кропивницького та Херсона із систем залпового вогню «Град» та «Смерч», у тому числі з касетними боєприпасами. Росіяни обстріляли державне підприємство «Зоря»-«Машпроект», готель «Інгул», психіатричну лікарню, завдали пошкоджень об'єктам морської інфраструктури – заводу «Океан» та морпорту.

Є постраждалі та загиблі серед мирного населення міста. Так, внаслідок російських обстрілів Миколаєва лише 13 березня загинуло 9 людей.

Після того, як у Миколаїв прийшло підкріплення ЗСУ, вони здійснили низку успішних атак по позиціях російських військ 10 березня. Оборона Миколаєва успішно атакувала окупантів у Чорнобаївці Херсонської області, і тепер колона російської техніки відсунулася за Дніпро. Усього за дві доби на миколаївському напрямку українські захисники вбили понад 200 мобілізованих з ДНР окупантів, інші відмовляють брати участь у бойових діях.

Успішні дії українських підрозділів на ізюмському та миколаївському напрямках помітили у Міноборони США. Там дійшли висновку, що ЗСУ можуть йти в контрнаступ і здатні «повертати території», тимчасово зайняті ЗС РФ.

24 березня Президент України Володимир Зеленський надав Миколаєву звання міста-героя.

Станом на вечір 27 березня у місті Снігурівка Миколаївської області тривають бої. Там немає світла та зв'язку, спостерігаються проблеми з нестачею води та продовольства. Місцевий волонтер розповів також, що російські окупанти розшукують та викрадають ветеранів АТО.

Охочих залишити Снігурівку везуть небайдужі мешканці, місту потрібна організована евакуація.

28 березня, після кількох днів відносного затишшя, російські війська відновили ракетні обстріли Миколаєва. Вдень окупанти обстріляли кілька районів із РСЗВ. Пошкоджено житлові будинки та комунікації. Атака продовжилася увечері, вночі. Також вранці 29 березня було авіаційне бомбардування — завдано удару по будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації. Станом на 14:00 відомо вже про 7 загиблих та 22 постраждалих під завалами. 18 звільнених з-під завалів госпіталізовано до ЛШМД. Рятувальна операція продовжується.

14:40, 29 березня, 2022
View full version