• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.6° Ясне небо

УПЦ МП відмовилася змінювати назву

Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) відмовилася змінювати назву.

Позицію церкви висловив голова Юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов.

При цьому закон, нещодавно визнанний рішенням Конституційного Суду України (КСУ) правомірним, зобов’язує церкву вказати у своїй назві приналежність до Росії.

— Конституційний Суд України визнав закон про перейменування конституційним. Водночас слід зазначити, що Рішення Конституційного Суду не зобов’язує Українську Православну Церкву змінити свою назву, воно лише стосується відповідності закону про перейменування Конституції України, — сказав Бахов.

За його словами, в самому законі відсутня будь-яка згадка про Українську Православну Церкву.

—Статутні документи свідчать, що УПЦ зареєстрована відповідно до українського законодавства, її засновником є Собор УПЦ, її релігійний центр, як і всі органи управління, знаходяться в місті Києві. Тож всі спроби примусово застосувати цей закон до УПЦ збільшить випадки порушення права на свободу совісті та віросповідання в Україні, — сказав Бахов.

Таким чином, Олександр Бахов вважає, що на сьогодні відсутні будь-які законні підстави для зміни назви релігійних організацій, що належать до Української Православної Церкви.

Нагадаємо, що Митрополит Миколаївський і Богоявленський Православної Церкви України Володимир вважає, що держава може втручатися у справи церкви, якщо вона порушує закони. Таким чином він підтримує заборону УПЦ (МП) на території країни, оскільки обшуки в храмах організації виявили її антиукраїнську діяльність.

Нагадаємо, СБУ виявила в єпархіях УПЦ МП російські паспорти та перепустки окупантів.

На Харківщині СБУ виявила в УПЦ МП сотні тисяч готівки та сухпайки окупантів.

Рада національної безпеки та оборони 1 грудня доручила Кабінету міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській Лаврі.

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО щодо УПЦ (МП). Тепер Кабмін має протягом двох місяців внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт, який унеможливить діяльність в Україні афілійованих із центрами впливу в РФ релігійних організацій

Читайте також: