• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.2° Ясне небо

«Він не міг займатись єрундою», — генерал Марченко підтримав міністра оборони Резнікова

Генерал-майор Дмитро Марченко, який керував обороною Миколаєва на початку повномасштабної війни, підтримав міністра оборони Олексія Резнікова, якого звинуваючують у корупції після скандалу щодо закупівель продуктів харчування для військових за завищеними цінами. Він вважає, що міністр не міг займатись такою «єрундою».

Про це Дмитро Марченко сказав у інтерв’ю виданню «НикВести» напередодні річниці другого етапу російсько-української війни. Повний відеозапис інтерв’ю ми опублікуємо згодом.

Як відомо, нещодавно набув розголосу документ щодо закупівлі харчів для ЗСУ за нібито завищеними цінами. Інформацію про можливі зловживання в Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових перевіряє НАБУ. Через скандал у відставку подали декілька посадовців, зокрема заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов, хоча в міністерстві назвали «озвучені звинувачення необґрунтованими та безпідставними». Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що Резнікова «переводять» на посаду міністра стратегічної промисловості. Втім сам міністр згодом у коментарі журналістам сказав, що з ним про це розмов не вели, а якщо будуть, то він відмовиться, оскільки не має відповідної компетенції. Однак питання щодо кадрових змін у Міністерстві оборони Верховна Рада поки не розглядала.

Полковник Збройних сил України та колишній чиновник Міністерства оборони Євген Єлькін дав інтерв’ю журналісту Юрію Бутусову, де прокоментував скандал із корупційними схемами у відомстві. Він заявив, що «попереджав» Олексія Резнікова та В’ячеслава Шаповалова про корупційні ризики.

— Знайомий особисто з міністром Резніковим, це порядна, вихована і розумна людина. Нікого не хочу захищати, робити поганим когось або хорошим, але скажу, що на мою думку не міг він, це точно, займатися цією єрундою. Так, якшо там є якісь прогалини - треба розбиратись, хай компетентні органи розбираються, де пішла, як кажуть у нас в армії, брєш. Але останнім часом я займався війною, я трохи відійшов від того, що відбувається у нас в міністерстві оборони, я не стежив за  тим, що там відбувається. Так, я бачив якісь скандали, я бачив якісь інтерв’ю, але скажу, про пана Резнікова, що він дуже порядна людина. Він робить дуже багато, він дуже багато часу витрачає на співпрацю з іноземними партнерами. Може саме через це він упустив момент, який відбувся у нього в міністерстві. Я не суддя, я не можу казати. Я сам був у такій ситуації, мене судили. І тому я можу сказати: не треба казати, що якась людина винна, якщо немає рішення суду, - сказав Дмитро Марченко.

В 2016 році саме Дмитро Марченко керував Центром розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України. Коментуючи слова Євгена Єлькіна, він зазначив, що подібні заяви не може робити людина, у якої не «кришталево чиста» репутація.

— Давайте спочатку розберемось, хто цей персонаж, який давав інтерв’ю: я вважаю, що такі інтерв’ю має давати кристально чиста людина, яка зробила щось у своєму житті, яка там щось відбудувала… Розказувати про корупцію корупціонеру – це не дуже звучить. Ця людина так, дійсно, він працював у мене в головному управлінні, був начальником управління розвитку речового майна, але на той час були сигнали… Він порушував деякі правила, які я ввів. Я заборонив тет-а-тет спілкуватися своїм підлеглим з виробниками, щоб вони не могли домовитися. Я неодноразово його бачив: то він з машини виходить якогось виробника, або кофейочок попиває.. Я його перший раз попередив. Точка кипіння була, коли до мене прийшов один з виробників і питає: товариш полковник, а чому ви мене вигнали з цих торгів? В минулі ви мені сказали не буть, а не пішов, а чого я в цих теж не можу взяти участь? Я йому кажу: А хто вам сказав? Так Євген Геннадійович… Є цей виробник, який може підтвердити ці мої слова. У мене все чотко, сразу очна ставка. Я визиваю до себе Єлькіна, кажу, повторіть те, що ви щойно сказали. Він повторює. Я кажу, це правда? Він: «Я тобі потім все поясню». Я говорю, хто тобі дав право вести подібні… А він: «Та він поганий виробник, там він погано хотів пошити». Кажу, послухай, для того, щоб такого не було, я спеціально розділив функції: у тебе функція розробки, а є управління контролю якості, у них ця функція контролю якості і вони будуть приймати рішення, хороше воно чи погане. Але ти впливаєш на процеси, на які не маєш впливати, - сказав Дмитро Марченко.

Генерал-майор зазначив, що саме через це звільнив Євгена Єльченка з Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

— Саме через це я його вигнав. Він розказує, що я його вигнав через бронежилети. Це все брехня та провокація. Якби я був таким проходімцем, як Єлькін, який давав інтерв’ю і казав, що «Я надавав всі застереження міністру оборони, а міністр не звернув уваги». Насправді ніхто ж не знає, що він ходив до Халімона не для того, щоб давати йому якісь застереження, а для того, щоб його призначили на посаду. Я б на місці діючого міністра Резнікова запропонував би йому: Хочеш іти на посаду — іди. Але перед цим пройди поліграф. Якщо ти такий чесний і хороша людина, пройди поліграф, і я тобі дозволю щось міняти, - сказав Дмитро Марченко.

Нагадаємо, у фракції «Слуга народу» підготували законодавчі зміни, які дозволять під час дії воєнного стану призначати на посаду міністра оборони військового.

Читайте також: