• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 24.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.1° Похмуро

Активісти розбили зображення Леніна та радянську зірку на площі в Одесі

Активісти біля зруйнованого зображення Володимира Леніна, фото: Демʼян ГанулАктивісти біля зруйнованого зображення Володимира Леніна, фото: Демʼян Ганул

Вночі 7 вересня під час комендантської години на площі 10 квітня в Одесі активісти  Владислав Балінський та Демʼян Ганул розбили зображення Володимира Леніна та радянську зірку.

Про це активіст Демʼян Ганул написав на своїй сторінці в Facebook.

Активісти з площі зняли лише одну пару радянських символів, після чого очікували на приїзд поліції. На відео, яке опублікував Ганул, він звернувся до місцевої влади з проханням демонтувати інше зображення та зірку поруч «толерантно, відповідно до вимог закону».

— А я просив владу зняти його толерантно, влада не завжди чує громадськість. До приїзду поліції встиг впасти тільки один. Питання часу коли впаде другий, тому, я рекомендую владі показати як можна цивілізовано зняти зображення ідеолога радянського режиму. Можливо, це навіть краще, що влада може врахувати вчорашній досвід, та провести демонтаж самостійно, — написав Демʼян Ганул.

Так радянські символи виглядали до демонтажу, фото: КультурометрТак радянські символи виглядали до демонтажу, фото: Культурометр
Так площа 10 квітня виглядає станом на ранок 7 вересня, фото: 048Так площа 10 квітня виглядає станом на ранок 7 вересня, фото: 048

Пізніше Дем'ян Ганул, опублікував ще одне відео, на якому на місце вже прибули представники поліції.

— Ми в райвідділку. Після того, як Ленін впав, поліція подумала, що ми маємо відношення до цього, але ви знаєте, що це не так, тому що Ленін не має бути в Одесі.  і взагалі в будь-якому іншому місті України, тому таке трапляється, коли влада ігнорує закон про декомунізацію. Я думаю, все буде добре, залишив пояснення, чекаю, поки ще товариш залишить пояснення, і будемо їхати додому відпочивати, — сказав Ганул у відеозверненні з відділку поліції.

У коментарі Суспільне. Одеса речниця Нацполіції Одеської області зазначила, що на причетних склали адміністративний протокол за дрібне хуліганство.

Нагадаємо, в жовтні 2022 року у Миколаєві ввечері підірвали пам’ятник Солдатам правопорядку, встановлений за часи Радянського Союзу. 

В ніч на 3 листопада в Інгульскому районі пролунав гучний вибух — було підірвано обеліск «Скорботна мати» на братській могилі загиблих у Другій світовій війні. Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважав, що обеліск могли підірвати російські спецслужби або просто «недалекі люди».

Голова парламентської фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія, коментуючи підриви пам’ятників радянського походження у Миколаєві, засудив такі дії та зазначив, що звільняти від «усього, що нав’язувала нам Росія» потрібно законним шляхом. 

Читайте також: