• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.5°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.5° Мінлива хмарність

«Це вандалізм», — Сєнкевич допускає, що пам’ятник «Скорботна мати» у Миколаєві могли знищити російські спецслужби

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що обеліск «Скорботна мати» на братській могилі загиблим у Другій світовій війні могли підірвати російські спецслужби або просто «недалекі люди».

Про це він розповів в інтерв’ю для НВ.

—  Скажу так: при каденції мера Миколаєва Сєнкевича якби в Миколаєві був пам’ятник Катерині, я думаю, його б вже не було. Але те, що відбулось в Миколаєві з пам’ятником загиблим солдатам під час Другої світової війни (2 листопада невідомі підірвали пам’ятник Скорботної матері, який є частиною меморіального комплексу Братська могила 80-ти миколаївських підпільників та жертв фашизму 1941−1945 років), на якому жодного серпа, молота чи зірки не було, а було лише три суворих чоловіки і було написано — вони загинули за ваше щасливе майбутнє. Це, я вважаю, вандалізм. І вважаю, що це зробили недалекі люди або російські спецслужби. І очікую від правоохоронних органів результат розслідування цього випадку, — сказав Олександр Сєнкевич.

Нагадаємо, що у Миколаєві ввечері 19 жовтня прогримів вибух, у результаті якого було підірвано пам’ятник Солдатам правопорядку, встановлений за часи Радянського Союзу.

Віцемер Миколаєва Віталій Луков пообіцяв, що після закінчення російсько-української війни в Миколаєві встановлять новий пам’ятник загиблим правоохоронцям.

Після цього 3 листопада в Інгульскому районі було підірвано обеліск «Скорботна мати» на братській могилі загиблих у Другій світовій війні.

Голова парламентської фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія прокоментував підіриви пам’ятників радянського походження у Миколаєві. Він засудив такі дії та зазначив, що звільнятия від «усього, що нав’язувала нам Росія» потрібно законним шляхом. 

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що на державному рівні мають визначити список осіб, пам’ятники яким в Україні потрібно знести. Разом з тим, міський голова засуджує знищення пам’ятників воїнам Другої світової війни.

Читайте також: