• четвер

    19 вересня, 2024

  • 20.5°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 20.5° Ясне небо

«Цьому немає пояснення», — Сєнкевич засуджує знищення пам’ятників тим, хто воював у Другій світовій

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що на державному рівні мають визначити список осіб, пам’ятники яким в Україні потрібно знести. Разом з тим, міський голова засуджує знищення пам’ятників воїнам Другої світової війни.

Свою позицію він озвучив в інтерв’ю ТРК «НІС-ТВ».

Він наголосив, що держава має визначити, хто був ворогами України. Далі необхідно демонтувати пам’ятники цим людям у населених пунктах, навіть якщо вони там щось побудували чи відкрили.

— Якщо якась постать завдала нашій державі Україна смерть, ще щось, але в окремому місті вона зробила якісь заводи або порти — звичайно, що вона не може бути увіковічена (у вигляді пам’ятнику, — прим.). Якщо вони не нанесли державі якоїсь біди, але на місцевому рівні мали якісь значення, на мою думку, пам’ятники їм можуть бути на місці. І ми бачимо що в європейських містах такі пам’ятники присутні, — сказав Олександр Сєнкевич.

Міський голова прокоментував підрив пам’ятників загиблим правоохоронцям та загиблим у Другій світовій війні.

— Пам’ятник загиблим міліціонерам. В мене питали чи буду я його демонтувати, я відповів що ні. Мені відома історія цього пам’ятнику. Він побудований за народні кошти, тобто збирали гроші міліціонери, щоб його побудувати. В нього на будьоновці була зірка, в руках були щит і меч, які нагадували, якщо меч поставити за щит, емблему КДБ СРСР, тому називали його пам’ятником нквдшникам, — сказав він.

На думку Олександра Сєнкевича в Миколаєві має бути пам’ятник правоохоронцям, загиблим при виконанні службових обов’язків. І після закінчення війни його відновлять, але в іншому вигляді.

Стосовно другого вибуху мер відзначив, що не має цьому пояснення.

— Цьому немає пояснення. Так званий пам’ятник «Скорботна мати», на якому було зображення трьох суворих чоловіків і написано, що вони загинули за те, щоб ми мали мирне життя. Без зірок, без серпів і молотів, без будьоновок і чогось іншого. Мені здається, що це провокація, ми очікуємо від правоохоронних органів результатів розслідування. Бо насправді це захоронення, це плита людям, які померли під час звільнення міста Миколаєва від німецько-нацистських загарбників, які прийшли убивати та сіяти смерть, як це сьогодні роблять росіяни. Думаю, що це буде ненормально, коли за деякий час хтось собі в голові прийме рішення що, хто воював у Другій світовій війні на території міста Миколаєва, треба прибрати, — резюмував міський голова.

Нагадаємо, що у Миколаєві ввечері 19 жовтня прогримів вибух, у результаті якого було підірвано пам’ятник Солдатам правопорядку, встановлений за часи Радянського Союзу.

Віцемер Миколаєва Віталій Луков пообіцяв, що після закінчення російсько-української війни в Миколаєві встановлять новий пам’ятник загиблим правоохоронцям.

Після цього 3 листопада в Інгульскому районі було підірвано обеліск «Скорботна мати» на братській могилі загиблих у Другій світовій війні.

Голова парламентської фракції партії «Слуга народу» Давид Арахамія прокоментував підіриви пам’ятників радянського походження у Миколаєві. Він засудив такі дії та зазначив, що звільнятия від «усього, що нав’язувала нам Росія» потрібно законним шляхом. 

Читайте також: