• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

«Є можливість отримати допомогу», — в обленерго пояснили, навіщо модернізувати енергоінфраструктуру Миколаївщини до стандартів ЄС

Енергетичну інфраструктуру Миколаївської області планують модернізувати відповідно до стандартів Євросоюзу.

Це потрібно для того, щоб вже зараз область отримувала від європейських країн допомогу — енергетичне обладнання, розповів в інтервʼю «НикВести» виконуючий обовʼязки директора «Миколаївобленерго» Вадим Данилків.

Він також повідомив, що йдеться про перехід роботи підприємства на європейський клас напруги 20/04.

— Що це значить? Що ми використовуємо різні типи обладнання. Тобто український трансформатор не такий же як і європейський. Типові для нас трансформатори допомагали замінювати Литва, Естонія, Латвія, частково Болгарія. Одним з рішень перейти на інший клас напруги була можливість отримати допомогу від інших європейських країн. Насправді ми вже отримали 200 трансформаторів від Європейського Союзу, багато з яких бувші у вжитку. Але це було б неможливо, якби ми не планували перехід на клас напруги, який використовується у Європі. Він допомагає зменшити технологічні втрати електроенергії. Крім того, ми не витрачаємо коштів ані наших споживачів, ані своїх — з відновленням нам допомагають європейські країни. Ми дуже активно спілкуємося з різними країнами та шукаємо допомогу на конкретні обʼєкти, — пояснив Вадим Данилків.

Наразі вже розроблений проєкт відновлення та розвитку електромереж Миколаївської області, додав він: «Проєкт був профінансований литовським урядом на 240 тисяч євро. Це тільки проєктні роботи. Ми хочемо створювати робочі проєкти, з якими ми безпосередньо зможемо звертатися до донорів з проханням відновити мережі».

— Нам насправді допомогли з європейського фонду підтримки енергетики. Найближчим часом до нас приїдуть великі трансформатори, які виготовлялися більше 6-8 місяців. Це проєкт переходу мереж, які знищені біля Миколаєва, на інший клас напруги — аналогічний тому, який є у більшості країн Європи. Тобто європейський клас напруги — 20/04, — додав Вадим Данилків.

Нагадаємо, в Україні зараз достатньо для забезпечення потреб громадян електроенергії, що виробляється електростанціями в країні. Чутки в соцмережах про нібито застосування графіків відключень світла — неправдиві.

Водночас підприємство «Миколаївобленерго» оновило графіки можливих відключень світла в області цієї зими та додало по три підчерги до кожної з трьох основних черг. 

Також виконуючий обов'язки директора «Миколаївобленерго» Вадим Данилків повідомив, що підприємство підготувалося до можливих російських атак, тому очікувати на тотальний блекаут жителям області — не варто. Проте дещо важче може бути ситуація в Очакові та Куцурубській громаді.

Відновлення пошкоджених обстрілами електричних мереж Миколаївської області, за попередніми даними, коштуватиме 12 мільярдів гривень.

Читайте також: