224-й день войны: контрнаступление на Херсонщине продолжается, ВСУ уничтожили более 40 единиц вражеской техники

22:00, 05 октября, 2022
Фото: Оперативне командування «Південь»

5 жовтня триває 224-я доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку, за даними Генштабу, обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Добра Надія, Іллінка, Марганець, Червоногригорівка, Нікополь, Покровське, Велике Артакове, Андріївка, Степова Долина, Безіменне, Мирне, Луч, Широке, Білогірка та Лозове.

Вчора надвечір двома ракетами С-300 армія РФ нанесла удар по Березнегуватській громаді Миколаївщини, без втрат, повідомляє ОК «Південь».

Також півтора десятки снарядів важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню випустив по Очакову, маючи на меті пошкодження портової інфраструктури. Постраждалих нема.

ЗСУ, в свою чергу, ведуть успішні контрнаступальні дії на Херсонщині.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:00 У місті Лиман в Донецькій області, з якого останні росіяни були вибиті протягом двох перших днів жовтня, виявили масове поховання цивільних. На частині могил немає імен, лише номери.

Про це написало видання hromadske.

Росіяни примушували силою збирати тіла загиблих українців, яких вони вважали агентами ЗСУ. Тіла заривали у траншеї.

 
 
Як передають репортери з місця, значна частина похованих залишаються безіменними. Деякі тіла довгий час лежали на вулиці, інші — ховали сусіди або перехожі.
 

21:40 Корінні шведи з села Gammalsvenskby (Старошведське) в Херсонській області, які спускали собак на окупантів, коли ті намагалися влаштували псевдореферендум, зараз очікують визволення і приходу ЗСУ.

Про це повідомляє газета Svenska Dagbladet з посиланням на свідчення місцевих.

Люди з Старошведського сподіваються, що незабаром село може бути звільнене Україною, якщо ЗСУ володіють ініціативою на полі бою.

— Я думаю, що звільнення можливе, наша армія була дуже успішною, — розповіла журналістам мешканка Старошведського, яка переїхала у Швецію, але підтримує зв'язки з Херсонщиною.

21:20 Президент Польщі Анджей Дуда розповів про переговори між його країною і США про участь у програмі розподілу ядерної зброї.

Цю тему він детально роз'яснив в інтерв'ю Gazeta Polska.

Варшава готова до розміщення ядерної зброї, аби мати швидку відповідь на потенційну російську агресію.

 Завжди є потенціал бути залученим до програми обміну ядерною зброєю. Ми говорили з офіційними особами США про те, чи США розглядають таку можливість. Ця тема відкрита,  зазначив президент Польщі.

Спільне використання ядерної зброї є частиною політики ядерного стримування НАТО, яка дозволяє країнам-членам, які не мають цієї зброї у своїх арсеналах, брати участь у плануванні її використання Північноатлантичним альянсом. При цьому зброя залишається під контролем США.

Серед країн-членів НАТО ядерну зброю мають США, Великобританія та Франція. США також розмістили ядерну зброю в п’яти країнах-учасницях програми – Бельгії, Німеччині, Італії, Нідерландах і Туреччині. У разі конфлікту американські атомні бомби мають нести військово-повітряні сили цих країн.

20:55 Якщо Росія ризикне використати свій ядерний арсенал, то будь-які переговори з нею припиняться, а країни Заходу завдадуть по агресору відповідний удар.

Таку заяву зробів президент Чехії Мілош Земан, пише німецька газета Bild.

Він підкреслив, що союзники України мають попередити Москву, що застосування ядерної зброї автоматично означає для Росії дипломатичну ізоляцію, після якої почнеться «рішуча воєнна відповідь з усіма наслідками» .

Сьогодні місцеві ЗМІ з'ясували, що у цьому році Україна отримала від Чехії озброєння на 1,9 млрд євро, що набагато більше, аніж Прага обіцяла раніше.

20:35 За окупації Снігурівки російські формування вкрали  дев'ять нових службових машин, ще дві були знищені.

Про це американському журналісту Лейфу Рейгстаду розповів голова миколаївської філії «Укрпошти» Єгор Косоруков.

Він додав, що деякі співробітники пошти були взяті у заручники під час доставки пенсійних чеків на окупованій Росією території. Один отримав тяжкі поранення внаслідок ракетного обстрілу.

20:09 Австралійський уряд детально розглядає пропозицію України щодо відновлення Миколаївської і Херсонської областей після війни. Для цього ці території можуть «удочерити».

Про це пише видання Crikey.

Посол України в Австралії Василь Мирошниченко розповів журналістам, що Київ запропонував Австралії об’єднатися з Данією задля відбудови Миколаївщини. Австралія також може об’єднатися з Нідерландами, щоб допомогти відбудувати сусідній Херсон після закінчення бойових дій і деокупації самого міста.

— Логіка полягала в тому, що через те, що це морський район і він знаходиться на Чорному морі, знадобиться велика допомога у відбудові портів і будівництві суден, що є областю знань для Австралії, — пояснив дипломат.

Окрім вищезгаданого, Україна висунула ініціативу об’єднання зусиль Австралії та Новій Зеландії у відновленні південних областей.

— Стільки промислових робіт доведеться зробити для відновлення шкіл, лікарень і комунальної інфраструктури, — додав Василь Мирошниченко.

Посол підкреслив, що наразі відповідь уряду Австралії була «позитивною», хоча офіційних зобов’язань зроблено не було.

Представник МЗС Австралії прокоментував для преси, що уряд працюватиме з партнерами, аби підтримати Україну та розгляне всі офіційні запити про подальшу допомогу.

— Уряд Австралії продовжує співпрацювати з нашими українськими колегами та визнає значні проблеми, пов’язані з відновленням України, — такою була заява австралійського міністерства.

19:47 Президент Росії Володимир Путін видав «указ» про передачу захопленої російськими військами Запорізької АЕС під управління РФ.

У цьому «указі» він керувався анексією Запорізької області, тому станцію передають в управління новоствореної компанії «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС», яку в «Енергоатомі» вже назвали нікчемною, як і саме рішення про її створення.

 
 

Він наказав передати компанії все майно станції, а уряду — визначити на період до 1 січня 2028 року особливості нагляду за ядерними матеріалами й установками.

Працівникам станції тепер доведеться отримувати дозвіл на роботу від окупантів.

19:20 Співробітники Служби безпеки викрили «нову порцію» ворожих поплічників, які допомагають росіянам на тимчасово окупованих територіях Херсонщини.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Семеро із них координувались між собою та сприяли передачі РФ ресурсів «Укрпошти». Окрему підозру отримала колишня співробітниця одного з правоохоронних органів Херсонщини. За завданням російських спецслужб вона передала ворогу дані про щонайменше 23 патріотично налаштованих херсонців.

У провадженні нову підозру отримав ексрегіонал Володимир Сальдо, який добровільно «очолив» окупаційний режим у Херсонській області, його заступниця Катерина Губарєва, а також колишній директор філії Херсонської дирекції «Укрпошти» Віктор Фірман. Після захоплення росіянами області він погодився керувати незаконним утворенням «государственное унитарное предприятие «почта Херсона».

Наразі всім «чиновникам» оголосили про підозру за пособництво державі-агресору, вчинене у складі організованої групи (ч. 3 ст. 28 та ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу).

Додатково Сальдо, Губарєва та Фірман отримали по підозрі за ч. 3 ст. 28 та ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу (колабораційна діяльність, організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, вчинена у складі організованої групи).

18:55 Війська РФ використовують дешеві іранські дрони, щоб заощаджувати ракети і надалі погрожувати не лише Україні, а й іншим країнам Європи.

Про це повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

— Зрозуміло, що Росія пішла на цей крок вимушено, тому що кількість ракет не безмежна в Росії, – сказав він про використання дронів Shahed-136 і Mohajer-6.

Він зазначив, що високоточні ракети, такі як Х-101, Калібр, Х-555, Іскандер коштують мільйони доларів. Крім того, ці ракети можуть містити тактичні ядерні заряди, тому Росія їх заощаджує, щоб погрожувати не лише Україні, а й західним країнам, переконаний Ігнат.

18:30 Заповнити тепломережі Миколаєва водою для початку опалювального сезону-2022 планують вже до кінця жовтня. 

Про це розповів заступник очільника Миколаївської ОВА Валентин Гайдаржи в інтерв'ю ТРК «НІС-ТВ».

— В області у нас два міста з централізованим опаленням: Миколаїв та Вознесенськ. У Вознесенська декілька об'єктів, тому основна проблема в цьому опалювальному сезоні в області – це Миколаїв. Дві основні причини: відсутність централізованого питного водозабезпечення і питання подачі води в мережу опалення такої якості, яка надалі дозволить не руйнувати саму мережу. Тобто спільне завдання – щоб в мережі опалення була вода, яка не знищує систему опалення. Поки що, за графіком подачі води, яка дозволить стабільно пройти цей опалювальний сезон, думаю, у жовтні завершити цю роботу реально, – розповів він.

18:11 З початку війни Росія завдала Миколаївщині збитків на ₴150 млрд, випустивши понад 11 тисяч ракет та снарядів, повідомив заступник очільника Миколаївської ОВА Валентин Гайдаржи.

— Ведеться облік усіх польотів на території області. З урахуванням зруйнованих доріг, портів та іншою інфраструктурою, за весь час війни в області було понад 11 тисяч прильотів. На деякі об'єкти було по два-три прильоти. На ці об'єкти немає кошторису, але попередньо це понад 150 мільярдів гривень, – розповів він. 

17:56 Путін доручив передати Запорізьку АЕС під управління Росії

16:52 Президент Російської Федерації Володимир Путін назвав нові «причини» війни проти України. На цей раз він згадав про «розірвання історії на частини».

Про це повідомляє російське пропагандистське видання ТАСС.

— Можливо, і не було б сьогоднішнього «конфлікту», якби не було спроб деяких сил у самій Україні та на Заході підправити історію та розірвати її на частини, — заявив Володимир Путін.

16:39 З 1994-го року кількість населення в Україні щорічно скорочувалась і зараз тут проживає близько 34-35 мільйонів людей.

Про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова під час брифінгу «Демографічна ситуація в Україні: оцінки, прогнози, ризики», передає Укрінформ.

— Депопуляція в Україні розпочалася 91-го року. Тут немає ніякого відношення до розпаду СРСР і формування незалежної Української держави, це просто співпадіння. Два роки ми трималися за рахунок величезного припливу мігрантів з колишнього СРСР, переважно з середньоазійських республік, бо там була складна ситуація. Коли вичерпався цей резерв, з 1994-го року кількість населення в Україні щорічно скорочувалась, — сказала Елла Лібанова.

16:26 Україна приєдналась до Іспанії та Португалії в їх заяві на проведення Чемпіонату світу з футболу 2030.

Про це повідомляє пресслужба Української асоціації футболу.

Федерації футболу Португалії та Королівська федерація футболу Іспанії долучили Україну до заявки на проведення Чемпіонату Світу-2030. УЄФА, зі свого боку, одразу висловив підтримку.

— Приклад завзятості та стійкості українського народу надихає, тому дана ініціатива спрямовано на здійснення внеску у відновлення країни у період відбудови завдяки силі футболу, — пише пресслужба.

16:07 Президент державного підприємства НАЕК «Енергоатом» Петро Котін взяв на себе виконання обов’язків генерального директора Запорізької АЕС.

Про це він заявив у своєму відеозверненні.

— Мною ухвалено рішення взяти на себе виконання обов'язків гендиректора Запорізької АЕС. Адміністрування станцією перенесено до Києва, починаючи з моменту викрадення окупантами генерального директора ЗАЕС Ігоря Мурашова. Усі подальші рішення про роботу станції прийматимуть безпосередньо в центральному офісі НАЕК «Енергоатом», — заявив Петро Котін.

15:51 Розворот Ілона Маска і рішення купити Twitter Inc стався в найгірший час для банків, які фінансують більшу частину операції на 44 млрд доларів. Вони можуть зіткнутися із значними збитками.

Про це повідомляє Reuters .

Як і у разі будь-якого великого придбання, банки спробують продати борг Twitter Inc, щоб отримати готівку. Але інвестори втратили апетит до більш ризикованих боргових зобов'язань, таких як кредити з використанням позикових коштів, налякані швидким зростанням відсоткових ставок по всьому світу, побоюваннями рецесії та волатильністю ринку, спричиненими вторгненням Росії в Україну.

15:40 Більше половини жителів Євросоюзу підтримують подальше постачання озброєння Україні. 

Про це свідчить опитування, проведене Фондом Бертельсмана, повідомляє RND

Фонд проводить опитування мешканців країн Європейського союзу кожні три місяці з початку війни. У березні рівень підтримки поставок озброєння складав 62%. А у червні впав на два пункти. 

15:28 Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков висловив упевненість, що російські окупанти знову захоплять звільнені українськими військовими території України, на яких раніше РФ провела псевдореферендуми і які Путін «приєднав до Росії».  

Про це повідомляє російське пропагандистське видання «РИА Новости».

Журналісти запитали, чи немає суперечностей між словами Путіна про те, що «прийняті території» з Росією назавжди і тим, що російські війська відступають з деяких територій. 

15:11 На звільненій від російських окупантів Харківщині викрили на співпраці з окупантами депутатку від забороненої політичної партії ОПЗЖ.

Про це повідомив керівник пресцентру Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Він розповів, що жінка добровільно передавала загарбникам сільськогосподарську продукцію та пальне, а також надавала власні приміщення для розташування військових і техніки.

— Жінка є власницею кількох фермерських господарств на території Шевченківської громади. За даними слідства, фермерша домовилася з окупантами про умови ведення нею сільськогосподарської діяльності: 70% зібраного врожаю вона мала віддавати представникам окупаційної влади. Натомість окупанти фактично дозволили їй захопити чужі сільськогосподарські угіддя і техніку інших агропідприємств, власники яких не пішли на співпрацю з ворогом. Для цього загарбники призначили її на посаду керівника так званої Спілки виробників сільськогосподарської продукції та санкціонували взяти під своє «зовнішнє управління» активи інших господарств, — зазначивВладислав Абдула.

14:49 Росіяни запустили 12 дронів-камікадзе, щоб влучити в обʼєкти в Білій Церкві Київської області, шість із цих безпілотників збили Сили протиповітряної оборони. Дрони запустили з півдня — або з окупованої Херсонської області, або з окупованого Криму.

Про це «Бабелю» 5 жовтня розповів речник Повітряних сил України Юрій Ігнат.

Він пояснив, що дрони-камікадзе поки складно збивати, бо їх запускають купно: «Вони запускаються швидко один за одним. І кілька дронів можуть летіти як одна мітка на радарі. Тобто ППО може бачити кілька дронів як одну ціль. Це ускладнює збиття».

14:38 Працівники комунального підприємства «ЕЛУ автодоріг» заасфальтували ті ділянки доріг в Миколаєві, куди влучили російські ракети.

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— Щодня наші комунальники ліквідовують наслідки обстрілів. Працюють у будні і вихідні. Свою роботу продовжують і наші будівельні бригади, — написав він.

14:25 В тимчасово окупованому Херсоні у ніч проти 5 жовтня пролунав вибух. Пошкоджено будівлю готелю Нінель, де базувалися співробітники російського ФСБ.

Про це пише журналіст із Херсона Костянтин Риженко.

Він зазначив, що із готелю, який пов'язують із колаборантом-гауляйтером Володимиром Сальдо, виносили трупи окупантів.

13:57 Окупанти зазнають значних втрат на Херсонщині, шпиталі переповнені пораненими, повідомив перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

— Військове угрупування Росії на Херсонщині зазнає значних втрат. Військові шпиталі переповнені пораненими, яких після стабілізації стану відправляють на лікування до Криму, — зазначив він.

За його словами, з'явилася інформація також про нестачу медикаментів у військових медиків окупантів.

13:15 Країни Європейського Союзу досягли згоди щодо восьмого пакета санкцій проти Росії.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter.

— Я вітаю сьогоднішню згоду держав-членів щодо восьмого пакета санкцій. Ми діяли швидко й рішуче. Ми ніколи не приймемо ні фіктивні путінські референдуми, ні будь-яку анексію України. Ми сповнені рішучості продовжувати змушувати Кремль платити, — написала вона.

12:57 У лікарнях Криму не вистачає медикаментів для лікування поранених окупантів, повідомляє Генштаб. Зокрема, дефіцит з медикаментами спостерігається в лікарнях Євпаторії.

Противник має проблеми з окремими видами забезпечення під час проведення так званої часткової мобілізації. Так, було відправлено мобілізований особовий склад із навчального центру Молькіно Краснодарського краю назад до Приморсько-Ахтарська, у зв’язку з нездатністю розмістити, одягнути та забезпечити харчуванням зазначену категорію військовослужбовців.

Російська окупаційна влада намагається компенсувати втрати особового складу шляхом призову місцевого населення тимчасово зайнятих та окупованих територій України. Так, за наявною інформацією, чоловіків з Луганська, без проведення медичної комісії та підготовки, після мобілізації одразу спрямовують на доукомплектування підрозділів, які зазнали найбільших втрат.

12:28 Снігурівку, ймовірно залишив офіцерський склад російської армії, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім на брифінгу в «Українському медіацентрі».

«Не підтверджена інформація, чекаю ще близько години (підтвердження, — прим.), що офіцерський склад залишив Снігурівку, але війська там ще залишаються», — сказав Віталій Кім.

«Щодо Снігурівки та Горохівської громади, ми готуємося вже призначати військову адміністрацію, будемо подавати комендатуру. Щоб, як тільки населені пункти деокупуються, відразу все було під контролем», — додав Віталій Кім.

11:44 Реконструкція будівлі ОДА коштуватиме дорожче, ніж нове будівництво, розповів віцегубернатор Миколаївщини Валентин Гайдаржи.

Валентин Гайдаржи зазначив, що будівля аварійна, існує загроза обвалу однієї зі сторін, а її реконструкція коштуватиме дорожче, ніж будівництво нової будівлі. На думку заступника голови ОВА, будівлю потрібно знести, а для потреб адміністрації збудувати нову. Однак, наголосив він, зараз це не є пріоритетною проблемою.

11:29 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 5 жовтня:

Миколаївський район:

Як повідомляє ОК «Південь», 4 жовтня окупанти випустили півтора десятка снарядів важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню по Очакову, з метою пошкодження портової інфраструктури. Постраждалих немає.

Також, вночі, з 4 на 5 жовтня, ворог атакував Миколаївський район шістьма дронами камікадзе «Shahed-136». Силами протиповітряної оборони всі збиті.

Баштанський район:

Під постійним вогнем залишаються населені пункти Березнегуватської громади, що знаходяться на лінії розмежування. Так, об 11:15 були обстріли околиць с. Лепетиха, об 11:55 - с. Мурахівка. Також о 12:50 обстрілів зазнали околиці смт Березнегувате, о 14:45 станції Березнегувате та о 21:45 с. Мурахівка. Як повідомляє ОК «Південь» надвечір ворог завдавати удару по громаді двома ракетами типу С-300. Постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджень уточнюється.

Також, 5 жовтня з 00:00 до 02:00 обстріли лунали за межами с. Широке Широківської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Вознесенський район:

За інформацією ОК «Південь», зранку, 4 жовтня, ворог завдав ракетного удару по
Вознесенському районі. Пошкоджено об'єкт інфраструктури.

10:58 Україні потрібно 9-12 місяців, щоб закінчити гарячу фазу війни та примусити Росію скласти зброю. Для звільнення та деокупації територій знадобиться 5-6 наступальних операцій.

Про це в інтерв‘ю «РБК-Україна» розповів експерт Центру оборонних стратегій, полковник Віктор Кевлюк.

Віктор Кевлюк зазначив, що колишній командувач армії США в Європі, генерал Бен Ходжес, сказав, що до середини 2023 року Збройні сили України зайдуть в Крим.

— Ця оцінка мені подобається більше. Цей генерал - потужний аналітик, свого часу він був одним із провідних воєнних стратегів у збройних силах США. Зараз він очолює Кафедру стратегічних досліджень Першинга у Центрі аналізу європейської політики. Мабуть, у нашому Головному управлінні розвідки також читають те, що говорить генерал Ходжес, — сказав експерт.

10:34 На Південнобузькому напрямку, за даними Генштабу, обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Вищетарасівка, Добра Надія, Іллінка, Марганець, Червоногригорівка, Нікополь, Покровське, Велике Артакове, Андріївка, Степова Долина, Безіменне, Мирне, Луч, Широке, Білогірка та Лозове.

10:10 5 жовтня  Путін підписав закони про так зване «входження» чотирьох регіонів України до складу Росії, завершивши формальний процес анексії.

На підставі цих законів вносяться зміни до Конституції Росії - до неї як суб'єкти РФ будуть додані тимчасово окуповані Херсонська та Запорізька області, а також «ЛНР» та «ДНР».

Крім того, Путін підписав закони про ратифікацію договорів із цими утвореннями. Самі договори було підписано у Кремлі 30 вересня.

09:47 Служба безпеки України викрила трьох агентів РФ, які займалися організацією псевдореферендумів на Миколаївщині.

Двоє із них уже опрацьовані СБУ та отримали свої підозри, а організаторці псевдоголосування, яка наразі переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території, повідомлено про підозру заочно, повідомляє пресслужба відомства.

За матеріалами слідства, «втікачкою» виявилася мешканка Баштанського району, яка добровільно брала участь в організації та проведенні незаконного референдуму на Миколаївщині.

Як додали у прокуратурі, підозрювана добровільно погодилась на пропозицію окупаційної влади взяти участь в організації та проведенні незаконного референдуму щодо виходу зі складу України та приєднання до РФ тимчасово окупованої території Олександрівської сільської ради Баштанського району.

Діючи за попередньою змовою із невстановленою групою осіб, жінка організувала виїзні виборчі дільниці на території громади, опитування населення та оповіщення про проведення псевдореферендуму.

Її поплічники на підконтрольній Україні території допомагали поширювати тему «референдуму» у соціальних мережах. Зокрема, «розганяли» фейки про те, що нібито населення Миколаївської області підтримує запланований  плебісцит.

Стосовно них зібрано доказову базу та повідомлено про підозру за ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України) Кримінального кодексу України.

Організаторці псевдореферендуму підозра оголошена за ч. 2 ст. 28 та ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

09:05 Уночі, з 4 на 5 жовтня російські окупаційні війська атакували безпілотниками-камікадзе «Shahed-136» південь країни, повідомляє повітряне командування «Південь».

Шість дронів-камікадзе знищено силами та засобами протиповітряної оборони.

В Миколаївській ОВА уточнили, що дрони було збито в Миколаївському районі.

08:30 Вночі росіяни вдарили по Білій Церкві іранськими дронами «Shahed-136».

Усього зафіксовано шість влучань. Постраждала одна людина, пошкоджено інфраструктуру, повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

Варто зазначити, що іранські дрони вперше вдарили по населеному пункту так далеко від лінії фронту.

07:55 ЗСУ знищили 2 гелікоптери і 3 БПЛА росіян на Херсонщині та Миколаївщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Протягом вчора нашою авіацією було нанесено 7 ударів по противнику, підрозділами ж протиповітряної оборони знищено 3 безпілотних розвідники «Орлан-10» в Бериславському та Миколаївському районах та 2 гелікоптера Мі-8 та Мі-24 в районі Костромки й Брускінського.

Ракетно-артилерійськими підрозідлами Сил оборони півдня виконано 290 вогневих завдань.

Орієнтовні втрати противника за добу складають: 31 окупант та понад чотири десятки ворожої техніки, серед яких 8 танків, 26 одиниць авто-бронетехніки, крупнокаліберна гаубиця «Мста-Б» і гармата-гаубиця.

22:00, 05 октября, 2022
View full version