Кім хотів би, щоб Миколаївський глиноземний завод працював на Європу для виготовлення алюмінію

11:55, 18 січня, 2023

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім бажає, щоб Миколаївський глиноземний завод, що належить російському олігарху Олегу Дерипасці, після переходу у держвласність виготовляв сировину для виробництва алюмінію в Європі.

Про це він сказав у коментарі кореспонденту «НикВести».

— Наголошую, що це лише мої думки. Це підприємство може працювати на виготовлення продукції, яка потім буде перероблятись на європейських заводах для виробництва алюмінію, який потрібен для промисловості України. Але є багато нюансів, хтось має цим займатись, інвестувати гроші, щоб змінити цей ланцюг постачання в тому числі з сировиною. Де вона буде братися? Бо завод заточений під певну сировину. Є обмежена кількість заводів, яка може працювати з цією сировиною. Це питання економіки, яке зараз прораховується та обговорюється, — відзначив Віталій Кім. 

Крім того, є актуальним питання будівництва в Україні заводу, який би переробляв сировину та виготовляв алюміній.

— Такі плани були попередньо, цей завод міг би бути у Запоріжжі, що стосується будівництва такого заводу в Миколаєві, ми дивились на це питання, але це тривалий час і потрібно все одно розпочинати з взаємодії з іншими заводами, які працюють, щоб зберегти робочі місця, які є на Миколаївщині. Але на майбутнє, це питання також розглядається, — додав голова ОВА.

Віталій Кім також повідомив, що на Миколаївщині заарештували всі підприємства, власниками яких є громадяни РФ. Наразі цим займаються правоохоронці.

— Ми всіх заарештували, і навіть аграрні підприємства. Їх багато підприємств, але з усіма працюють правоохоронні органи, — резюмував він.

Раніше повідомлялося, що на Миколаївському глиноземному заводі, що належить російському олігарху Олегу Дерипасці, планують зберегти робочі місця. Після переходу у державну власність, підприємство може продовжити працювати, але вже на інтереси України.

Нещодавно Міністерство юстиції України подало подав позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про застосування санкції про стягнення активів у дохід держави до Олега Дерипаски. Вони включають і Миколаївський глиноземний завод.

Як повідомлялося, перед початком повномасштабної війни, у 2021 році, Миколаївський глиноземний завод (МГЗ) експортував до Російської Федерації глинозему на загальну суму 624 мільйони доларів США.

Раніше Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) заявило, що не змогло взяти в управління Миколаївський глиноземний завод.

В свою чергу, алюмінієвий гігант «РУСАЛ», яким володіє російський олігарх Олег Дерипаска, пов'язав призупинення виробництва на Миколаївському глиноземному заводі зі зниженням чистого прибутку у першому півріччі 2022 року.

11:55, 18 січня, 2023
View full version