Заарештовано майно Миколаївського глиноземного заводу, що належить російському олігарху Дерипасці

18:35, 30 січня, 2023

В Офісі генпрокурора повідомляють про арешт 32 млн грн найбільшого в Україні виробника металургійного глинозему та гідроксиду алюмінію. Мова йде про Миколаївськийглиноземний завод, який входить до холдингу російського олігарха Олега Дерипаски.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Кошти підприємства були на депозитному рахунку Держмитслужби.

Раніше за клопотанням прокурорів було заарештовано майно цього суб'єкта господарювання — 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки.

На сьогодні загальна вартість заарештованих активів перевищує 1 млрд грн.

— 2000 року це українське підприємство було приватизоване холдингом, що належить російському олігарху. Наразі він перебуває під санкціями США та ЄС, — йдеться у повідомленні відомства.

В Офісі генпрокурора не називають прізвище олігарха, проте зазначають, що його холдинг є одним із найбільших у світі виробників алюмінію.

— Група компаній, що входять до нього, продовжує забезпечувати потреби оборонно-промислового комплексу РФ, поставляючи власну продукцію для виробництва військових ракетних комплексів та іншої зброї, — додали у відомстві.

Досудове розслідування щодо кримінального провадження за фактами фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, диверсії, а також планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни.

Нагадаємо, раніше Мін'юст України подав позов до Вищого антикорупційного суду про стягнення у дохід держави активів російського олігарха Олега Дерипаски.

Як відомо, ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» є одним із найбільших забруднювачів атмосферного повітря в області. Протягом 2021 року підприємством викинуто в атмосферу 2672,7 тонн забруднюючих речовин, що на 140,9 тонн більше, ніж у 2020 році. Основні забруднюючі речовини, які викидалися підприємством 2021 року: сполуки азоту - 1345,1 т, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок - 756,6 т, оксид вуглецю - 316,7 т, метали та їх сполуки - 234,8 т.

Раніше повідомлялось, що Миколаївський глиноземний завод, «Югцемент» та «Оператор газотранспортної системи «Миколаївгаз» стали найбільшими забруднювачами атмосферного повітря у 2021 році.

Нагадаємо, алюмінієвий гігант «РУСАЛ», яким володіє російський олігарх Олег Дерипаска, пов'язав призупинення виробництва на Миколаївському глиноземному заводі зі зниженням чистого прибутку у першому півріччі 2022 року.

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) раніше заявляло, що не змогло взяти в управління Миколаївський глиноземний завод.

Нагадаємо також,  що голова Миколаївської ОВА Віталій Кім бажає, щоб Миколаївський глиноземний завод, що належить російському олігарху Олегу Дерипасці, після переходу у держвласність виготовляв сировину для виробництва алюмінію в Європі.

18:35, 30 січня, 2023
View full version