Кім: гроші від військового ПДФО підуть на створення зброї, а бюджет Миколаєва «вирівняють» до рівня 2021 року

9:00, 20 вересня, 2023

Податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить з доходів військовослужбовців, планується у повному обсязі спрямувати на створення вітчизняної зброї. 

Про це заявив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу 18 вересня, коментуючи законопроект, яким передбачається спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет, пишуть «НикВести»

Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного. Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

—У Миколаївській рбласті 42% було ПДФО, у Миколаєві стояло 9 бригад. І на зараз, коли є перевищення бюджетів через ПДФО, невластиві доходи для громад, у тому числі громади іноді розміщували військові частини, та ПДФО частково повертали для збільшення обороноздатності цієї частини. Закон приведе до того, що 100% податків, які платять військові, підуть на створення вітчизняної зброї. тому я повністю підтримую це, попри те, що нам дуже важко та те, що ми прифронтовий регіон та багато втратили. Я вважаю, що всі підтримають ідею, що найскоріша перемога, а потім все інше наздоженемо, - сказав Віталій Кім.

Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА. Фото пресслужби

Він акцентував, що повністю підтримує ідею забрати з місцевих бюджетів військовий ПДФО у випадку, що всі гроші підуть на вітчизняне будівництво зброї та боєприпасів.

За його словами, в результаті доходи місцеви бюджетів повернуть до рівня 2021 року. Миколаївська область, де зменшилась кількість працюючих компаній та підприємців, отримає відповідну зворотню дотацію з державного бюджету, зазначив Віталій Кім.

— Але при цьому додам, що, розуміючи, наприклад, Очаків, у якому близько 90% бюджету — ПДФО. Уряд повідомив, що будуть вирівнюючі дотації, які повернуть рівень податків 2021 року плюс зростання соціальний стандартів та комуналка. Наш регіон буде отримувати частину від 32 мільярдів гривень, яку передбачив уряд на зворотню дотацію тим регіонам, яким це потрібно. Наші громади та область отримають зворотню дотацію за формулою, яку прораховують, - сказав Віталій Кім.

Раніше повідомлялось, що Миколаїв доєднався до звернення від «Асоціації міст України» до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням не забирати з міських бюджетів ПДФО з доходів військових.

Водночас це питання розглянули на засіданні бюджетної комісії Миколаївської міськради. У департаменті фінансів спрогнозували бюджет наступного року в 5,7 мільярдів гривень, при цьому 2 мільярди 700 мільйонів — це ПДФО з військових.

Депутат міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

Депутат Олександр Береза заявив, що за таких умов в бюджеті складно буде передбачити статтю видатків спрямовану на розвиток міста, а депутат Артем Ільюк вважає, що у такому разі місту треба буде включати режим економії та шукати додаткового заробітку.

Народний депутат України Максим Дирдін, який представляє в парламенті Миколаївську область, розповів, що можливо певний відсоток військового ПДФО залишатиметься у громадах.

9:00, 20 вересня, 2023
View full version