«Укренерго» разом з «Херсонобленерго» та «Миколаївобленерго» розробили схему живлення деокупованої Херсонщини

«Укренерго» спільно з АТ «Херсонобленерго» та АТ «Миколаївобленерго» вже розробили резервну схему живлення Херсонщини та приступили до її реалізації.

Про це повідомляє пресслужба «Укренерго».

У компанії зазначили, що в Херсонській області окупанти знищили всі електромережі, тому повернення світла буде поступовим — починаючи з районів і населених пунктів, що межують з сусідніми областями.

— У пріоритеті – заживлення об’єктів критичної інфрастуруктури та життєзабезпечення: водоканал, зв’язок, лікарні та ін, — наголосили в «Укренерго».

На відновленні мереж «Укренерго» залучає 9 ремонтних бригад з різних областей України.

— Роботи розпочнуться відразу після розмінування територій від рашистських мін, яке ще триває. Безпека наших працівників - понад усе. Ми робимо все, щоб якнайшвидше повернути херсонцям світло та тепло, якого позбавили окупанти, — додали в компанії.

Нагадаємо, тікаючи з правого берега Херсонщини окупанти підірвали всі мости через Дніпро, котельні, вишки звʼязку і телецентр у Херсоні. Місто росіяни повністю знеструмили. Звʼязок і українське радіо туди вже повернули. Наразі військові зачищають Херсон від окупантів і шукають колаборантів.

Після того, як російські війська змушені були тікати із Херсона, вони оголосили тимчасово окупований Генічеськ «адміністративною столицею» Херсонської області.

Напередодні, 11 листопада, ЗСУ зайшли у Херсон, який був окупований з перших днів повномасштабної війни Росії проти України. У місті замайоріли українські прапори, в тому числі над будівлею ОДА.

Президент України Володимир Зеленський надвечір підтвердив, що ЗСУ звільняють Херсон. Але, зазначив він, місто ще не повністю зачищене від російських окупантів. У Міноборони зазначають, що зачистка міста може тривати кілька тижнів.

Загалом станом на ранок 12 листопада ЗСУ звільнили понад 3 тисячі квадратних кілометрів на півдні. За даними Генштабу, українські сили вже дійшли річки Дніпро в окремих районах Херсонської області.

9 листопада міністр оборони РФ Сергію Шойгу на пропозицію командувача російського вторгнення в Україну генерала Сергія Суровікіна наказав відвести російські війська з окупованого Херсона на лівий берег Дніпра. Це рішення пояснили неможливістю повноцінного забезпечення міста та нібито бажанням зберегти життя російських солдатів.

Вранці 11 листопада Міноборони РФ прозвітувало про відступ із Херсона. У відомстві заявили, що всього на лівий берег Дніпра було виведено нібито понад 30 тисяч російських військовослужбовців та близько 5 тисяч одиниць озброєнь та військової техніки.

Дивитись повну версію