Війна, 201-й день: Сили оборони провели успішні дії на Херсонському напрямку, окупанти зазнали значних втрат

Фото: Юрій Паливода / Бабель

12 вересня триває 201-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Генерального штабу, на Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони населених пунктів Нововознесенське, Біла Криниця, Осокорівка, Велике Артакове, Сухий Ставок, Костромка, Партизанське, Безіменне, Благодатівка, Іванівка, Зарічне, Білогірка та Мирне.

Сили оборони відбили атаки противника неподалік Майорська та Красногорівки. У районах Миколаївки Другої та Зайцевого бої тривають.

Після вдалих дій, проведених Силами оборони на Херсонському напрямку, ворог зазнав значних втрат у живій силі. За наявною інформацією, 810 окрема бригада морської піхоти (пункт постійної дислокації місто Севастополь) втратила майже 85% особового складу. У решти військовослужбовців вкрай низький морально-психологічний стан, вони масово відмовляються від повернення до зони ведення бойових дій.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:45 Українські військові звільнили село Богородичне Донецької області. У Донецькій ОВА показали масштаби руйнувань, які спричинили російські обстріли.

Судячи з опублікованого відео, через тривалі обстріли населеного пункту в Слов’янському районі російськими військами в селі майже не залишилося цілих будівель. Істотно пошкоджені, або зруйновані адміністративні та промислові будівлі, також сильно постраждали житлові будинки і церкви.

22:11 У Міністерстві оборони Російської Федерації відзвітували про нібито знищення складу з 45 тисячами тонн боєприпасів у місті Вознесенськ Миколаївської області.

Про це у зведенні 12 вересня сказав спікер Міноборони РФ Ігор Конашенков. 

«У районі населеного пункту Вознесенськ Миколаївської області знищено склад боєприпасів, на якому зберігалося 45 тисяч тонн боєприпасів ЗСУ», — йдеться у повідомленні.

Спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук прокоментував заяву Ігоря Конашенкова. Він для порівняння відзначив, що атомні бомби, які США скинули на Хіросіму та Нагасакі у 1945 році, мали потужність 13-18 тисяч тонн в тротиловому еквіваленті.

21:40 Партизани у Херсоні завдали удар по колаборантці Тетяні Томіліній, яку росіяни оголосили «ректором Херсонського державного університету».

Про успішну акцію руху Опору повідомив журналіст Костянтин Риженко.

Зрадниця отримала важке поранення, її доправили у реанімацію, ще один окупант загинув.

За даними джерел видання «МОСТ», у квартирі Томіліної був вибух.

21:10 Звільняючи Ізюм, Балаклію, Куп'янськ та інші населені пункти в Харківській области українські військові полонили значну кількість російських офіцерів вищої ланки.

Про це пише Die Welt з посиланням на власні джерела у ЗСУ.

Журналісти наголошують, що рахунок полонених протягом останніх днів росіян перевалив за сотні, серед них є високопоставлені офіцери ворога.

У виданні підкреслюють, що «російська оборона розвалилася, солдати просто втекли», тоді як українські визволителі повертали деякі населенні пункти під державний контроль без жодного вистрілу.

— Це не можна раціонально пояснити. Можливо, це просто хоробрість. Генерали вже не могли зупинити своїх солдат. Вони зупинялися лише тоді, коли закінчувався бензин, — прокоментувало джерело Die Welt.

20:50 Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула пишається ефективністю партизан у південних областях.

Про це він розповів виданню Novinky.cz.

За словами дипломата, навіть російськомовні люди повністю довели, що вони ідентифікують себе як українці.

— Я вважаю, що партизанські загони, які діють навколо Херсона чи в Миколаївській області, дуже ефективні, коли ліквідовують зрадників і колаборантів, — висловив своє захоплення представник Чехії.

20:30 Посол України в Австралії Василь Мирошниченко подякував Канберрі за вже надану допомогу і запросив додаткову артилерію, голова австралійського Міноборони відповів словами про підтримку.

Про це пише Australian Associated Press.

Український дипломат наголосив, що отримані від Австралії бронемашини Bushmaster стали у нагоді при звільненні Ізюму. За його словами, ЗСУ були б вдячні за додаткові гаубиці від австралійців у кількості 6 або 12 стволів.

— Найважливіше зараз — артилерійські гармати та боєприпаси, — пояснив він потреби України.

У свою чергу, міністр оборони Австралії назвав українські наступальні дії на Херсонщині та Харківщині надихаючими.

— Я не думаю, що хтось міг собі уявити, що Україна встоїть так, як вона встояла, і це буде так героїчно. Я не думаю, що у нас є інший вибір, окрім постійної підтримки України, — підкреслив Річард Марлз.

20:10 Українська операція по звільненню Харківської області, яка пройшла протягом перших тижнів вересня, увійде в історію як майстерний стратегічний задум.

Про це у статті для Atlantic написав відомий професор стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюса Phillips P. OBrien.

Вчений називає наступальні дії України останніх днів одним з «найбільших успіхів військової стратегії з 1945 року»

— Якщо Херсонська наступальна операція мала на меті знищити російські війська, втягнувши їх у протистояння, то наступ у Харківській області мав більший ефект. Україна сподівалася повернути собі місто Куп'янськ. Росіяни використовували цей автомобільно-залізничний вузол, щоб забезпечувати Ізюм, базу для своїх операцій на Донбасі <...> Українці написали сценарій, а росіяни зіграли призначену їм роль. На відміну від Херсона, де окупанти мали зосереджені сили та створили багатошарову оборону, Харківська область була слабо захищена російськими військами. Таким чином, українці легко змогли зламати російські лінії, які, здається, утримувалися погано вмотивованими та навченими силами, і прорватися глибоко за них. Щоб дати своїм силам найкращі шанси на успіх, українці також, здається, створили значну, швидкорухливу ударну силу. Не дозволяючи витоку подробиць своїх підготовчих заходів (українські джерела розкрили мало, якщо взагалі розкрили цінну для Росії інформацію), вони, схоже, створили низку спеціалізованих бойових бригад із легшими та швидшими колісними машинами. Це дало їм вирішальну перевагу в мобільності над ворогом, — зазначив військовий експерт.

Після чого додав, що трофеї, захоплені ЗСУ у цих боях, дозволять ще ефективніше завдати ударів по ЗС РФ.

— Навіть якщо росіяни стабілізують лінію найближчими днями, вони будуть у набагато гіршому становищі, ніж були 1 вересня. Спираючись на місяці ретельних зусиль як з підготовки українських сил, так і знищення російських, Україна досягла стратегічного майстерного удару, який військові вивчатимуть ще десятиліттями, — підсумував професор стратегічних досліджень.

19:50 Американський доброволець розповів деталі відвоювання села у ході наступальних дій на півдні України.

Інтерв‘ювали військового журналісти The Washington Post.

Ветеран армії США Пол Сміт з березня виконує завдання в Миколаївській області. За його словами, нещодавно він брав участь у звільненні населеного пункту. Для цього був розроблений план ранкового рейду на бронеавтомобілях Humvee. 

Спочатку він відкрив вогонь по будівлі з кулемета, де могли знаходитися окупанти з противотанковою зброєю, а потім виконав пуск ракети AT-4, яку йому подав інший солдат, подумавши що неподалік знаходиться ворожий бронетранспортер.

Як підкреслюють ЗМІ, ця операція була виконана блискавично, оскільки пересування на автомобілях по відкритій місцевості було дуже небезпечним, а Humvee могли стати легкою мішенню для противотанкових засобів росіян, але операція пройшла за планом.

— Це також відображає відверті моменти бою, які рідко потрапляють у військові фільми. Сміт, досвідчений у керуванні кулеметом, тепер намагається працювати над своєю дрібною моторикою в тонких чорних рукавичках, аби краще керувати кулеметом, — додали у матеріалі.

19:30 Міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет в ефірі національного телемарафону повідомив, що наразі за кордоном перебуває понад 488 тисяч українських школярів, передає УНН.

— За кордоном нині перебуває 488 045 дітей шкільного віку, а станом на 1 вересня їх було 492 077. За останні 11 днів до України повернулося понад 4 тисячі дітей, – сказав Сергій Шкарлет.

Міністр зазначив, що станом на березень за кордоном перебувало 670 тисяч українських школярів.

19:10 Суд арештував підозрюваного у держзраді колишнього керівника Харківського управління СБУ Романа Дудіна без можливості внесення застави.

Про це повідомляє Українська Правда.

«За матеріалами ДБР суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту для чинного співробітника СБУ, який до травня 2022 року очолював одне з регіональних управлінь Служби», - йдеться у повідомленні.

У пресслужбі бюро виданню уточнили, що Дудіна арештовано на 2 місяці без альтернативи  застави.

11 вересня стало відомо про затримання правоохоронцями ексочільника СБУ Харківщини Романа Дудіна. 

12 вересня правоохоронці офіційно підтвердили затримання Романа Дудіна, який до кінця травня очолював управління СБУ в Харківській області: йому інкримінують державну зраду і самовільне залишення служби.

29 травня президент Володимир Зеленський звільнив очільника управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна за недбале виконання службових обов'язків і пообіцяв йому розслідування правоохоронців.

Тоді президент заявив, що Дудін «не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто».

18:45 В адміністрації російського президента заявили, що військове командування інформує Володимира Путіна про перегрупування військ Росії на полі бою в Україні.

Про це повідомив речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков, передає радіо Маяк.

— Зрозуміло, все, що відбувається, будь-які дії, які роблять військові під час «спецоперації», доповідаються верховному головнокомандувачу? Президент (Путін, - прим.) перебуває на постійному, можна сказати цілодобовому зв'язку і з міністром оборони, і з усіма воєначальниками. Звісно, по-іншому і бути не може в ході виконання «спеціальної військової операції». «Спеціальна військова операція» триває і буде тривати до досягнення тих цілей, які спочатку було поставлено, - сказав він.

Крім того, Пєсков заявив, що відгукуватися на заклик президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана про проведення переговорів Володимира Путіна та Володимира Зеленського «передумов жодних немає».

— Ми не вбачаємо нині жодної переговорної перспективи і, як і раніше, констатуємо відсутність будь-яких передумов для таких переговорів (між Києвом та Москвою – прим.), - сказав він.

17:50 Верхня планка ціни на російську сиру нафту після введення обмежень на неї з боку країн «Великої сімки» коливатиметься в межах 40-60 доларів США за барель.

Як передає Укрінформ, про це з посиланням на опитаних експертів повідомляє Reuters.

Зокрема, у компанії ClearView Energy Partners, що базується у Вашингтоні, заявили, що офіційні особи країн G7 обговорювали діапазон 40-60 доларів за барель російської сирої нафти.

За словами аналітиків, верхня межа цього діапазону відповідає історичним цінам на російську нафту, тоді як нижня ближча до граничних витрат виробництва в Росії.

Президент Rapidan Energy Group Боб Макнеллі зазначив, що ті країни G7, які мали тривалі економічні та військові відносини з Росією, можуть бути прихильниками вищого ліміту, до того ж, занадто низька верхня планка ціни на російську нафту може позбавити частини ринку Саудівську Аравію та інших експортерів нафти.

— Рівень (ліміту) визначатиметься як кількісними, так і якісними причинами, — зазначив він.

9 вересня міністри фінансів країн G7 схвалили план щодо встановлення граничної ціни на російську нафту, аби позбавити путіна додаткових доходів для продовження збройної агресії проти України.

17:30 У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі загарбники встановлюють пам’ятник Олександру Невському замість демонтованого монумента загиблим жителям міста під час першої фази війни Росії проти України.

Про це повідомив у Telegram радник міського голови Петро Андрющенко.

— Маріуполь. Прямо зараз окупанти встановлюють пам’ятку відсутності смаку у вигляді Олександра Невського замість демонтованої унікальної пам’ятки про маріупольців, які загинули під час першої фази війни. Росія продовжує знищувати всю українську культурну спадщину, до якої може дотягнутись, – написав він.

17:10 Щонайменше тисяча мешканців Ізюма загинула внаслідок російських обстрілів і авіаударів, але ще більше – через ненадання медичної допомоги та відсутність ліків.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ сказав депутат Ізюмської міської ради Максим Стрельник, повідомляє Укрінформ.

— Інформація щодо жертв окупації потребує уточнення, бо загарбники намагалися приховати свої злочини. За тією інформацією, що ми маємо, щонайменше тисяча мешканців міста загинула внаслідок саме військових дій. Але ще більша кількість людей, ми вважаємо, постраждала через те, що їм не змогли вчасно надати необхідну медичну допомогу, оскільки окупанти ще в березні зруйнували всі медичні заклади, вони не функціонували, - сказав Максим Стрельник.

За його словами, доступ до ліків був обмежений, російські загарбники розграбували всі аптеки.

— Питання ліків якраз зараз стоїть найгостріше, а також госпіталізація тих мешканців, які потребують невідкладної медичної допомоги. Ці питання першочергові, - підкреслив депутат.

Він нагадав, що за весь час окупації російські військові відмовляли в евакуації та прийнятті гуманітарних вантажів із ліками та продуктами для мешканців.

За даними міськради, в Ізюмі залишається близько 10 тис. жителів. Питання можливої евакуації через наближення опалювального сезону, за словами Стрельника, будуть обговорюватися на найвищому рівні, поки що такого рішення немає.

— Останнім часом вдавалося проводити так звану «тиху» евакуацію, і жінки й діти до 14 років, люди похилого віку могли виїхати. Більшість ізюмчан чекають на можливість повернутися додому. Але дійсно дуже складна ситуація з критичною інфраструктурою. Ми сподіваємося, що встигнемо зробити все можливе, щоб зима для нас не стала несподіванкою, - зазначив депутат міськради.

16:45 Росіяни відмовився від проведення псевдореферендуму на Херсонщині. Водночас окупанти посилили поліцейські та терористичні заходи щодо представників руху опору на тимчасово окупованих територіях.

Про це на брифінгу повідомила начальник об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, пише LB.ua.

— Наразі мова про проведення так званого референдуму не йде. Вони не можуть навіть сформувати комісії, які б працювали та імітували цей референдум. Зараз вони змінили риторику та заговорили про безпекову складову, бо їм дуже небезпечно та тривожно навіть на тих територіях, які вони вважали стабільно окупованими, — заявила Наталя Гуменюк.

16:27 Повідомляється про серію потужних вибухів у ряді міст Росії.

Зокрема, було чутно «бавовну» одразу в кількох містах Ростовської області:

  • Ростові.
  • Азові.
  • Таганрозі.
  • Новошахтинську.
  • Шахтах.
  • Новочеркаськ.
  • Аксаї.
  • Єйську.

16:20 Сім’ям миколаївців, які загинули внаслідок ракетного обстрілу міста, із міського бюджету буде виділено 20 тисяч гривень за одного загиблого.

Відповідні зміни до рішення від 13.05.2020 № 366 «Про затвердження Порядку надання матеріальної допомоги громадянам міста Миколаєва» вніс виконавчий комітет Миколаївської міської ради 22 серпня.

Для отримання допомоги необхідно звернутися в управління соціального захисту населення.

Контроль за виконанням рішення покладено на заступника міського голова Анатолія Петрова.

16:02 Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав громадян визволених українською армією сіл, міст і містечок надсилати матеріали про відомі факти лінгвоциду на тимчасово захоплених територіях до них та до правоохоронних органів. 

Про це сказав уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі загальнонаціонального марафону, повідомляє Укрінформ.

За його словами, що більше буде доказів скоєних злочинів, то сильнішою буде позиція України в міжнародних судах.

Він розповів, що російські військові злочинці на тимчасово захоплених територіях України перейшли до лінгвоциду – витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя. 

15:45 Німеччина планує поставити Україні дві системи протиповітряної оборони IRIS-T до кінця цього року, ще дві – на початку наступного.

Про це розповіла посол Німеччини Анка Фельдгузен в інтерв’ю «Радіо НВ».

— Я дуже рада, що ми будемо передавати чотири такі системи. Це захищатиме великий простір України. Ми вже чули, що перша система точно ще цього року буде, як на мене, друга система теж, а третя і четверта потім, на початку нового року, — зазначила Анка Фельдгузен.

15:29 У Миколаєві розпочато видачу рису. Так, з 12 вересня органи соціального захисту рис видаватимуть мешканцям приватних будинків у Центральному районі.

Про це повідомляє Миколаївська міська рада. 

Для отримання рису громадяни можуть звертатися за такими адресами:

вул.Шевченка, 19-А;

вул. 2-га Набережна, 1;

вул. Ілька Борщака, 5 (мкрн. Тернівка);

вул. Клубна, 83 (мкрн  Варварівка).

Допомога надається з 9.00 до 14.00 виключно мешканцям міста Миколаєва за підтвердження місця реєстрації або за умови надання довідки ВПО для внутрішньо переміщених осіб.  

15:08 Протягом двох тижнів на півдні Збройними силами України знищено понад 1800 окупантів.

Про це повідомила начальниця координаційного пресцентра сил оборони півдня України Наталя Гуменюк під час брифінгу 12 вересня.

— Протягом двох тижнів лише на південному напрямку сили оборони знищили понад 1800 окупантів, понад 500 одиниць авто бронетехніки, 122 танки, два літаки, два гелікоптери та близько 20 крилатих ракет, які ворог намагався запускати по Україні, - сказала Наталя Гуменюк.

14:52 Герцог Сассекський, принц Гаррі опублікував заяву, в якій вшанував пам’ять королеви Єлизавети. Він подякував бабусі за свої щасливі дитячі спогади та гарне ставлення до його дружини.

Про це йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті благодійного фонду принца Гаррі та Меган Маркл Archwell.

У ній він зворушливо звернувся до бабусі, а також привітав свого батька, який став новим королем Великої Британії Чарльзом III.

— Прославляючи життя моєї бабусі, Її Величності Королеви, і оплакуючи її втрату, ми всі згадуємо про те, що вона була дороговказом для багатьох у своїй відданості служінню і обов'язку. Нею захоплювалися та поважали в усьому світі. Її непохитна грація і гідність залишалися вірними протягом усього її життя, а тепер і її спадщиною. Повторимо слова, які вона вимовила після смерті свого чоловіка, принца Філіпа, слова, які можуть втішити всіх нас зараз: «Життя, звичайно, складається з останніх розставань, а також перших зустрічей».

Бабуся, хоча це останнє розставання приносить нам великий смуток, я назавжди вдячний за всі наші перші зустрічі — від моїх ранніх дитячих спогадів з вами, до першої зустрічі з вами як моїм головнокомандувачем, до першого моменту, коли ви зустріли кохану дружину і обійняли улюблених правнуків. Я дорожу цими моментами, проведеними з вами, та багатьма іншими особливими моментами між ними. Вас вже дуже не вистачає не лише нам, а й усьому світу. І щодо перших зустрічей, тепер ми вшановуємо мого батька в його новій ролі короля Чарльза III.

Дякую за вашу відданість служінню. Дякую за вашу важливу пораду. Дякую за вашу заразливу посмішку. Ми теж усміхаємося, знаючи, що ви з дідусем тепер возз'єдналися, і обидва разом у мирі, — написав принц Гаррі.

14:37 Збройні сили України звільнили 5 населених пунктів в Херсонській області: Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Миролюбівка і Сухий Ставок.

Про це повідомила керівниця пресцентру ОК «Південь» Наталя Гуменюк під час брифінгу.

Вона зазначила, зо за останні два тижні тут звільнено понад 500 квадратних кілометрів.

— Наші успіхи протягом останніх двох тижнів є досить переконливими. Ми просунулися на різних ділянках від чотирьох до кількох десятків кілометрів. Маємо звільнені площі – близько 500 квадратних кілометрів. Можемо проголосити, що населені пункти Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Сухий ставок і Миролюбівка на сьогодні вже звільнені, — заявила Наталя Гуменюк.

14:30 Лише за два тижні на південному напрямку знищено понад 1800 окупантів – ОК «Південь» 

— Протягом двох тижнів лише на південному напрямку сили оборони знищили понад 1800 окупантів, понад 500 одиниць авто бронетехніки, 122 танки, два літаки, два гелікоптери та близько 20 крилатих ракет, які ворог намагався запускати по Україні, - сказала Наталя Гуменюк, начальник об'єднаного координаційного пресцентра сил оборони півдня України. 

За словами Наталії Гуменюк, окупанти знають, що Україна дотримується норм міжнародного гуманітарного права. Тому досить часто росіяни намагаються здатися в полон до українських військових.  

— Ми проводили досить потужну агітаційну роботу про те, як росіяни можуть здатися в полон, зробити свій підрозділ не боєздатним, як правильно скласти зброю та перейти в обмінний фонд, - пояснила вона.

14:23 ЗСУ звільнили Високопілля, Нововознесенське, Білогірку, Сухий Ставок та Миролюбівка в Херсонській області 

Про це повідомила керівниця пресцентру сил охорони та оборони оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк під час брифінгу.

Загалом за останні два тижні українські військові звільнили на півдні близько 500 квадратних кілометрів.

13:35 У Миколаєві у зв'язку з проведенням робіт на водопровідно-каналізаційній мережі з  12 вересня закрито рух трамваїв за маршрутами №6 та  №7.

Про зміни руху трамваїв повідомляє КП «Миколаївелектротранс».

Трамваї рухатимуться з Центрального ринку по вулицям Сінна - Мала Морська - Кузнецька - 6-та Слобідська. Повернення у зворотному напрямку тим же маршрутом.

13:20 На Миколаївщині за добу 11 вересня через ворожі обстріли зруйновано 60 житлових будинків, поліцейські документують воєнні злочини російської армії.

Про це повідомили в Національній поліції України.

— Внаслідок вчорашніх ворожих атак Миколаєва, Вознесенська та Березнегуватого, руйнацій зазнали 15 багатоповерхівок та 45 приватних житлових будинків, офісне приміщення, транспортні засоби, складські приміщення та магазин, — йдеться у повідомленні.

13:12 У Берліні пильно слідкують за успіхами ЗСУ на сході і півдні й перебувають у захваті від наступу українських військових.

Про це розповіла посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен в інтерв’ю Радіо НВ.

— Ми всі в Берліні спостерігали і були в захваті від наступу українських Збройних сил на сході і на півдні, – сказала вона.

12:51 Кабмін зняв обмеження на кількість виїздів за кордон для людей з інвалідністю та тих, що їх супроводжують під час воєнного стану.

Про це йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства соціальної політики.

Також уряд збільшив до семи днів термін для звернення супровідників до закордонної дипломатичної установи України в державі перебування, щоб людей з інвалідністю взяли на консульський облік.

12:36 Контрнаступ ЗСУ у Харківській області пройшов «набагато краще, ніж очікувалося», але святкувати перемогу рано, каже міністр оборони Олексій Резніков.

Він порівняв «український бліцкриг» зі «сніговою кулею, яка котиться вниз схилом». За його словами, це стало найбільшою невдачею для Росії від початку повномасштабного вторгнення.

11:37 На півдні підрозділи окупантів намагаються вести переговори з ЗСУ про здачу зброї, повідомили о Оперативному командуванні «Південь». 

— Намагаються вести переговори щодо умов того, як вони складуть зброю та перейдуть під егіду міжнародного гуманітарного права, – кажуть у командуванні.

Там додали, окупанти усвідомлюють, що затиск між правим берегом Херсона та силами оборони півдня буде потужним і потрібно шукати способи «евакуюватися», оскільки використання будь-яких плавзасобів на річці Дніпро обмежене.

10:49 За чергову добу в Миколаївській області дві пожежі, які виникли внаслідок бойових дій. Про це повідомили в ДСНС України в Миколаївській області.

11 вересня через влучення боєприпасів та їх уламків горіли житловий будинок у селі міського типу Березнегувате Баштанського району та два складських приміщення наземного зберігання зерна у місті Вознесенськ. У першому випадку загинув господар, ще один чоловік отримав травми.

Черговими караулами 9 та 12 державних пожежно-рятувальних частин пожежі ліквідовані на площах 40 та 50 квадратних метрів відповідно.

09:08 Окупанти влаштували концерт на кістках людей, які загинули від російської бомби в драмтеатрі Маріуполя. Тоді від удару російської авіабомби загинули до 600 українців.

08:27 ЗСУ за добу звільнили понад 20 населених пунктів, окупанти тікають із награбованим, повідомляє Генеральний штаб. 

За минулу добу Силам оборони вдалося витіснити ворога з понад двадцяти населених пунктів. Проводяться взяття під повний контроль та стабілізаційні заходи.

07:24 Авіація ЗСУ протягом 11 вересня на півдні завдала три удари. Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 270 вогневих завдань, які були пов’язані зі знищенням району зосередження ворожого озброєння та техніки, станції радіоелектронної боротьби і двох складів боєприпасів.

Про це повідомили в оперативному командуванні «Південь».

Там підтвердили, що за день на південному фронті російсько-окупаційні війська втратили:

  • 40 солдатів;
  • 4 танки;
  • 4 одиниці броньованої техніки;
  • 3 самохідних гаубиці «Мста-С»;
  • склад боєприпасів в Каховці.

У Чорному морі чатують чотири російські надводні ракетоносії, які оснащені 36 ракетами типу «Калібр», а також 4 великі десантні кораблі.

В ОК кажуть, що росіяни ведуть повітряну розвідку, продовжує вогневе ураження позицій українських підрозділів і намагаються вживати заходів щодо відновлення втраченого положення. Окупанти маневрують військами, імітуючи прибуття резервів.

Не маючи успіхів на суходолі, протягом бойового дня російсько-окупаційні війська здійснили 19 авіаційних ударів вздовж лінії зіткнення.

Дивитись повну версію