Російські антивоєнні рухи закликають окупантів скласти зброю

Тринадцять громадських організацій закликали російських військових відмовитись від участі у «спецоперації» або здатися в полон української армії.

Таке звернення опубліковано на сайті російського руху «Весна».

Його автори звертають увагу на те, що сьогодні російська Держдума ухвалила закон, який запроваджує суворі покарання для військових за добровільне здавання в полон, самовільне залишення частини та невиконання наказів.

— Швидше за все, це ваш останній шанс — і скористатися ним потрібно найближчої доби. Вмирати за Путіна ви не повинні. Повертайтеся додому — до матерів, дружин та дітей. Ви потрібні в Росії – тим, хто вас любить. Для влади ви лише гарматне м'ясо, яке пускають у витрату без жодного сенсу та мети, — сказано у зверненні.

Як повідомлялося, у Держдумі РФ ввели до Кримінального кодексу поняття «мобілізація», «воєнний стан» та «воєнний час». Також внесено покарання за добровільну здачу в полон (строком до 10 років в'язниці).

Нагадаємо, голова окупаційної «Адміністрації Херсонської області» Володимир Сальдо заявив, що підписав «указ» про проведення «референдуму щодо входження Херсонської області до складу Російської Федерації». Його окупанти планують провести з 23 по 27 вересня.

Він також оголосив «добровільну» мобілізацію мешканців тимчасово окупованої Херсонщини до лав російської армії.

На тлі заяв про псевдореферендуми, приєднання окупованих територій України до РФ, а також про прийняття Госдумою поправок до Кримінального кодексу, на російських біржах спостерігається неабиякий обвал акцій.

Дивитись повну версію