Почалася евакуація зі звільненого Херсону, Миколаївщина домомагатиме, — Верещук

Процес евакуації зі звільнених територій Херсонської області вже почався. Миколаївщина допомагатиме транспортувати людей та надаватиме їм тимчасовий прихисток.

Про це сказала віцепрем'єрка, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук під час візиту до Миколаєва у суботу, 19 листопада, передають «НикВести».

Наразі не йдеться про обов’язкову евакуацію, наголосила вона.

— Але і добровільна евакуація полягає в тому, що держава бере на себе відповідальність за транспортування — людей треба довезти до місця, де вони будуть проводити зиму, проживання, фінансування цього ліжкомісця, лікування, забезпечення дітей всім необхідним, — сказала Ірина Верещук.

Ірина Верещук

Є кілька варіантів щодо цього, які будуть пропрацьовувати з головою Миколаївської ОВА Віталієм Кімом, додала вона.

— Багато хто висловив бажання евакуюватися. Вони кажуть, наприклад, що їхні райони потерпіли від обстрілів. Там є багато старших людей, які самі не дадуть собі ради. Їм треба допомогти евакуюватися. І наше завдання буде дійти до тих людей, запропонувати їм евакуацію, за допомогою, власне, Миколаївської області, яка готова та має досвід, транспортувати, а потім вже з Миколаєва чи Кривого Рогу транспортувати людей в західні області. А також Кіровоградщина, Хмельниччина, Полтавщина — всі чекають наших херсонців, які хочуть евакуюватися. У нас є на це кошти, є розуміння і найголовніше — у нас є досвід, — відзначила міністерка.

Вона додала, що процес евакуації з Херсонщини вже почалася. Людей, які висловили бажання поїхати, вже записали та в найближчі дні почнуть транспортувати.

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім додав, що групи херсонців зможуть розміщувати в Миколаєві у пунктах тимчасового перебування, поки не вирішать, куди їх направити далі.

Раніше повідомлялося, що до звільненого Херсона прибув потяг з Києва вперше з з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нагадаємо, оператор фіксованого зв’язку «Укртелеком» почав відновлювати інфраструктуру на Херсонщині.

У звільнених населених пунктах Херсонської області можуть відновити електропостачання вже цього тижня, повідомив заступник голови ОП Кирилло Тимошенко.

Як повідомлялося, 10 листопада було звільнено Снігурівку Миколаївської області, а 11 листопада — Херсон та частину Херсонської області на правому березі Дніпра. Ці території були окуповані російською армією з березня 2022 року.

Дивитись повну версію