227-й день війни: Кримський міст підірвали, ЗСУ знищили кілька С-300 на Херсонщині

Пожежа на Кримському мосту

8 жовтня триває 227-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Близько 6-ї ранку 8 жовтня на Керченському мосту, який зв’язує окупований Росією Крим з територією РФ, відбувся потужний вибух.

РосЗМІповідомили, що на одній з ділянок мосту горить цистерна з паливом, а судноплавні арки не пошкоджені.

Причина вибуху поки не відома, однак жителі Керчі повідомляють, що він був такої сили, що розбудив майже все місто.

За даними Генштабу, на Південнобузькому напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони понад 27 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:55 Після сьогоднішнього вибуху на Кримському мосту, швидку втечу окупантів із захоплених територій України президент України Володимир Зеленський назвав найкращим для них варіантом. Про це він сказав у вечірньому відеозверненні.

— Сьогодні на території нашої держави був не поганий і більшою мірою сонячний день. На значній території близько 20 градусів теплаі сонця, нажаль в Криму було хмарно, хоча і теж тепло. Але якими б не були хмари, українці знають, що робити і знають що наше майбутнє воно сонячне. Це майбутнє без окупантів на всій нашій території, зокрема і в Криму. Якщо окупанти втечуть, поки мають таку можливість, це буде найкращий варіант для них, — заявив президент.

Володимир Зеленський додав, що якщо окупантів змушують залишитись на захопленій території, то будь-який окупант може здатись у полон.

— Ми гарантуємо всім російським військовим, які добровільно складуть зброю і здадуться у полон, збереження їхнього життя. Україна завжди дотримується усіх міжнародних норм і конвенцій, — додав президент.

Також Володимир Зеленський заявив, що будь-яких інших варіантів, щоб окупанти могли на них сподіватися, не залишать.

20:21 Вибух на Кримському мосту свідчить про початок у Росії ери протистояння силовиків, заявив радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк в ефірі телемарафону.

Зокрема, вони намагаються визначити винного у провалі «спецоперації» в Україні.

«Ми сьогодні бачимо гарячу фазу дуже і дуже потужного протистояння між різними спецслужбами, тому що якщо ми говоримо про Міноборони, це насамперед Головне управління Генштабу ЗС РФ, а з іншого боку — ФСБ», — зазначив Михайло Подоляк.

Він додав, що ФСБ втратила свою репутацію серед верхівки путінського режиму ще на початку повномасштабного вторгнення, коли їхня пропагандистська програма про «захоплення Києва за 3 дні» провалилася. Але зараз у ФСБ з’явилася можливість реваншу і вона почала чинити тиск на главу Міноборони Сергія Шойгу, начальника Генштабу Валерія Герасимова та інших російських генералів. Зокрема, неодноразово звучали заклики про арешт представників генералітету РФ. З іншого боку, Міноборони почало якось захищатися.

Михайло Подоляк пояснив, що зараз силовики в РФ намагаються визначити винуватців провалу російської «спеціальної військової операції» і хочуть заарештувати своїх опонентів для того, щоб «після приходу нової еліти посісти певні місця».

19:00 На Південнобузькому напрямку російські війська обстріляли понад сорок населених пунктів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Натомість противник продовжує зазнавати втрат. Місцеві лікарні в тимчасово окупованих районах Херсонщини не можуть впоратися з потоком поранених військових РФ.

18:24 Власник фури, що вибухнула на Кримському мосту, записав відеозвернення, пише Baza.

«Я, Самір Юсубов, ніякого відношення до того, що трапилося на Кримському мосту, не маю», - сказав він.

Нині у будинках його рідних відбуваються обшуки. Сам він знаходиться за кордоном.

17:24 В Москві розпочались арешти військових, повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

В російській столиці розпочався комплекс «заходів» спрямованих проти військових. Рух в центрі перекрито.

В місто увійшли підрозділи дивізії оперативного призначення імені Дзержинського – «еліти» Росгвардії. Вони рухаються до центру спільно з підрозділами поліції.

Відомо про численні арешти, затримання та блокування військових.

Натомість, всі військові підрозділи по периметру Москви приведено у підвищену бойову готовність.

16:30 Міноборони Росії призначило нового командувача окупаційних військ в Україні — ним став генерал армії Сергій Суровікін.

Відомо, що наприкінці червня цього року Сергій Суровікін почав командувати південним угрупуванням російських військ в Україні. Воно вело бойові дії у Золотому та Гірському в Луганській області.

З березня по грудень 2017 року Сергій Суровікін був командувачем російського угрупування у Сирії, потім Путін призначив його головою Повітряно-космічних сил. З січня до квітня 2019 року генерал знову керував військами РФ у Сирії. У сукупності Суровікін командував російським угрупуванням військ у Сирії понад рік.

15:50 Станом на 8 жовтня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 12 тисяч 114 цивільних об’єктів. За останню добу було пошкоджено або зруйновано 35 таких об’єктів, свідчать дані Миколаївської обласної військової адміністрації.

Загалом з початку повномасштабної війни росіяни зруйнували або пошкодили:

  • об’єкти житлового фонду — 7805,
  • медичні заклади — 86,
  • навчальні заклади — 370,
  • заклади культури — 177,
  • об’єкти промислових підприємств — 173,
  • об’єкти життєзабезпечення: газо — 947, електро — 705, водо — 30, теплопостачання — 95,
  • інші не військові об’єкти — 1726.

14:23 Внаслідок вибуху на Кримському мосту загинуло троє людей, заявили у Слідчому комітеті РФ

«За попередніми даними, в результаті події загинули троє людей. Це, ймовірно, пасажири легкового автомобіля, що знаходився поряд з вантажівкою, що підірвалася. Наразі з води вже піднято тіла двох загиблих — чоловіка і жінки, їхні особи встановлюються», — повідомляється в телеграм-каналі відомства.

Також в РФ заявили, що слідство встановило дані вантажного автомобіля та його власника, це житель Краснодарського краю, за місцем його проживання розпочато слідчі дії.

13:27 Укрпошта випускає нову марку, присвячену палаючому Кримському мосту, про дату випуску повідомлять окремо, повідомив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський у Telegram.

«Ранок ще ніколи не був такий добрий. З нагоди свята випускаємо нову марку з Кримським мостом, чи, точніше, з тим, що від нього залишиться», — написав він.

За словами Ігоря Смілянського, номінал марки — М (бо міст), вартість — 18 гривень, тираж — 7 мільйонів.

Також гендиректор «Укрпошти» повідомив, що марка готувалась разом з художником Юрієм Шаповалом.

«Там і пральна машинка, і ворожа техніка, і наручники, які Крим розриває з Росією», — додав він.

12:12 У Миколаївській області військовослужбовці Херсонської зенітної ракетної бригади збили із великокаліберного кулемета дрон-камікадзе Shahed-136.

Про це повідомляє командування Повітряних сил Збройних сил України.

«Вранці 8 жовтня на Миколаївщині воїнами мобільної вогневої групи Херсонської зенітної ракетної бригади з великокаліберного кулемета «Утьос» збито дрон-камікадзе Shahed-136», — ідеться у повідомленні.

У командуванні ПС наголосили, що українські зенітники не зупиняться, поки «не перетворять російського загарбника в українському небі на металобрухт».

11:30 Також у Криму обмежили продаж товарів з «метою уникнення штучного ажіотажу».

Так званий «Мінпром Криму» повідомив, що відпуск товарів бакалійної групи обмежується в одні руки до 3 кілограмів.

«Продовольчий ринок насичений у повному обсязі, всі торгові мережі працюють у штатному режимі. Запаси продовольчих та непродовольчих товарів першої необхідності становлять до 55 діб. Причин підвищеного попиту немає», — відзначили в окупаційному відомстві.

10:34 На АЗС в Криму утворилися черги.

10:20 З’явилася реакція Кремля на руйнування Кримського мосту: Путін доручив створити комісію.  Президенту РФ Володимиру Путіну вже повідомили про пожежу на Кримському мосту, він доручив створити урядову комісію, сказав його прессекретар Дмитро Пєсков у коментарі «РИА «Новости».

«Президент доручив прем’єр-міністру сформувати урядову комісію для з’ясування причин події та якнайшвидшої ліквідації наслідків. До її складу увійдуть також глави Краснодарського краю і Криму, представники Росгвардії, ФСБ, МВС», — відзначив він.

09:47 Прогнозів щодо термінів відновлення кримського мосту поки що немає, заявив «РИА Новости» прессекратар Путіна Пєсков.

Тим часом кримським туристам подовжують терміни перебування в готелях та санаторіях за рахунок місцевого бюджету, повідомив окупаційний «голова» Криму Сергій Аксьонов.

Він також обіцяє сьогодні запустити поромну переправу.

«За візуальною оцінкою одна автомобільна нитка з Керчі на Тамань ціла. До запуску готова поромна переправа, вона почне працювати з сьогодення. Графік руху повідомимо додатково. Наразі на під’їзді до мосту розвертаються пункти харчування та обігріву для водіїв», — написав він.

Разом з тим на заправках у Керчі шикуються довгі черги з автомобілів.

09:10 Росіяни повністю знеструмили ЗАЕС, повідомляє державне підприємство «Енергоатом».

Сьогодні вночі о 00:59 через черговий обстріл російськими військами була пошкоджена і відімкнулась остання лінія зв‘язку з енергосистемою 750кВ ЗАЕС — Дніпровська.

В результаті відбулось повне знеструмлення Запорізької АЕС. В автоматичному режимі увімкнулись дизель-генератори. Наявних запасів дизельного пального для їх роботи в такому режимі вистачить на 10 діб.

Потрібен ремонт і відновлення роботи ліній зв’язку ЗАЕС з енергосистемою. Плани щодо включення енергоблоків в умовах обстрілів і пошкодження всіх ліній є нереальними.

08:45 На Херсонщині ЗСУ знищили ще кілька російських систем С-300, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Нашою авіацією нанесено 15 авіаційних ударів, а ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 360 вогневих завдань по засобах ППО противника, по трьох районах зосередження ворожих сил і техніки, а також по опорному пункту в Бериславському районі.

Підтверджені втрати противника зафіксовано на рівні:

  • 110 окупантів
  • 6 танків
  • 8крупнокаліберних гаубиць «Мста-Б» і «Мста-С»
  • реактивна система залпового вогню «Град»
  • 2 пускові установки ЗРК С-300
  • 9 одиниць авто-бронетехніки
  • мінометний комплекс «Сані»
  • самохідна артилерійсько-мінометна установка «Нона-С».

Ще 9 одиниць ворожої техніки, зокрема — танк, авто-бронетехніка та артилерійське озброєння, суттєво пошкоджено.

07:30 На численних фото і відео вибуху на Кримському мосту, які публікують в мережі видно, що пошкоджено не тільки залізничну колію, а й автомобільні смуги. Полотно буквально відірвалося та провалилося у воду.

 Окупаційна «влада» Криму заявила, що рух Кримським мостом повністю закритий і готується запуск поромної переправи через протоку.

Дивитись повну версію