• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.8° Ясне небо

Станіслав Мартиросов

Станіслав Мартиросов

Депутат Миколаївської обласної ради 6 скликання, депутат Миколаївської міської ради 8 скликання

«Скорострєли» чекають на пунш

Вітаємо всіх президентів!

Дві основні події сталися в Україні останнім часом. Це - святкування чергової річниці Дня Незалежності та початок роботи новообраного парламенту 9-го скликання. 

Дійство 24 серпня на головній площі столиці, чи як його назвали у відомстві Президента – «Марш гідності» далеко не всі зрозуміли. Найбільше, що запам’яталось від цього офіційного заходу – це білий колір омонівських щитів та водометної машини з якої поливали протестувальників під час Майдану, на яких діти у білому одязі ставили відбитки своїх долонь жовтою та синьою фарбами, контраверсійний реп-виступ під час виконання державного гімну та промова самого Зеленського, який згадав у якості віх становлення незалежності «кравчучкі», серіал «Богатые тоже плачут», штани «мальвіни», ваучери та пейджери.  Загальна кількість учасників – близько 3,5 – 4 тисяч чоловік.

Натомість, Марш захисників вітчизни – хода, організована учасниками російсько-української війни, без підтримки держави та новообранного Президента, зібрав на порядок більше людей. За інформацією столичної поліції у Марші захисників прийняло участь 50 тисяч чоловік – як самих учасників, так і глядачів. Ветерани війни рухались вулицями столиці, а кияни та гості висловлювали їм свою подяку та прихильність.

І ось здалося мені, та й не тільки мені, що 24 серпня 2019 року в центрі Києва зустрілося дві України. Одна – біла, без кольору без виразного національного забарвлення. В цій Україні Верховний Головнокомандуючий спілкується із Генеральним Штабом за допомогою СМСок, добре, що вже не поштовими голубами, там є війна, але не зрозуміло, хто на ній вбиває українців. Ця Україна хоче мира і щоб все було «хорошо» і дуже швидко і не важливо як. І була там інша Україна – сурова, потужна, забарвлена у національні кольори та камуфляж. Україна, яка розуміє, що швидко та просто «хорошо» не буде, а зовнішня небезпека нікуди не ділася. Україна яка розуміє звідки виходить ця небезпека та готова виступити на захист, як вже було останні понад п’ять років. 

І як ці дві України будуть уживатися разом і чи уживуться взагалі – я, чесно кажучи – не знаю.

Збулася споконвічна мрія мудрого, а ще, як з’ясувалось останнім часом, дуже рішучого українського народу – з народних депутатів буде знято недоторканність! 29 серпня відбулось перше засідання першої сесії Верховної Ради України 9 скликання. З чим нас всіх і вітаю! Як і очікувалось – під час її проведення були прийняті всі рішення, які хотів від Ради Володимири Зеленський. Спікер – Разумков, першій віце-спікер – Стефанчук, а просто віце-спікер – представниця «Батьківщини» Олена Кондратюк. До речі, «Батьківщина» заявила про те, що не буде у опозиції до нової влади. На місці Зеленського та його слуг я би не розслаблявся – так саме Юлія Володимирівна говорила п’ять років тому, а потім перетворилась на запеклого критика режиму і ледь не потрапила до другого туру президентських перегонів.

Але повернемось до рішень нового парламенту – Прем’єр-міністр – Олексій Гончарук, весь склад Кабміну, всі міністри – за пропозицією Зеленського, так саме. Генеральний Прокурор, Голова СБУ – всі, кого хотів призначити Зеленський свої призначення отримали. Але, найголовніше – здійснилось те, про що наймудріший народ України мріяв, напевно, віками – з депутатів зняли недоторканність, і це історичне голосування відбулось у присутності Зеленського та під його коментарі та зауваження деяким депутатам, щоб вони не «орали».

Алілуя! Ще зовсім недовго і з 1 січня 2020 року Конституцію буде змінено – і нардепів буде позбавлено їх недоторканності. А це значить, що можна буде народного депутат вдарити, штрикнути, сказати йому в очі, все, що про нього, депутата, думаєш, та, нарешті – плюнути в його нахабні депутатські очі. Бо недоторканності більше немає! А будь який депутат рано чи пізно заслуговує на те, щоб плюнути йому в очі. Бо він, і тільки він і ніхто інший винний в тому, що життя у конкретного українця не склалося. А хто ж ще? Навіть і не сумнівайтеся у цьому! 

До речі, про рішучість мудрого українського народу та нардепів, яких він обрав. Вже під завершення роботи першої сесії вони голосували за закони та постанови яких не те, щоб не було на сайті Верховної Ради, яких не те, щоб ніхто не обговорював, яких не те, щоб не було у порядку денному, а яких ніхто, або майже ніхто з них взагалі не бачив. Голосували без назв законопроектів, без назв комітетів, без нічого. Але рішуче та дисципліновано! Одним словом – скорострєли! А за що вони там проголосували – за Царство Боже на землі та початок ери правління джедаїв, або за перетворення України на філію Пекла де намісником Сатани буде Дар Вейдер? За що голосували «скорострєли»? Я хотів би від них почути відповідь.

До речі про тезу ЗеКоманди про те, що із старими політиками їм не по дорозі. У ЗеКабміні – майже всі міністри так чи інакше працювали раніше у державних установах, а два міністри взагалі із старого складу уряду – міністр фінансів Оксана Маркарова та міністр МВС – Арсен Аваков, який викликає дуже неоднозначну реакцію навіть у депутатів – скорострєлов, вибачте, у депутатів від партії «Слуга народу». Як з’ясувала, прости Господи, народна депутатка Ліза Богуцька, Авакова лишили задля того, щоб він міг протистояти Петру Порошенко, який вже на грудень цього року готує пунш. Ні, не пунш. Здається путч. Ну точно щось дуже шоколадне та погане. І тільки Аваков може його зупинити. Чекайте – а як же СБУ на чолі з Бакановим? Виходить, що такі великі «чорти» як Порошенко йому ще не зубах?

Як би там не було, але ще раз хочу привітати всіх із початком роботи філії Офісу Президента Зеленського у стінах Верховної Ради України! І хай буде вічна пам’ять українському парламентаризму!

А до Миколаєва, тим часом, приїхав жираф, перший з двох, а ще будуть слони. Ну, це я про те, що у нашому місті теж щось відбувається.