• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23.1° Мінлива хмарність

Миколаїв зразка осені 2023 року

Люди другий тиждень сидять в квартирах, вдіті в светри, шапки та рукавички, бо температура в кімнатах від +8 до +16 в залежності від товщини стін та наявності чи відсутності металопластикових вікон. Проблема в тому, що 12 квітня 2022 року росіяни перебили магістральний водогін з питною водою з Дніпра і відтоді в кранах в нас солона, брудна та жорстка вода, яка підходить виключно для вмивання/купання та змиву в унітаз. Приготування їжі в 350-тисячному місті вимагає від кожного мешканця щодня ходити з баклажками по воду до найближчих пунктів її роздачі, а в крані через часті пориви, які спричинені надмірною мінералізацією та солоністю, вода буває відсутньою по 3-4 дні на тиждень-два.

Восени минулого року Миколаївська ТЕЦ закачала в систему саме таку солону воду. Правда тоді керівництво заявляло про подачу "підготовленого теплоносія". Хто ж знав, що ховається за цими словами? Як наслідок, тепер кількість поривів тепломережі значно зросла і ТЕЦ не встигає все лагодити. Що заважало провести гідравлічні випробування мережі холодною водою у вересні, як це було роками до того? Небажання витрачатися на цей елемент технологічної підготовки чи розуміння того, що ці випробування достроково "вб'ють" мережу через сіль минулого сезону? Керуюча компанія "Місто для людей. Миколаїв" також не встигає ремонтувати пориви труб опалення в домівках. Також буває так, що теплоносій вже подано до будинку, але компанія не відкриває його подачу всередину, лише реєструючи заявки від клієнтів. Втім, це теж можна пояснити великою кількістю звернень.

В той же час інша теплогенеруюча компанія - Миколаївоблтеплоенерго, що має десятки котельних по всьому місту, швидко і і з розумом вирішила проблему відсутності нормальної води. Вони пробили десятки свердловин по місту, підготували цю воду та закачали її у власні системи. Що заважало минулого року впродовж тижнів чи навіть кількох місяців зробити те саме і ТЕЦ?

На даний момент мінімум 100 багатоповерхівок залишаються неотопленими, ба більше - в багатьох води в батареях немає взагалі. На вулиці дощ, мокрий сніг та вітер, води та бруду на тротуарах вище кісточки і незважаючи на це, люди, зціпивши від холоду та злості зуби, йдуть з тачками чи просто з баклажками в руках по питну воду, підбираючи по дорозі цеглини, щоб встановити їх на плиту та розігріти увімкненими комфорками. Багато хто гріється кондиціонерами чи обігрівачами, через що напруга в мережі скаче від 210 до 250 В, а в одному з сіл в агломерації міста (Мішково-Погорілове) кілька днів тому в багатьох через це погоріли холодильники, телевізори, комп'ютери та інші електроприлади, що були увімкнені в мережу.

Миколаїв, на відміну від минулого року, не перебуває під щоденними та щоночними ракетними обстрілами російських окупантів. Що заважало за півтора роки відсутності води та майже рік відносно тихої обстановки налагодити її постачання, проклавши новий водогін? Чому Кривий Ріг після підриву Каховської греблі 6 червня, організував будівництво нового водогону у 150 км і станом на осінь у них все нормально з цим, а в Миколаєві відповідальні посадові особи продовжують півтора роки "героїчно" думати над вирішенням цієї проблеми? Де дівається та грошова та матеріальна допомога, що виділяється місту з місцевого та державного бюджетів і від наших європейських партнерів на вирішення проблем з водопостачанням? В той же час в єдиному телемарафоні ні слова про замерзаюче місто без доступу до питної води.

В той же час голова ОВА Кім, і інші посадові особи з Києва розказують про те, як треба повертати наших людей додому з інших країн. Вибачте, куди їм повертатися? В холодну квартиру із запліснявілими стінами, здутим паркетом чи ламінатом? В місто, де в кранах другий рік відсутня питна вода і її треба таскати в 6-літрових баклажках кожного дня на свій поверх? В місто, в якому не працюють заводи, порти та інші підприємства через загрозу обстрілів та блокування моря? Нащо їм повертатися? Людина завжди обирає там, де краще. Ніхто не буде їхати додому на чистому ентузіазмі лише через те, що він українець та житель Миколаєва. Потрібні умови і чим довше вони відсутні, тим більше людей буде їхати з міста та країни в пошуках нормального життя.