• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23.1° Мінлива хмарність

Перше рішення суду в Миколаєві проти рф про відшкодування завданої шкоди внаслідок збройної агресії

Справи проти Російської федерації є новелою для нашого судочинства, адже раніше такої практики взагалі не існувало.

Адвокатська компанія “СТАТУС” з початку повномасштабного вторгнення активно слідкувала за новинами в сфері міжнародного права та переймалася питанням того, як саме можна допомогти людям та підприємцям із пошуком реальних шляхів для можливості відшкодування завданої шкоди внаслідок агресії рф.

Тому, як тільки Верховний суд виніс постанову про скасування імунітету рф – ми зрозуміли, що це відкриє можливість розгляду справ в національних судах та пришвидшить процес винесення відповідних рішень.

Всім відомо, що суттєвої шкоди зазнало саме наше місто – Миколаїв, зокрема через балістичні та артилерійські обстрілі окупантів, а тому саме миколаївські жителі та підприємці активно шукали відповідь – як належним чином зафіксувати збитки, отримати право на компенсацію від рф та хоча б закріпити своє право вимоги на майбутнє.

Після початку повномасштабного вторгнення судова практика звернень із позовами до рф почала формуватися приблизно з осені 2022 року, при цьому таку практику створювали саме суди Київської та Харківської області, адже багато шкоди було завдано нашій столиці, м. Ірпінь,  Київській та Харківській області в перші дні повномасштабного вторгнення. Саме київські адвокати отримували перші судові рішення на користь фізичних осіб та підприємців на право відшкодування шкоди з боку рф.

Переймаючи практику рішень інших судів та формуючи свої юридичні методи доведеності вини окупантів, в березні 2023 року ми звернулися до Господарського суду Миколаївської області із позовами проти рф про відшкодування завданої шкоди підприємцям Миколаївщини. 

Слід зазначити, що головним в цих позовах є саме належне формування доказової бази щодо причинно-наслідкового зв’язку завдання шкоди, доведеності вини окупантів в завданні такої шкоди, оцінка її розміру та правильність викладення позовних вимог. 

Із урахуванням цих аспектів, в результаті розгляду судом одного з наших позовів, 19.10.2023 року ми отримали позитивне судове рішення. (Справа № 915/429/23; https://reyestr.court.gov.ua/Review/114650922).

Це перше судове рішення Господарського суду Миколаївської області, яким зобов’язано рф відшкодувати шкоду одному з підприємств нашого міста, та вже отримано відповідний судовий наказ на суму стягнення в розмірі 408213,69 грн. 

Раніше підсудність справ проти рф була визначена здебільшого саме за місцем знаходження відповідача (формально бралося місце знаходження російського посольства, що було розташоване в м. Київ), а громадяни та підприємці Миколаївщини навіть не знали про перспективи звернень до Миколаївських судів із такими позовами. 

Але наша команда, визначаючи підсудність розгляду такого позову за місцем завдавання шкоди, отримавши рішення суду яким задоволено наші позовні вимоги, створила позитивну судову практику, яка зумовить можливість звернення багатьох інших  фізичних та юридичних осіб,  що постраждали внаслідок збройної агресії рф, звертатися із аналогічними вимогами до Господарських та районних судів Миколаївської області.

Дійсно, станом на сьогоднішній день дискусійним залишається в юридичних колах питання реальності виконання таких рішень. Проте, міжнародна судова практика та процеси, які зараз запущені українськими та європейськими правовими спільнотами щодо формування відповідних механізмів імплементації таких рішень за кордоном за рахунок арештованого майна рф найближчим часом забезпечать реальній спосіб та можливість реалізації цих рішень. Це питання часу.

Станом на зараз в провадженні Господарського суду Миколаївської області перебуває ще 7 справ із аналогічними вимогами щодо різних юридичних осіб, які є клієнтами нашої компанії та які зазнали відповідних збитків внаслідок прильотів ворожих ракет, окупації та мародерства з боку росіян де суми завданих збитків складають десятки мільйонів гривень. 

Всі вони ще на стадії розгляду та врешті решт ми очікуємо на позитивний результат.

По де-яким потерпілим адвокати компанії “СТАТУС” встигли звернутися із заявами до Європейського суду з прав людини. Такі заяви визнані ЄСПЛ прийнятними, проте розгляд їх ще не розпочинався.

Окрім цього, в районних судах нашої області знаходяться справи, де позивачами виступають наші клієнти, звичайні фізичні особи, які втратили свої домівки, дачі, рухоме майно та ін.

Наша команда юристів та адвокатів активно консультує, допомагає та забезпечує супровід громадян та підприємців в питаннях відшкодування шкоди завданої внаслідок збройної агресії рф.”

Інформацію надали:

Керівник адвокатської компанії “СТАТУС”  - адвокат Бурдинський Сергій та адвокат Вадим Семененко