У Сєнкевича порахували, що Миколаїв за час війни допоміг військовим на ₴600 млн

За час після початку повномасштабного вторгнення РФ до України, протягом 2022 - 2023 років, місто Миколаїв за рахунок міського бюджету уже допомогло військовим на загальну суму близько 600 мільйонів гривень.

Такі цифри озвучила директор департаменту фінансів мерії Віра Святелик під час засідання планово-бюджетної комісії Миколаївської міської ради у вівторок, 26 вересня, повідомляють «НикВести».

— Близько 600 мільйонів гривень виділених коштів, та є ще техніка, яка теж коштує, — повідомила Віра Святелик.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, у свою чергу, звернувся до депутатів з інформацією про плани виділити в рамках найближчого перерозподілу міського бюджету кошти на допомогу військовим та іншим службам.

Зокрема, Олександр Сєнкевич запропонував замість висаджування нових дерев, спрямувати 7 мільйонів гривень на купівлю пікапів для військових підрозділів.

Окрім того, мер Миколаєва повідомив, що в проекті рішення про перерозподіл коштів бюджету Миколаєва пропонується направити гроші на купівлю ще 7 автомобілів.

— 5 з них у нас запросила конкретно одна організація — Головне управління розвідки Міністерства оборони України. За підписом Кирила Буданова до мене надійшов лист, щоб ми з вами допомогли проводити роботу, яка направлена на звільнення наших територій, — сказав Олександр Сєнкевич.

Він зазначив, що Миколаїв буде допомагати ЗСУ і надалі, якщо у бюджеті будуть на це кошти.

— Я думаю, що це не буде якимось сюрпризом чи несподіванкою, що Миколаїв допомагав, допомагає і за можливості буде допомагати. Звичайно, якщо у нас заберуть всі гроші — ми не зможемо допомагати, — сказав Олександр Сєнкевич.

Він повідомив, що у разі позбавлення міста доходів від сплати ПДФО військовослужбовцями, місто не зможе їм допомагати з купівлею квартир у наступному році.

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, фото НикВести

— Частини до нас звертаються і зараз, і вже на наступний рік. І питають у мене, чи буде у нас програма з придбання квартир для військовослужбовців, яка була у цьому році. Всім я відповідаю: на жаль, ні, — сказав міський голова Миколаєва

Олександр Сєнкевич заявив, що Миколаїв — один з лідерів серед міст по Україні за об’ємами допомоги Збройним Силам України у співвідношенні до об’єму місцевого бюджета.

— Можна казати, який поганий Сєнкевич, які погані 54 депутати разом з ним, але Миколаїв посідає лідерські позиції у відношенні бюджет міста — допомога армії. Є міста, які постраждали в десятки разів менше, але і в десятки разів менше допомогли нашим Збройним силам, — сказав Олександр Сєнкевич.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради. Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень від прогнозованого загального об’єму в 5,7 мільярда гривень.

Раніше повідомлялось, що у Міністерстві фінансів України відповіли на звернення Миколаївської міської ради щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО та заявили, що зміни до прийнятого уже в першому читанні законопроекту може внести тільки Бюджетний комітет Верховної Ради.

Голова планово-бюдженої комісії Миколаївської міської ради Федір Панченко прогнозує, що без доходу від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові, бюджету Миколаєва у 2024 році не вистачить на покриття базових потреб міста.

Народний депутат України Олександр Пасічний, який входить до складу бюджетного комітету, розказав, що працює над внесенням правок до державного бюджету на 2024 рік, щоб збалансувати доходи міста Миколаєва дотаціями після втрати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові. 

View full version