217-й день войны: в Николаеве снова гремели взрывы, ВСУ уничтожили вражеский склад на Херсонщине

Фото: Оперативне командування «Південь»

28 вересня триває 217-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

В ніч з 27 на 28 вересня в Миколаєві пролунали потужні вибухи. Наразі інформація про влучання та пошкодження уточнюється.

Також вчора росіяни випустили ракету Х-31 по Березнегуватому з винищувача Су-35. Силами протиповітряної оборони ворожий снаряд знищено в повітрі, повідомили в ОК «Південь».

Загалом на Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали більш як 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

З метою ведення розвідки, коригування вогню та завдання ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог здійснив понад 25 вильотів БпЛА.

В свою чергу, вчора на півдні авіацією ЗСУ по ворогу було нанесено 5 ударів. Підрозділами протиповітряної оборони знищено безпілотного розвідника типу «Орлан-10» в Херсонському районі, а згодом в Баштанському районі Миколаївщини збитий ворожий штурмовик Су-25, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:40 Україна поверне собі усі окуповані території за допомогою армії, повністю ігноруючи псевдорефередуми, у які грається Москва.

Щодо цього в інтерв’ю Associated Press запевнив радник Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він  підкреслив, що навіть, якщо Росія інсценує приєднання окупованих територій України, на полі бою нічого не зміниться — ЗСУ як і раніше утримують ініціативу.

— Ми звільнимо нашу територію військовим шляхом. І для нас наші дії залежать не стільки від того, що думає чи хоче Російська Федерація, скільки від військового потенціалу, який має Україна, — наголосив радник ОП.

Після цього він зазначив, що Україні життєво необхідно повернути своє силою, аби забезпечити майбутнє для своїх сусідів у Європі.

— Інакше Росія відчує, що має право шантажувати світ, підвищувати ставки, ескалувати конфлікт і вважатиме себе переможцем у тому, що вони будуть вважати жорстокою війною проти Європи. Для забезпечення стабільності в Європі в цілому... ми повинні повністю звільнити нашу територію. Тільки це запобіжник для подальшого розвитку війни, — пояснив Михайло Подоляк.

21:20 На добровільних засадах комунальники з Івано-Франківська поїхали допомогати Миколаєву, попри ризики обстрілів і ракетних ударів.

Про це розповів мер Івано-Франківська Руслан Марцинків, пише місцеве видання «Фіртка».

Міський голова підкреслив, що на відрядження у Миколаїв погодилися і керівники комунальних підприємств. Загалом на південь поїхали 22 добровольці.

— Тому зараз ця допомога дуже важлива, особливо в підготовці до зими. І от вони попросили, а на форумі мер Миколаєва сказав, що Одеса та Івано-Франківськ відгукнулися допомогти. Їхали виключно добровольці. Я запитав, хто хоче поїхати, бо розуміємо, що небезпека є, бо є прильоти. Але хочу подякувати своїм комунальникам, бо кожен допомагає на своєму фронті, — акцентував політик.

21:00 Сьогодні, 28 вересня, у Пентагоні заявили про новий пакет військової допомоги для України на 1,1 мільярд доларів, який передбачатиме передачу 18 HIMARS.

Міноборони США цитує AFP.

На додачу до «Хаймарсів» Україна отримає боєприпаси до них, а також 12 систем «Титан» для боротьби з російськими БПЛА.

У пакет також увійдуть близько 300 одиниць автомобільної техніки, десятки вантажівок з причепами для перевезення важкого обладнання, різні радари, засоби  зв'язку і спостереження, а також обладнання для саперів і інше спорядження для солдатів.

20:40 Уряд затвердив зміну назви Південноукраїнської АЕС, яку ініціював «Енергоатом» ще у квітні цього року.

Це зазначено у постанові Кабміну №1061 від 27 вересня 2022 року.

— Уряд остаточно затвердив перейменування Южно-Української атомної електростанції на Південноукраїнську— зафіксували в «Енергоатомі».

Також офіційний візит на АЕС здійснив президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, який оглянув місце прильоту російської ракети.

— Світовій спільноті потрібно вжити всіх заходів для того, щоб Росія більше ніколи не намагалася здійснювати акти ядерного тероризму стосовно українських ядерних об'єктів, — наголосив він.

20:20 Після оголошення мобілізації у РФ весь світ побачив, як населення цієї країни поступово охоплює паніка — країна розрізнена.

Про це написав начальник норвезької розвідки Нільс Андреас Стенсонес.

За його словами, Росія остаточно програла інформаційну війну на Заході, а після оголошення мобілізації продемонструвала, наскільки сильно її громадяни бояться потрапити на війну

 Цього тижня багато в чому ми спостерігаємо розрізнену Росію, — зробили висновок у розвідки Норвегії.

Стенсонес також нагадав, що усі спроби Москви затьмарити або заплутати партнерів України мають бути нівельовані потужною підтримкою Києва.

— Тому важливо, щоб у НАТО продовжували ділитися інформацією, бути послідовним у обміні правильними розвідданими та найкращими оцінками, які ми можемо об’єднати, — підкреслив норвезький віце-адмірал.

20:00 Спадкові мешканці села Gammalsvenskby (Старошведське) в Херсонській області дали відсіч окупантам, які прийшли до них, аби силою змусити голосувати на фарсовому «референдумі».

Цей випадок описало видання Aftonbladet зі слів представниці шведської меншини в Україні Софії Хоас.

Шведська діаспора, яка історично проживала на півдні України, відмовилася будь-яким чином легітимізовувати російське фейкове голосування.

— Озброєні автоматами росіяни ходили по хатах. Але селяни вирішили замкнути двері та ворота та випустити своїх собак у сади, — розповіла жінка, яка має кілька контактів на місці.

Мовчазний протест місцевих мав потужний ефект: налякані загарбники відступили.

 Росіяни стукали, але заходити не наважувалися. Деякі селяни також вийшли в сад і сказали, що не хочуть голосувати. «Робіть, як хочете», — відповіли росіяни і швидко пішли. Вони не були такими настирливими, як в інших місцях, — додала Софія Хоас.

Як підсумок, жителі Старошведського взагалі не брали участі у російському спектаклі. Це незважаючи на те, що раніше російські військові брали в заручники і жорстоко поводилися з жителями.

 Вони пишаються тим, що сказали «ні». Для них було важливо відстояти свою Україну і своє село,  наголосила представниця шведської меншини в Україні.

19:40 Європейська комісія запропонувала восьмий пакет санкцій проти Росії через вторгнення в Україну і проведення незаконних референдумів на окупованих територіях.

Пропозиція представила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на брифінгу у Брюсселі, пише «Європейська правда».

— Минулого тижня Росія пішла на нову ескалацію війни в Україні. Псевдореферендуми на окупованих Росією територіях – це незаконна спроба забрати землі і змінити кордони силою. Мобілізація і погрози ядерною зброєю – наступний крок путінської ескалації. Ми не визнаємо псевдореферендуми і будь-яку анексію в Україні і маємо намір зробити так, щоб Кремль за це заплатив,  сказала фон дер Ляєн.

Єврокомісія пропонує встановити нову заборону на імпорт російської продукції. Це позбавить Росію доходів на 7,5 млрд євро.

Також пропонується розширити список продукції, яка не може експортуватися до Росії. Це стосується, зокрема, додаткових матеріалів для авіації та електронні компоненти, а також специфічні хімічні сполуки.

— Також пропонуємо заборонити додаткові послуги для Росії і заборонити громадянам країн ЄС обіймати керівні посади у державних російських компаніях,  сказала фон дер Ляєн.

Єврокомісія також запропонувала юридичну основу для запровадження межі цін на російську нафту.

 
 

19:10 З початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого, Російська Федерація депортувала з України 7833 дітей.

Про це повідомила пресслужба Офісу омбудсмана України.

Згідно з даними державного порталу розшуку дітей «Діти війни», станом на 28 вересня 241 дитина вважається зниклою, 7833 — депортовані.

В Офісі генерального прокурора зранку зазначили, що, згідно з офіційною інформацією, 395 дітей загинули та понад 777 дістали поранення різного ступеня тяжкості.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їхнього встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області (401), Харківській (231), Київській (116), Миколаївській (72), Чернігівській (68), Луганській (64).

Учора, 27 вересня, внаслідок обстрілу ворогом села Петропавлівка в Харківській області поранено 16-річну дівчину.

Через бомбардування та обстріли збройними силами росії пошкоджено 2500 закладів освіти. Із них 289 зруйновано повністю.

18:50 Українські військові продовжують «цілеспрямований рух вперед», російські сили на півдні та півночі обороняються.

Про це повідомив речник Пентагону бригадний генерал Пет Райдер, пише «Радіо Свобода».

Водночас він зауважив, що російські війська намагаються проводити наступальні операції на Донбасі, але ЗСУ їх відбивають.

— З точки зору позиції російських сил немає ніяких серйозних зрушень. Крім того, що ми продовжуємо спостерігати, зокрема на Донбасі, спроби росіян провести наступальні операції. Наразі українці добре впоралися з утриманням там рубежу та відбиттям цих наступальних операцій. Те, як я б охарактеризував (ситуацію на, – прим.) північ і південь з російського боку, на цьому етапі є по суті обороною. Українці продовжують цілеспрямований рух вперед, – сказав він під час брифінгу.

18:27 На півдні України військові РФ намагаються здатися в полон, повідомила речниця оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк.

Вона заявила, що окупанти активно користуються чат-ботом «Хочу жити» і телефонною «гарячою лінією», на яку можна звернутися для здачі в полон.

— Проходять багатошарову перевірку та переходять до обмінного фонду, стають під егіду міжнародного гуманітарного права, – додала вона.

17:08 Росія не має жодних шансів захопити Одесу «ні морем, ні суходолом», заявив речник голови ОВА Сергій Братчук.

Так він прокоментував матеріал агентства Bloomberg, у якому йшлося, що після мобілізації кремлівський диктатор Володимир Путін хоче кинути свою армію на захоплення Одеси та Харкова.

Сергій Братчук зазначив, що Одеса є стратегічно важливим містом — по суті «морськими воротами держави» та наголосив, що система оборони Одеси вдосконалюється з кожним днем.

16:45 Одна з бригад «Миколаївводоканалу» ліквідовує наслідки обстрілу і замінює частину водопроводу, куди влучила російська ракета, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

15:53 На південному фронті ЗСУ знищили ще один склад боєприпасів окупантів та зупинили російську ДРГ, повідомляє Оперативне командування «Південь». 

Українські бійці виконали 144 вогневих завдання, зокрема із ураження районів зосередження російського озброєння та техніки в Херсоні, знищення складу боєприпасів в Новоолександрівській громаді Херсонщини.

Окупанти також намагалися розвідати наші позиції, спрямувавши диверсійно-розвідувальну групу з 4 осіб в Бериславському районі. Стрілецьким боєм ДРГ зупинено.

Протягом ночі ворог втратив ще чотири особи в живій силі та один військовий автомобіль.

14:35 У Туреччині більше не залишилося банків, які працювали б з російською платіжною системою «Мир».

Слідом за приватними банками від цієї системи відмовилися державні банківські установи.

Таке рішення банки ухвалили після того, як Департамент контролю за іноземними активами Мінфіну США попередив про санкції проти фінансових установ, які використовують платіжну систему «Мир».

13:40 Призначений росіянами «голова Херсонської ВЦА» Володимир Сальдо звернувся до президента РФ Володимира Путіна з «пропозицією про прийняття Херсонської області до складу Російської Федерації в якості нового суб’єкта».

Відповідне звернення опубліковано у його телеграм-каналі. 

Він заявив, що на «референдумі» понад 87% мешканців регіону проголосували за входження до Росії.

«На Херсонщині відбувся референдум про входження до складу Російської Федерації, на якому понад 87% жителів нашого регіону висловилися за возз’єднання зі своєю історичною Батьківщиною. Наголошую, що референдум було проведено відповідно до всіх загальновизнаних принципів та норм міжнародного права», — пише колаборант у зверненні.

12:57 Станом на 28 вересня з початку російського вторгнення на Миколаївщині пошкоджено частково або повністю 11 тисяч 562 цивільних об’єкти.

Протягом останньої доби було зруйновано або пошкоджено 105 таких об’єктів, свідчать дані Миколаївської обласної військвої адміністрації.

З 24 лютого по 28 вересня пошкоджено або знищено:

  • об’єкти житлового фонду — 7483,
  • медичні заклади — 77,
  • навчальні заклади — 362,
  • заклади культури — 168,
  • об’єкти промислових підприємств — 158,
  • об’єкти життєзабезпечення: газо — 917, електро — 675, водо — 30, теплопостачання — 95,
  • інші не військові об’єкти — 1597.

12:11 Служба безпеки України встановила особи п'ятьох російських військових, які обстріляли колону евакуаційних авто з окупованого Гостомеля. Внаслідок обстрілу загинуло п'ятеро людей, ще шестеро дістали тяжкі поранення. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, до вчинення злочину причетні підрозділи зведеного загону росгвардії з міст Кемерово та Новокузнецька, а також мобільного загону особливого призначення (ОМОН) по Красноярському краю.

— 25 лютого цього року вони розстріляли 10 цивільних автомобілів з мирними жителями Гостомеля під час тимчасової окупації селища. Потерпілі намагались евакуюватись із зони бойових дій у напрямку Києва. У результаті ворожого обстрілу загинуло п’ятеро людей, ще шестеро – отримали важкі поранення, — йдеться у повідомленні СБУ.

11:53 Так зараз виглядає КПП «Верхній Ларс» на кордоні з Грузією. Повідомляється, що чоловіки, які їдуть з Росії, за безцінь продають свої машини і намагаються пройти в Грузію пішки.

 Тим часом на КПП прибув чорний мікроавтобус із написом «військовий комісаріат».

11:22 Від початку повномасштабного вторгнення постраждало більше ніж 1172 дитини. Російські війська вбили в Україні 395 дітей, ще 777 — завдали поранень.

Найбільше дітей, за даними ОГП, постраждали в Донецькій області — 401, Харківській — 231, Київській — 116, Миколаївській — 72, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 55, Запорізькій — 47, Дніпропетровській — 26.

10:52 Російські загарбники засипали село у Запорізькій області фосфорними боєприпасами, повідомила Запорізька окрема бригада територіальної оборони.

В результаті ударів в селі згоріли декілька будинків і школа.

—Окупанти засипали забороненими фосфорними боєприпасами село в Запорізькій області. Ці боєприпаси підпалюють все, що горить. Найбільше від них потерпають цивільні мешканці. Згоріло декілька будинків, школа. Окупанти не замислюються, що несуть страждання, нещастя, залишають без осель людей. Хіба так нормально поводити себе у 21 столітті? Попереду друга частина осені, дощі, потім зима. Де мешканцям села жити? У рашистів відсутня частина мозку, яка має давати відповіді на ці питання, бо вони дегенерати, інваліди розуму. Українці об’єднані, країни-партнери нас підтримують — тому ми переможемо! Смерть ворогам!, — прокоментували у бригаді.

09:57 Не всі жителі Миколаївщини зможуть отримати безкоштовно дрова, повідомив голова ОВА Віталій Кім.

В першу чергу їх надаватимуть людям, що проживають біля лінії фронту. Наразі ОВА готує списки. Інші мешканці Миколаївщини зможуть отримати дрова за залишковим принципом.

— Часу мало. Зараз ми готуємо списки, визначаємо відповідальних осіб. Працюємо. Зараз ще допрацьовується порядок, щоб я знав, коли будуть строки. Насамперед це передня лінія фронту, де немає постачання, та можливості відновити його, — сказав Віталій Кім.

09:18 Сьогодні, 28 вересня, орієнтовно о 00:50 Миколаїв знову зазнав ракетних обстрілів, перередньо зенітно-ракетними системи С-300. Було нанесено удар по промисловій зоні. Попередньо без жертв та постраждалих, повідомили в Миколаївській ОВА.

08:45 Танковий полк РФ поповнили мобілізованими без будь-якої підготовки, повідомляє  Генеральний штаб ЗСУ.

У російських окупаційних військах почалося приймання особового складу, покликаного щодо часткової мобілізації. Так, до підрозділів 1 танкового полку другої мотострілецької дивізії 1 танкової армії, що вибувають у зону бойових дій, прибуло поповнення.

Підготовка з ним не проводилася взагалі. Також військово-політичне керівництво РФ одночасно із частковою мобілізацією продовжує заходи так званої «самомобілізації». До підрозділів, що вже воюють в Україні, прибувають особи засуджені за кримінальні злочини.

07:50 Наші ракетно-артилерійські підрозділи виконали 250 вогневих завдань, уразивши, зокрема контрольно-спостережний пункт та склад з боєприпасами в Бериславському районі Херсонщини, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Підтверджені втрати ворога складають: 58 окупантів, танк та 7 одиниць автомобільної техніки. Решта результатів розорвідуються.

Смотреть полную версию