218-й день войны: ВСУ ударили по скоплению российских военных на Херсонщине

Фото: Оперативне командування «Південь»

29 вересня триває 218-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали райони близько 25 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

З метою ведення розвідки, коригування вогню та ударів по об’єктах цивільної інфраструктури ворог, на даному напрямку, здійснив понад 45 вильотів БпЛА.

На півдні ЗСУ знищили ще 3 безпілотних розвідника типу «Орлан-10», повідомляє Оперативне командування «Південь».

Також авіацією було нанесено 6 ударів по районах зосередження живої сили, озброєння та техніки, а також по позиціях ворожої ППО.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 220 вогневих завдань, в тому числі, по чотирьом районам зосередження сил та засобів в Чарівному, Олешках та Херсоні, по двом станціям радіоелектронної боротьби в Бериславському районі і контрольно — по мосту в Новій Каховці.

Підтверджені втрати ворога складають: 18 окупантів, 2 танки і 6 одиниць іншої броньованої та автомобільної техніки.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


22:36 Прокуратура розпочала розслідування після обстрілу росіянами зупинки в Миколаєві, де загинули люди

Повідомляється, що за процесуального керівництва Миколаївської обласної прокуратури розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, що передбачено частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України.

«За даними слідства, 29 вересня 2022 року о 17.30 год збройні сили РФ, нехтуючи нормами міжнародного гуманітарного права, здійснили артилерійський обстріл з реактивних систем залпового вогню одного з житлових районів міста Миколаєва. Ворожі снаряди влучили у зупинку громадського транспорту. Двоє людей загинули на місці. Ще семеро цивільних поранено. Внаслідок обстрілу також пошкоджено будівлі та автомобілі. Будь-які військові об’єкти на вказаній території відсутні, — йдеться у повідомленні прокуратури.

Зазначимо, що напередодні Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич повідомив про те, що внаслідок обстрілу загинули троє людей, ще 12 поранено.

22:20 Понтіфік Франциск заявив, що з травня заступався за звільнення українських полонених, аби їх звільнили якнайшвидше.

Про це він розповів в інтерв’ю італійському єзуїтському журналу Civilta Cattolica.

Папа Франциск стверджує, що зіграв роль посередника з Росією, щоб прискорити звільнення близько 300 українських полонених. 

— Приїхав військовий керівник, який відповідає за обмін полоненими, завжди з релігійним радником президента Володимира Зеленського. Цього разу вони принесли мені список з понад 300 в’язнів,  заявив Папа Римський.

За його словами, він негайно зателефонував російському послу і «попросив прискорити обмін полоненими».

22:00 У Вашингтоні сенатори Річард Блументаль і Ліндсі Грем вимагають від адміністрації Байдена швидкого покарання для Росії за проведення псевдореферендумів на захоплених частинах України.

Про це написало видання Politico.

Законодавці просувають законодавчі акти, які визнають Росію державою-спонсором тероризму. Обидва сенатори також запропонували прийняти закон, який припиняє військову та економічну допомогу будь-якій країні, яка визнає «анексовані» території частиною РФ.

— Путін намагається переписати карту Європи. Він намагається зробити силою зброї те, що не може зробити інакше, — наголосив сенатор Ліндсі Грем.

— Це захоплення землі. Це крадіжка. І це ще одна боягузна, нахабна тактика Володимира Путіна, щоб перевірити підтримку Заходу для України, — додав сенатор Річард Блументаль.

21:40 Австралійський телекомунікаційний мільйонер Джеймс Спенслі їздить між Сіднеєм і Миколаєвом, аби польові медики на півдні України не відчували потребу в машинах для евакуації поранених.

Про нього написали у Vice.

Джеймс Спенслі відомий у Австралії інвестор і підриємець, засновник однієї з найбільших австралійських компаній зв'язку Vocus Communications. У 2016 році він увійшов до списку 100 найбагатших австралійців віком до 40 років із статками 51 мільйон доларів.

Зараз він приїздить на Миколаївщину, аби закрити потребу транспорту для вивезення поранених військових з фронту.

— Шлях цього транспорту починається із Західної Європи. У Великій Британії купують машини швидкої допомоги, які використовуються здебільшого за межами лінії фронту, і вантажівки 4x4 для роботи в найважчих зонах бойових дій. За потреби вони проходять процес переобладнання у Великій Британії, під час якого звичайні позашляхові вантажівки перетворюються на де-факто транспортні засоби для медичної евакуації з місцями для носилок і лавами для медиків, — пишуть у Vice.

На кінцевому етапі транспорт везуть у Польщу, де усуваються останні проблеми. Після цього Джеймс Спенсі передає техніку для потреб фронту.

21:20 Хоча представники ЗСУ почали менше розповідати про наступ в Херсонській області, він не зупиняється, а його темпи не сповільнюються.

Про це розповіла речниця пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, пише RFI.

Зокрема, вона пояснила, що на відміну від швидкого прориву на Харківщині,  у Херсонській області «мало лісів», і армії потрібно долати великі відстані просто неба», потенційно наражаючись на великі втрати.

— Але наступ не зупиняється і не сповільнюється. Ми продовжуємо працювати, але не говоримо про це так відкрито,  запевнила спікерка.

20:50 Коли росіяни ще утримували Високопілля в Херсонській області, у населенному пункті були вбиті чоловік з жінкою, які не погодилися віддати окупантам своє авто.

Про цей випадок написали журналісти AFP, яким відомо про 4 свідків цього військового злочину росіян.

Мешканка селища розповіла, як це відбулося. Мирні жителі були вбиті за відмову віддати машину росіянам.

— Чоловік не хотів їм віддавати. Вони вбили його разом із дружиною, — сказала вона інформагентству.

Від моменту окупації у Високопілля з’явилися поспіхом вириті могили. Французькі репортери нарахували 5 таких. В одній з них поховали двох людей разом і написали день їхньої смерті: 20 квітня 2022 року.

Інша пенсіонерка зі звільненого Високопілля зізналася на камеру, що за півроку окупації вона не виходила за межі свого подвір'я.

—  Ми не плакали. Ми просто чекали, коли наші хлопці повернуться і відіб'ють село, — розповіла вона.

20:20 Київський апеляційний суд у середу, 28 вересня, підтвердив арешт корпоративних прав Миколаївського глиноземного заводу, який належить російському олігарху Олегу Дерипасці.

Про це повідомила пресслужба КАС.

За результатами апеляційного розгляду ухвала слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 2 червня 2022 року залишилась без змін, апеляційні скарги представника скаржників – без задоволення.

Арешт накладено на корпоративні права усіх трьох українських компаній Дерипаски. У липні Шевченківський суд вирішив передати їх в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА).

Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні здійснюється за ч. 1 ст. 113 (диверсія) і ч. 1 ст. 437 (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Навесні корпоративні права Миколаївського глиноземного заводу заарештували в межах ще однієї справи – про ухилення від сплати податків і розтрати майна.

20:00 У Миколаїві обов'язково буде відремонтована інфраструктура водопостачання з нормальною якістю питної води.

Про це в інтерв'ю журналісту Стефану Шохеру розповів голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

— Ризики, з якими ми живемо, — це військові ризики. Росіяни можуть зруйнувати нашу інфраструктуру, і вони знають, як це зробити. Друга проблема у нас – вода. У нас погана якість води. І ми повинні продовжувати ремонтувати систему. Але загалом ми на 97 відсотків впевнені, що зможемо. Ми це зробимо, — підкреслив керівник регіону.

Він додав, що впродовж вересня на полі бою Україна змінює ситуацію на свою користь

— Загалом час працює на нас: ми маємо підтримку світу і сила нашої армії постійно зростає ... У нас є воля і мотивація захищатися. Але вибору у нас немає. Якщо Росія закінчить цю війну, ця війна закінчиться. Якщо ми закінчимо цю війну, України більше не буде. Це різниця, — підсумував Віталій Кім.

19:40 Змінилася кількість загиблих після удару «Смерчів» ЗС РФ по зупинці громадського транспорту у Миколаєві: з 2 до 3 містян. Про поранених відомості не оновлювалися.

Про це повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Як відомо, вечірня атака по цивільній інфраструктурі Миколаєва була завдана російськими РСЗВ «Смерч».

Окрім цього, голова ОП України Кирило Тимошенко оприлюднив знімки з місця трагедії.

 
 

Інші фотографії з зупинки публікують місцеві ресурси.

 
 

19:20 Пошкодження газопроводу «Північний потік», через яке утворився 700-метровий басейн киплячої води в Балтійському морі, може спричинити кліматичну катастрофу.

За оцінками уряду Німеччини, в результаті викидів в атмосферу потрапило близько 300 тисяч тонн метану, одного з найпотужніших парникових газів.

Ця кількість газу матиме приблизно такий же вплив на клімат, як викиди приблизно 5 мільйонів автомобілів у США за 20 років, повідомили у Bloomberg.

Причина трьох майже одночасних розривів трубопроводу не була підтверджена, але урядовці з Німеччини та США заявили, що інцидент схожий на диверсію.

Попри те, що газопровід «Північний потік-1» був зупинений, а «Північний потік-2» ніколи навіть не запускався, усі вони містили природний газ під тиском, переважну більшість якого становить метан.

— На трубопроводах немає механізмів стримування, тому весь вміст труб, ймовірно, витече, – йдеться в заяві відомства.

Протягом перших 20 років перебування в атмосфері метан має в 84 рази більшу теплову здатність, ніж вуглекислий газ, але після цього швидко розкладається.

19:00 Сьогодні, 29 вересня, російські касетні боєприпаси влучили у зупинку громадського транспорту в Миколаєві. Наразі відомо про 2 загиблих і 12 поранених.

Таку інформацію оприлюднила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

На місці працюють бригади невідкладної допомоги.

— Влучання саме тоді, коли мирні мешканці поверталися додому. Це не що інше, як цілеспрямований терористичний акт на знищення мирного населення, — йдеться у повідомленні.

18:40 Від наступу українських бійців на Херсонщині російські військові почуваються вкрай знервовано.

Про це йде мова у телефонній розмові окупанта з другом, яку перехопила СБУ.

Загарбник розповідає, що українські військові нещадно женуть ворога з української землі.

— Чем они только нас не засыпают: и «Градами», и х#ядами… Деревни, которые раньше были наши, отжали, они выгнали наших... Тут ноги аж трясутся. Он бьёт, аж земля трясется. Тут наши-то все дрыщат, – жаліється окупант і зазначає, що лише від слова «Хаймарси» у нього трясуться ноги, а в підрозділах починається справжня паніка.

18:20 Ввечері 29 вересня російські окупанти вдарили «Смерчами» по Миколаєву, є загиблі. 

Про це повідомив міський голова Миколаєва Oлександр Сєнкевич.  

— Вибух в районі зупинки громадського транспорту. Касетні снаряди. Є жертви. Працюють усі служби. Деталі потім, – повідомив мер. 

17:50 «Be brave like Mykolaiv», — таке гасло тепер супроводжує літак авіакомпанії «Антонов», який раніше приймав Миколаївський міжнародний аеропорт

17:31 На тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей мобілізоване майже все чоловіче населення.

— Ми бачимо, що на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей майже все чоловіче населення мобілізоване. За нашою оцінкою, після анексії Росією окупованих територій Херсонської та Запорізької областей, там теж оголосять мобілізацію,заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький виданню The Guardian.

16:50 Німеччина, яка прийняла понад мільйон українців від початку війни, намагається створити кращі умови для інтеграції біженців.

В одній із 16 федеральних земель – Північний Рейн-Вестфалія – влада готується виділити додаткові 570 мільйонів євро для біженців з України, повідомляє TRAVEL РБК-Україна.

Про плани розширити бюджет цього року заявив прем'єр-міністр округу та міністр транспорту федеральної землі Хендрік Вюст. Додаткові 570 мільйонів євро планується витратити на біженців із України. Після розширення річний бюджет регіону становитиме 88,4 млрд євро.

16:38 Після сьогоднішного обстрілу Миколаєва прокуратура області розпочала досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

16:11 Президент Володимир Зеленський скликає термінове засідання Ради національної безпеки та оборони України на завтра, 30 вересня.

Про це повідомив прессекретар Президента Сергій Никифоров.

— Президент Володимир Зеленський скликає на завтра термінове засідання Ради національної безпеки та оборони України, — йдеться у повідомленні.

16:09 У білоруських містах Мінськ та Бобруйськ місцеві жителі почали масово отримувати повістки у військкомати.

Про це повідомляє «Белсат».

За інформацією видання, у Бобруйську від мешканців вимагають з'явитися до військкомату для «вручення мобілізаційного розпорядження». При на цьому місцевих підприємствах у чоловіків перевіряють прописку та фактичне місце проживання, номери мобільних та домашніх телефонів.

15:50 Одеська міська влада разом з мешканцями міста зібрала та передала більше 30 палет з продуктами харчування довготривалого зберігання бійцям миколаївської 79-ї ОДШБ, які знаходяться на передовій.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.

15:40 У тимчасово захопленому російськими військовими Маріуполі всіх «бюджетників» зобов’язали до 1 січня отримати російські паспорти та здати паспорт громадянина України.

Про це повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко у Телеграмі.

— Вчора відбулося засідання адміністрації гауляйтерів Маріуполя. За підсумками – всі освітяни, медики та «бюджетники» в період з 1 жовтня до 1 січня зобов’язані отримати російські паспорти. При тому, на відміну від пересічних громадян, їх зобов’язали в безумовному порядку здати паспорти громадян України. Фактично, їх зачиняють в місті без можливості залишити територію Росії, — зазначив Петро Андрющенко.

15:27 Співробітники європейських служб безпеки зафіксували 26 та 27 вересня кораблі Військово-морського флоту РФ у районі місць витоку газу з газопроводів Північний потік та Північний потік-2. 

Про це пише CNN з посиланням на представників західної розвідки.

Співрозмовники видання, знайомі із ситуацією, також додали, що минулого тижня неподалік цих районів також були помічені російські підводні човни.

15:08 Зимова форма для всіх бойових підрозділів Збройних сил України вже перебуває на складах, а термобілизна та флісові куртки вже надходять до військ.

Про це розповів в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» міністр оборони Олексій Резніков.

— Ми домовилися з прем’єром, що максимально орієнтуємось на нашого виробника. При тому, що ми контрактуємо будь-де, у нас 350 договорів вітчизняних і 123 – іноземних. 23% західних, 77% наші, – сказав він.

14:50 У Кремлі завтра, 30 вересня підпишуть договори про так зване входження окупованих українських територій до складу Росії. Також завтра готується «об'ємний» виступ російського диктатора Володимира Путіна.

З такою заявою виступив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє російське пропагандистське видання «РІА Новини».

За його словами анексію Кремль оголосить завтра о 15:00.

14:35 Сьогодні, 29 вересня відбувся черговий обмін полоненими. Україна повернула з російського полону чотирьох морпіхів, які брали участь в обороні Маріуполя, та двох цивільних.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

— Офіцери — Булахов Олексій та Костенко Микола. Солдати — Герасименко Людмила та Іван Земляной. Цивільні — Андруша Вікторія та Майборода Яна, — написав Андрій Єрмак.

14:24 На Миколаївщині жительку Баштанського району судитимуть за підозрою у збуті наркотиків.

Про це повідомили у прокуратурі Баштанського району.

За даними слідчих, жінка надсилала канабіс своєму чоловіку. Наркотики маскувала у кондитерські вироби та надсилала поштою.

14:09 Канада надасть допомогу у відновленні залізничної інфраструктури України.

Про це Міністерство інфраструктури повідомило 29 вересня.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії пошкоджено або втрачено контроль на 6 тисячах кілометрів колій залізниці, зруйновано півсотні мостів, перестали функціонувати десятки вокзалів і станцій. Україна та Канада домовилися створити спільну робочу групу, яка визначить проекти для співпраці — розраховують найближчим часом почати втілювати їх у життя.

13:55 В Херсонській області російські окупанти викрали вісьмох жителів.

Про це повідомила поліція Херсонщини.

Правоохоронці заявили, що в поліцію надійшла інформація про викрадення російськими військовими та представниками ФСБ на території області вісьмох людей.

13:40 Проблема іранських безпілотних літальних апаратів, які використовує Росія у війні проти України вже перебуває на стадії вирішення. Однак наші війська вже вміють їх «глушити».

Про це повідомляє глава Міноборони Олексій Резніков в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

— Ми вже її (проблему - ред.) вирішуємо. Так, це неприємно, але навіть унікальні системи ППО на 100% не гарантують закриття неба. Я радий тому, як працюють наші Повітряні сили, збиваючи таку кількість цих «Шахедів», — зазначив Олексій Резніков.

13:27 На сесії Первомайської міської ради 29 вересня підтримали рішення щодо демонтажу елементу пам'ятного знаку в сквері «Визволення». «Радянську зірку» встановили в місті на честь 30-річчя визволення України від нацистських загарбників.

Про рішення міськради повідомив депутат та автор проєкту Євгеній Нотевського, передає «Суспільне».

Пам'ятний знак — п'ятикутна зірка, розташована у сквері «Визволення» на вулиці Михайла Грушевського. Зі слів Євгена Нотевського, рішення про «Про демонтаж елементу об'єкта культурної спадщини пам'ятного знаку» ухвалили більшістю голосів депутатів.

13:10 Канада на державному та приватному рівнях сприятиме у відбудові залізничної інфраструктури України.

Про це за підсумками зустрічі з міністром інфраструктури України заявив міністр транспорту Канади Омар Альгабра, пише «Укрінформ».

— Як ключовий союзник та партнер зусиль із відбудови України, уряд Канади залучить широке коло партнерів у промисловості та ланцюжках постачання, аби допомогти ухвалити поінформовані рішення щодо транспортування вантажів залізницею. Разом із нашими промисловими партнерами ми упевнимося в продовженні руху людей та товарів, критично важливих для підтримки добробуту українців, — сказав Омар Альгабра.

13:03 НАТО може вступити у війну у разі застосування Росією ядерної зброї на території України

Про це заявив глава МЗС Польщі Збігнєв Рау в інтерв'ю радіостанції RMF FM. Рау пригрозив Росії «руйнівною відповіддю» НАТО у разі застосування ядерної зброї.

12:22 У Білорусі готують місця для розміщення 20 тисяч мобілізованих з Росії – вони повинні поповнити підрозділи РФ, які там дислокуються. В результаті поповнення співвідношення «досвідчених» та «молодих» військових має становити 1 до 5.

Про це повідомляє розвідка Міноборони України.

Для розміщення планується використовувати існуючі військові фонди, а також цивільні приміщення та будинки. Під ці потреби передають склади, ангари та інші приміщення занедбаних сільськогосподарських та фермерських господарств.

— Після збільшення штату підрозділи використовуватимуть російську військову техніку зі складів на території білорусі. Також планується посилення за рахунок техніки та озброєння, знятих зі зберігання на території РФ. Брак техніки для перевезення особового складу окупаційних військ планується поповнити за рахунок мобілізації цивільних вантажних та легкових автомобілів, – розповіли у розвідці.

11:58 У Мелітополі підірвали автомобіль колаборантки Олени Шапурової. Про це повідомляє мер міста Іван Федоров.

—Підгоріло авто місцевої топ-колаборантки Олени Шапурової. Особа, яка у мирному житті прославилася численними корупційними схемами в коледжі, знайшла своє «покликання»: очолила окупаційний «департамент освіти» і всіляко допомагала окупантам насаджувати рашистський режим «освіти». За даними очевидців, зрадниця жива, проте злякалася до напівсмерті», – повідомив він.

11:22 Постачання 18 нових HIMARS Україні займе кілька років, заявив високопоставлений представник Пентагону.

Останній пакет допомоги включає 18 високомобільних артилерійських ракетних систем разом з відповідними боєприпасами. В рамках програми USAI Сполучені Штати закуповуватимуть ці системи у виробника з метою надання їх Україні, а не вилучатимуть їх безпосередньо з американських військових запасів, як це було зроблено раніше з 16-ма реактивними системами HIMARS, відправленими до України.

За словами високопосадовця оборонного відомства США, прибуття останніх обіцяних Україні HIMARS може зайняти деякий час.

«Закупівля та доставка цих систем HIMARS та відповідних боєприпасів займе кілька років. Сьогоднішнє оголошення — це лише початок процесу закупівлі», — сказав посадовець.

10:58 Миколаївські комунальник з самого ранку розчищають територію біля місцевого музею та навчального закладу, які постраждали від ворожих обстрілів. В них уламками та вибуховою хвилею пошкодило вікна. Мер міста Олександр Сєнкевич повімив, що ракета С-300 розірвалась посеред дороги.

10:13 Росіяни окупанти 27 вересня відправили із Севастополя до Херсонської області дві тисячі осіб, які були мобілізовані у Криму, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Військові комісари на тимчасово окупованій території Криму отримали розпорядження щодо першочерговості призову до лав російських окупаційних військ кримських татар, із направленням їх у бойові частини, що виконують завдання у районах найбільш інтенсивного ведення бойових дій, — зазначили у Генштабі.

Українські військові інформують, що впродовж 26 вересня лише у Сакському районі мобілізовано 21 кримського татарина.

09:45 РФ продовжує втрачати військових та техніку.

09:23 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 29 вересня:

Під постійним вогнем залишається  Березнегуватська громада. Так, 28 вересня о 18:46 обстріли були у с. Червоний Яр, о 22:47 вибухи лунали на околицях с. Лепетиха. Постраждалих та руйнувань немає.

Вночі, 29 вересня, близько 02:25 обстрілів зазнало смт Березнегувате. Внаслідок обстрілів зруйновано складську будівлю. Також пошкоджено приватні будинки, об'єкти торгівлі й приватного підприємства. Інформація щодо жертв та постраждалих уточнюється.

Тривають обстріли Широківської громади. Минулої доби, з 16:00 до 17:00 були обстріли с. Широке. Влучання за межами  населеного пункту – в сільгосппідприємство, городи та дороги. Постраждалих та руйнувань немає.

08:45 Російські окупанти в ніч на 29 вересня завдали ракетного удару по Дніпру. Ворог поцілив у житлові квартали, повідомляє голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

«Наразі відомо про трьох загиблих, серед них одна дитина. Ще п’ятеро поранені, зокрема 12-річна дівчинка. Її дістали з розбитого дому, де вона просто спала, коли туди прилетіла російська ракета», — зазначив він.

За словами Валентина Резніченка, також повністю зруйновані кілька приватних осель. Рятувальники продовжують розбирати завали — шукають людей. Є ймовірність, що там ще можуть бути і діти.

«У місті пошкоджені понад 60 приватних будинків та кілька багатоповерхових. Понівечений ринок, автобуси, автівки та лінії електропередач», — додав голова ОВА.

08:11 Мер Олександр Сєнкевич опублікував фото решток ракети, якою сьогодні вночі атакували Миколаїв.  

«Фахівці обстежують місце обстрілу. Тому детальну інформацію напишу вам пізніше. Наразі зазначу лише, що постраждали цивільні об’єкти», — написав він.

7:45 В Чорному морі російська армія тримає 8 кораблів, серед яких — три ракетоносії з 24 «Калібрами» і один великий десантний корабель. Вони маневрують поблизу кримського узбережжя, повідомляє ОК «Південь».

07:11 На добровільних засадах комунальники з Івано-Франківська поїхали допомогати Миколаєву, попри ризики обстрілів і ракетних ударів, розповів мер Івано-Франківська Руслан Марцинків.

Міський голова підкреслив, що на відрядження у Миколаїв погодилися і керівники комунальних підприємств. Загалом на південь поїхали 22 добровольці.

— Тому зараз ця допомога дуже важлива, особливо в підготовці до зими. І от вони попросили, а на форумі мер Миколаєва сказав, що Одеса та Івано-Франківськ відгукнулися допомогти. Їхали виключно добровольці. Я запитав, хто хоче поїхати, бо розуміємо, що небезпека є, бо є прильоти. Але хочу подякувати своїм комунальникам, бо кожен допомагає на своєму фронті, — акцентував політик.

Смотреть полную версию