Перерозподіл бюджету Миколаєва: ₴10 млн планують спрямувати на «Обласну варту» та майже ₴60 млн на прибирання у місті

15:35, 27 вересня, 2023

Депутатам пропонують збільшити на 228,8 мільйона гривень видатки бюджету Миколаєва за рахунок коштів вільного залишку, що склався станом на вересень 2023 року.

Про це повідомила директорка департаменту фінансів міської ради Віра Святелик під час засідання бюджетної комісії 26 вересня, пишуть «НикВести».

Зокрема, кошти виконавчого комітету міської ради планують збільшити на 14 мільйонів 627 тисяч гривень, з яких 10 мільйонів гривень спрямують на «Миколаївську обласну варту» та понад 4 мільйони гривень — на роботу програми з закупівлі житла «50 на 50» з Миколаївською ОВА. 

Водночас кошти управління освіти планують зменшити на 11 мільйонів гривень, повідомила Віра Святелик: «Це повʼязано з тим, що ми планували відкриття шкіл й було заплановано харчування та оплата комунальних послуг. Тому ці кошти запропоновано на придбання комп'ютерної техніки та протипожежного обладнання для початку роботи офлайн загальноосвітніх закладів». 

За її словами, кошти управління охорони здоровʼя планують збільшити на 18 мільйонів гривень.

— Окрім того, вони всередині перерозподіляють теж економію на комунальних послугах — 2,4 мільйона гривень. І ще близько 30 мільйонів гривень буде спрямовано на закупівлю медичного обладнання для відкриття нових пакетів НСЗУ для покращення роботи закладів охорони здоров'я, — сказала Віра Святелик.

Департамент праці та соцзахисту, управління з питань культури та управління з питань фізичної культури виконуватимуть внутрішній перерозподіл коштів, а тому додаткових коштів не отримують, уточнила Віра Святелик.  

Найбільше коштів отримає Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради — 144 мільйони гривень.

— Це саме кошти для внесків в статутний капітал «Миколаївводоканалу», — уточнила Віра Святелик

Ще 2 мільйони 800 тисяч гривень отримає Департамент енергетики міської ради на «теплі кредити» для миколаївців та 14 мільйонів гривеньуправління капітального будівництва міської ради.

— Там є проєктування, будівництво ліцею №51, діагностичного центру на території дитячої лікарні №2 з улаштуванням бомбосховища, на бомбосховище ліцею №38, — прокоментувала Віра Святелик розподіл управління. 

Також управління з питань надзвичайних ситуацій міської ради, повідомила вона, зменшують зекономлені кошти та просять направити 3 мільйони гривень на поповнення матеріального резерву Миколаєва. 

Водночас планується збільшити кошти адміністрацій районів:

  • Адміністрація Заводського району збільшуються кошти на 12 мільйонів гривень;
  • Адміністрація Корабельного району — 9 мільйонів 800 тисяч гривень;
  • Адміністрація Інгульського району — 18 мільйонів 180 тисяч гривень;
  • Адміністрація Центрального району — 17 мільйонів 362 тисячі гривень.

— У всіх адміністрацій однаковий напрямок. Загалом це кошти на механізоване прибирання доріг, поточні та капітальні ремонти доріг, прибирання звалищ і кошти на технічне обстеження приватних будинків для отримання компенсацій, — повідомила вона. 

Раніше повідомлялося, що У Міністерстві фінансів України відповіли на звернення Миколаївської міської ради щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО та заявили, що зміни до прийнятого уже в першому читанні законопроекту може внести тільки Бюджетний комітет Верховної Ради.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Депутат міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

Водночас депутат Олександр Береза заявив, що за таких умов в бюджеті складно буде передбачити статтю видатків спрямовану на розвиток міста, а депутат Артем Ільюк вважає, що у такому разі місту треба буде включати режим економії та шукати додаткового заробітку. Голова планово-бюдженої комісії Миколаївської міської ради Федір Панченко прогнозує, що за таких умов бюджету Миколаєва у 2024 році не вистачить на покриття базових потреб міста.

Народний депутат України Олександр Пасічний, який входить до складу бюджетного комітету, розказав, що працює над внесенням правок до державного бюджету на 2024 рік, щоб збалансувати доходи міста Миколаєва дотаціями після втрати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові. 

Крім того, народний депутат України Максим Дирдін повідомив, що не вноситиме до державного бюджету-2024 правки по Миколаївській області.

15:35, 27 вересня, 2023
View full version