В Україні відновили живлення критичних об'єктів – до кінця дня АЕС почнуть виробляти електроенергію

Зранку 24 листопада вдалося відновити електроживлення критичних об'єктів інфраструктури. До вечора атомні електростанції відновлять вироблення енергії.

Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко в ефірі телемарафону, пише hromadske.

За його словами, після вчорашніх обстрілів ситуація в усій країні складна.

— Вчора відбувся блекаут у нашій енергосистемі внаслідок обстрілів. О 4:00 ранку вдалося об’єднати енергетичну систему, критичні об’єкти інфраструктури вдалося заживити по всій країні. Відповідно ми будемо збільшувати обсяг електроенергії, — сказав Герман Галущенко.

Крім того, напередодні були вимкнені Рівненська, Південноукраїнська та Хмельницька атомні електростанції. За слова міністра, це вперше одночасно були відключені всі чотири станції (включно з тимчасово захопленою Запорізькою АЕС, яка нині працює від дизель-генераторів).

Усі АЕС, крім Запорізької, вже забезпечили електроенергією, яка необхідна для задоволення власних потреб станції. Очікується, що до вечора АЕС почнуть працювати та видавати електроенергію в мережу, тому скоротиться дефіцит.

В Офісі президента повідомили, що станом на 9:00 по країні розгорнули 3720 «Пунктів незламності».

Нагадаємо, через обстріли вдень, 23 листопада, в Миколаївській області спрацювало автоматичне частотне розвантаження, через що у багатьох абонентів вимкнулося світло.

Протягом дня у всіх регіонах України також відбуваються аварійні відключення. Також енергоблоки Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області аварійно зупинені.

Внаслідок серії ракетних ударів російських військ по Україні населені пункти Миколаївської області залишились без електроенергії. Наразі місцева влада працює над відновленням електропостачання на об’єктах критичної інфраструктури.

Виправданням того, що Російська Федерація є державою – спонсором тероризму є черговий масований ракетний обстріл України, який відбувся одразу після відповідного голосування Європейського парламенту, вважає Президент України Володимир Зеленський.

Дивитись повну версію