Країни Балтії закликали Грузію відпустити Саакашвілі на лікування за кордон

Країни Балтії закликали уряд Грузії відпустити колишнього президента Михайла Саакашвілі на лікування за кордон.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення глав МЗС Литви, Естонії та Латвії.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що відправлення Саакашвілі на лікування було б найкращим рішенням для всіх сторін.

«Звільнення Михайла Саакашвілі для лікування за кордоном було б найкращим рішенням — для нього, для його сім’ї та заради європейського майбутнього Грузії», — написав він у Twitter.

Своєю чергою, глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що Таллінн готовий надати медичну експертизу для лікування Саакашвілі.

«Ми стурбовані станом здоров’я колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі і закликаємо надати йому можливість лікуватися за кордоном. Естонія готова надати медичну експертизу для його лікування. Цей крок також є важливим для зменшення поляризації в суспільстві», — написав він у Twitter.

Водночас міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс закликав Грузію забезпечити належне лікування Саакашвілі.

«Все більше занепокоєння щодо здоров’я колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі. Я закликаю грузинську владу забезпечити належне лікування та не допустити погіршення його стану», — написав міністр у Twitter.

Раніше міський суд Тбілісі не задовольнив клопотання адвокатів експрезидента Міхеїла Саакашвілі відстрочити виконання вироку, або звільнити його.

Як повідомлялося, увечері 1 жовтня 2021 року влада Грузії заявила про затримання Міхеїла Саакашвілі в Тбілісі. Вранці цього дня Саакашвілі повідомив про своє повернення до Грузії, незважаючи на те, що проти нього у цій країні відкрито кримінальні справи.

Сам Міхеїл Саакашвілі оголосив голодування та назвав себе політичним ув'язненим. Також він написав листа з в'язниці, в якому стверджує, що знав, що його заарештують «за сфабрикованими вироками, винесеними за наказом президента РФ Володимира Путіна».

На початку лютого 2023 року МЗС України назвало психологічним і фізичним насильством дії грузинської вдали по відношенню до громадянина України Міхеіла Саакашвілі, закликало Грузію припинити ці тортури і передати засудженого Україні.

Дивитись повну версію