У Миколаївській ОВА відповіли на заяву бізнесмена про корупцію на мільярдному тендері з ремонту водогону: «Торги були відповідно до закону»

17:49, 01 листопада, 2023

У Миколаївській обласній військовій адміністрації відреагували на заяву місцевого бізнесмена, керівника компанії «ВіК Технології» Олександра Жака про корупцію у регіоні, пов’язану з закупівлями по реконструкції водогону.

Відповідна інформація опублікована на офіційній Facebook-сторінці Миколаївської ОВА. 

Там повідомили, що загальна сума будівельно-монтажних робіт з реконструкції водогонів у Миколаєві за результатами торгів складає 1 мільярд 90 мільйонів 309 тисяч гривень. Ці роботи планується виконати впродовж 2023-2024 років.

«Торги відбулись відповідно до вимог чинного законодавства, з дотриманням всіх передбачених процедур. Законодавчих підстав не підписувати договір з переможцем у замовника немає (незважаючи на завищені ціни у поданих кошторисах)», — повідомили в ОВА та додали, що у всіх учасників торгів ціни на матеріали були «приблизно однакові».

Водночас, акцентують там, результати трьох з дванадцяти торгів розглянув Антимонопольний комітет України: «По всім скаргам комісія Антимонопольного комітету України відмовила в їх задоволенні у частині завищення цін».

Далі в обладміністрації повідомили, що інформація про виділення з держбюджету 56 мільйонів гривень Миколаївській ОВА «не відповідає дійсності»

«Військова адміністрація не укладала угод та не підписувала акти щодо використання даних коштів», — пояснили в ОВА та додали, що ці кошти Мінрегіон спрямував «Миколаївводоканалу» для підтримки технологічного комплексу міських очисних споруд водопроводу, а також інші заходи для відновлення централізованого водопостачання.

В ОВА також повідомили, що рішення про реконструкцію саме 12 ділянок головних водогонів Миколаєва запропонував «Миколаївводоканал» за результатом проведених нарад у січні-лютому 2023 року. Йдеться про діаметри у 500, 600 та 1000 мм (зокрема дюкер) загальною довжиною біля 22 кілометрів, уточнили там.

«Враховуючи, що питання виділення коштів з державного бюджету на час прийняття рішення про реконструкцію не було прийнято, реконструкція водогонів по 12 проєктам мала на меті забезпечення можливості покрокового введення в експлуатацію різних ділянок, дозволило залучити до проведення робіт з проєктування більшу чисельність проєктантів та зменшити терміни розробки ПКД з експертизою. Також це зменшує ризики невиконання договірних обов’язків окремими підрядними організаціями та в разі їх зриву залучити нові організації не перериваючи роботи по іншим ділянкам», — пояснили в ОВА. 

В обладміністрації додали, що Миколаївська міська рада вирішила передати функції замовника проєкту та будівельних робіт Департаменту містобудування, архітектури та капбудівництва Миколаївської ОВА, а також — виділити 21,4 мільйони гривень субвенції на розробку проєкту з експертизою.

Там акцентували, що Департаментом провів моніторинг пропозицій восьми проєктантів: «Перевага надавалась пропозиціям із застосуванням найнижчого нормативного коефіцієнту виконання проєктних робіт».

Прикладом в ОВА навели тендер на виготовлення проєкту з реконструкції водогону вздовж проспекту Богоявленського, від вулиці 2-ої Січової до вулиці Приміської. Тоді, кажуть там, договір було укладено на суму 1,4 мільйона гривень, замість суми у 4,9 мільйона гривень, яку міг встановити проєктант.

«За результатами проведеного моніторингу були укладені прямі договори з чотирма проєктними організаціями на виконання ПКД з експертизою, відповідну інформацію опубліковано на ресурсі Prozorro», — додали в ОВА.

В Миколаївській ОВА також прокоментували інформацію щодо внесення змін до тендерної документації у період прийому пропозицій. Посилаючись на пункт 54 постанови Кабміну №1178 там повідомили, що це не є порушенням. 

«У разі внесення змін до тендерної документації строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель, а саме в оголошенні про проведення відкритих торгів таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше чотирьох днів. Таким чином, Замовник діяв в межах своїх повноважень та чинного законодавства», — повідомили в ОВА та додали, що зауважень щодо цих змін від жодного учасника не надходило.

Рішення відхилити пропозицію учасника ТОВ «ВіК Технології» у Миколаївській ОВА пояснили невідповідностями техдокументації підприємства вимогам тендерної документації.

«Згідно тендерної документації учасником було завантажено листи-гарантії в яких сказано, що він підтверджував відповідність своєї пропозиції технічним, якісним, кількісним характеристикам та вимогам тендерної документації.

Проте по всім трьом тендерам, в яких учасник брав участь, було надано технічну документацію (розрахунки) в яких було виявлено не менше шести невідповідностей згідно до вимог тендерної документації. Всі ці невідповідності не стосуються тієї частини документації, де вказано надання документів детального обґрунтування ціни («антидемпінг»). Тобто твердження учасника, що саме короткий термін подачі документів на обґрунтування ціни, вплинув на рішення щодо відхилення його тендерної пропозиції, не відповідає дійсності», — повідомили в ОВА. 

Там також додали, що учасник торгів дійсно надіслав до Антимонопольного комітету України три скарги, дві з яких були задоволені частково, ще в одній — відмовили.

«Згідно висновків АМКУ у всіх трьох скаржник не довів та документально не підтвердив, що вартість матеріальних ресурсів, зазначених переможцем у кошторисах, перевищує орієнтовний рівень цін внутрішнього ринку України. Скаржник також не довів невідповідність наданого переможцем кошторису нормам «Настанова з визначення вартості будівництва», — проінформували в ОВА. 

За даними обладміністрації, по одному з тендерів переможець має виправити виявлені АМКУ невідповідності: «Оскільки АМКУ скасувало рішення замовника, через згоду з позицією скаржника, зазначивши що для виправлення помилок замовник зобов’язаний був надати 24 години, то учаснику торгів будуть надані ці 24 години для виправлення помилок».

«Крім того по одному з тендерів Департамент погоджується з рішення АМКУ щодо скасування рішення про визначення переможця. Проте, як зазначалось вище, воно не стосується ціноутворення, а відноситься до питань відповідності ресурсів до позиції наведеної у тендерній документації», — йдеться у повідомленні. 

Водночас там акцентували, що на початку торгів учасник ТОВ «ВіК Технології» виходив із пропозицією у 128,1 мільйона гривень, а вже під час торгів запропонував 89,6 мільйона гривень.

«За рахунок чого учасник настільки знизив свою цінову пропозицію під час тендерної процедури Департаменту невідомо», — додали там. 

Що з водою у Миколаєві?

Російські війська ще у квітні 2022 року зруйнували водопровід, через який Миколаїв отримував питну воду. 

Раніше «НикВести» писали, що вода у кранах миколаївців є небезпечною для споживання, оскільки містить ентерококи, синьогнійну паличку, токсичні елементи, має підвищений вміст хлоридів, сульфатів, сухого залишку та інше.

Більше інформації про те, чим загрожує містянам вживання «технічної» води та що чекає на жителів міста далі — у матеріалі «Миколаїв. Місто, що тримає оборону півдня, страждає від спраги».

У березні 2023 року директор «Миколаївводоканалу» Борис Дуденко, заявив про можливу загрозу руйнації системи каналізації через вплив солоної води. За його словами за останній рік водоканал ліквідував понад 1000 витоків, а після запуску подачі солоної води кількість аварій на добу зросла до 10-15 разів. Крім того, бетонні каналізаційні колектори також починають деградувати. 

Європейський інвестиційний банк схвалив додаткове кредитне фінансування на 20 мільйонів євро для покращення водопостачання та водовідведення у Миколаєві у межах Програми розвитку муніципальної інфраструктури України.

Раніше повідомлялося, що з державного бюджету збираються виділити 1,2 мільярда гривень на відновлення системи водопостачання в Миколаєві. Такий крок необхідний місту, оскільки солона вода роз’їдає труби і з часом у Миколаєві доведеться міняти всю систему водопостачання

Водночас очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім вважає правильним рішення своєї команди щодо постачання водопроводом до міста солоної технічної води з Південного Бугу після того, як у квітні минулого року внаслідок російських обстрілів було пошкоджено водогін з ріки Дніпро. 

У водоканалі розглядають шість варіантів облаштування нового місця водозабору для забезпечення Миколаєва питною водою.

Як відомо, пошуки альтернативного джерела водозабору почалися ще влітку минулого року. Тоді гендиректор водоканалу Борис Дуденко розповідав лише про декілька кілька варіантів, звідки брати таку кількість води, що необхідна для заповнення системи водопостачання нашого міста та її цілодобової роботи.

Перший варіант — піднятися вище руслом Південного Бугу, обрати місце, де якісна прісна вода, побудувати там станцію водозабору, прокласти трубопровід до Миколаєва.

Другий — продовжити закачування води з Дніпро-Бузького лиману, але поставити установки зворотного осмосу промислового масштабу. Такі установки дуже енергозатратні.

19 серпня департамент містобудування, архітектури, капбудівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОВА оголосив торги на реконструкцію 12 ділянок водогону, пошкодженого через солону воду, у різних районах міста на загальну суму в 1 мільярд 348 мільйонів гривень.

Нещодавно очільник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім анонсував можливе погіршення якості води у кранах миколаївців до кінця 2023 року.

Водночас він вважає, що наразі вода з кранів у Миколаєві, яку містяни вважають технічною, є кращою за якістю «більшості води в Європі».

17:49, 01 листопада, 2023
View full version