232-й день війни: росіяни масовано обстріляли Миколаїв, ЗСУ знищили 5 складів на Херсонщині

Насідки ракетного удару по Миколаєву, фото: пресслужба ГУ ДСНС України в Миколаївській області

13 жовтня триває 232-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Після першої години ночі Миколаїв масовано обстріляли. Є влучання у п’ятиповерховий житловий будинок. Два верхні поверхи зруйновані вщент, решта — під завалами.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони більш як 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

В ОК «Південь» додають, що росіяни нищівно гатять з усього наявного озброєння по позиціях наших військ, прилеглих до лінії фронту громадах та тилових районах. Також використовують авіацію та дрони-камікадзе, дрони-розвідники.

Розом з тим на півдні ЗСУ збили 4 гелікоптера і знищили 5 складів росіян, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:39 На Миколаївщині збито один ворожий дрон-камікадзе. Про це повідомив голова ОВА Віталій Кім.

23:30 Кілька діб Україна перебуває під посиленими ракетними атаками

Це змушує нас вкотре нервувати і тривожитися. Як зберегти витримку в умовах масових повітряних атак й інших воєнних викликів?

23:27 Карта повітряних тривог

22:20 Рятувальники продовжують пошукові роботи на місці влучання ракети в 5-поверхівку в Миколаєві. Шукають ще одного зниклого мешканця. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

— За день із-під завалів було деблоковано тіла п‘ятьох загиблих. Наразі триває пошук ще одного зниклого мешканця, - написав він.

21:38 Хлопчик, якого дістали з-під завалів будинку в Миколаєві — помер, – повідомив голова Миколаївської ОВА.

«Привезли на діаліз до обласної лікарні і там зупинка серця», - написав Віталій Кім.

21:33 НАТО надасть Україні засоби для боротьби з дронами, оголосив генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг.

Він нагадав, що в межах комплексного пакету допомоги НАТО Україна буде отримувати паливо, зимовий одяг і медикаменти.

— Як складову цього пакету НАТО також оперативно надасть Україні протидронні засоби із сотнями пристроїв для глушіння безпілотників, які можуть допомогти звести нанівець ефективність російських та іранських дронів і захистити українське населення та інфраструктуру, — додав генсек.

Єнс Столтенберг також заявив, що в довгостроковій перспективі Альянс допоможе Україні перейти з радянського на сучасне натівське озброєння.

21:15 Франція не хоче нової світової війни, заявив президент Еммануель Макрон.

Париж і надалі допомагатиме Києву чинити опір російській агресії. Макрон закликав президента РФ Володимира Путіна припинити війну та поважати територіальну цілісність України.

— Гаубиці "Цезар" для ведення контрнаступу, радари, ППО та ракети для захисту від повітряних атак, бронетехніка та навчання: ми збираємось продовжувати підтримувати український опір та збільшувати нашу військову допомогу, — підсумував президент.

21:02 «Укрпошта» випустить нові марки з нагоди Дня захисника та захисниці України 

Ілюстрації для них створив художник Антон Хрупін, який раніше працював над випуском серії «Вільні. Незламні. Непереможні». Тираж маркового аркуша — мільйон екземплярів.

20:30 У Заходу не закінчиться зброя для України, каже міністр оборони Британії Бен Воллес.

За словами британського міністра, «на відміну від Росії, яка вже ізолювала себе», Захід може «перебудувати або навіть створити новий ланцюжок поставок, чим ми зараз і займаємося».

19:42 Вночі, 13 жовтня, орієнтовно після 01:04 ворог масово обстріляв Миколаїв вісьмома ракетами типу С-300. Внаслідок удару зруйновано будівлю рятувальної човнової станції.

Від ракетного удару під час виконання службових обов'язків загинув рятувальник Павло Кацан.

19:32 У Миколаєві зменшилась кількість бажаючих здати кров у станції переливання крові – потрібні донори

«Приїхав здати кров. Запізнився на 8:00, думав потраплю на велику чергу. Приїхав на 9:15, а тут 4 особи», – розповідає миколаївець Сергій Павлишко. 

Станція переливання крові щодня чекає на донорів, адже кров там потрібна завжди та будь-яка.

Здати кров можна з 08:00 до 13:00 за адресою: провулок Радіо, 2.

19:23 Однією з загиблих внаслідок потрапляння російської ракети у 5-поверхівку Миколаєва виявилась молода дівчина Ксенія. Фото загиблої опублікував миколаївець Платон Ганущак.

«Ракета С-300, що прилетіла вночі у п‘ятиповерхівку, відібрала життя у нашої знайомої, прекрасної, доброї та красивої дівчини. Її квартира знаходилась саме на 5 поверсі. Разом з Ксенією загибла і її мама», – написав він.

19:10 З'явилося відео наслідків влучання російської ракети по багатоквартирному будинку у Миколаєві.

18:56 У російській еліті почали говорити про можливу революцію, повідомляє The Washington Post.

— Ми почали входити до революційної ситуації. Усі чекають на щось інше, ніж те, що відбувається зараз: іншого керівництва, іншої війни. Яструби хочуть жорсткіших дій. Голуби взагалі не хочуть війни. Назріває час зміни політичної системи. Але як це станеться, я не знаю, – розповів співрозмовник видання.

18:34 Оперативна інформація Генерального Штабу ЗСУ станом на 18.00 13.10.2022 

Ворог продовжує уражати критичну інфраструктуру та цивільні об’єкти України. Зокрема, постраждали об’єкти та мирні громадяни населених пунктів Наливайківка Київської області, Миколаїв та Нікополь. Для ударів противник використав крилаті, авіаційні, зенітні керовані ракети та безпілотні літальні апарати іранського виробництва. 

Загалом, за поточну добу, окупанти завдали 1 ракетний та 15 авіаційних ударів, здійснили 22 обстріли з РСЗВ. 

Російські окупанти продовжують вивозити українських дітей з тимчасово зайнятих територій. Так, з початку жовтня, за наявною інформацією, з міста Херсон вивезено близько 170 дітей.

Представники приватних військових компаній ворога продовжують вербувати ув’язнених для війни на території нашої країни. За наявною інформацією, 11-12 жовтня, у виправній колонії №16 міста Салават республіки Башкортостан, було завербовано 385 в’язнів.

Противник щоденно зазнає втрат. 

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 19 ударів. Підтверджено ураження більш як 13 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили 8 БпЛА. Шість із них - “Shahed -136”.

Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили 2 пункти управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки і 2 склади боєприпасів. Крім того, підтверджено вогневе ураження, 12 жовтня поточного року, двох ворожих військових об’єктів в районі населеного пункту Бурчак Запорізької області. Втрати окупантів уточнюються.

18:00 Станом на 17:50 рятувальники дістали з-під завалів миколаївської багатоповерхівки тіло ще одної загиблої жінки, повідомили в ДСНС області. Їй було 64 роки.

17:08 Від ракетного удару, який Росія завдала по рятувальній човниковій станції у Миколаєві, під час виконання службових обов'язків загинув рятувальник Павло Кацан. У червні йому виповнилося 34 роки.

16:41 Додому повертаються ще 20 українських захисників — 14 воїнів ЗСУ, 4 бійців ТРо, один нацгвардієць та військовослужбовець ВМС. росіяни утримували їх в Оленівці, на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областей.

15:50 Місцева влада розуміє ризики того, що ворог може зруйнувати обстрілами критичну інфраструктуру Миколаївської області і обласний центр може залишитися взимку без тепла. Але, разом з тим, ці ризики зменшуються в залежності від успіхів ЗСУ на Херсонському напрямку.

Про це в ефірі телеканалу «ESPRESO.TV» сказав начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Ми готуємось до сезону (опалювального, — прим.). Ми готові до сезону. У нас єдині ризики — це військові, що вони (російські військові) таки розгатять критичну інфраструктуру. У нас є певний запас для того, щоб відремонтувати, переключити і таке інше, але це залежить від інтенсивності і якості, успіхів наших Збройних сил. Якщо наші збройні сили будуть просуватися надалі вперед, то вірогідність того, що росіяни розгатять нашу інфраструктуру — менше, — сказав Віталій Кім.

15:38 Народний депутат Артем Чорноморов звернувся до Міністерства розвитку громад і територій України щоб допомогти Вознесенську у проведенні капітального ремонту у бомбосховищі.

Про це народний депутата повідомив у Telegram.

Артем Чорноморов зазначив, що наразі у Вознесенську необхідно виконати капітальний ремонт бомбосховища та провести реконструкцію системи постачання кисню. Однак для реалізації проєктів необхідно вирішити певні питання.

— Представники місцевої влади розповіли про певні проблеми у реалізації цих проектів. Вони виникли через те, що наразі відсутня можливість користуватися єдиною державною електронною системою у сфері будівництва, що є обовʼязковою вимогою законодавства для проведення будівельних робіт. Такі обставини ставлять у глухий кут місцеву владу та наражають на небезпеку мешканців міста Вознесенська, — зазначив він.

15:20 Російські війська обстрілюють Миколаїв з окупованої частини Херсонської області, розміщуючи установки С-300 на відстані 100 км від міста.

Про це в ефірі телеканалу «ESPRESO.TV» розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Вони стоять на відстані 100 км від Миколаєва на тимчасово окупованій території Херсонської області. З цієї ж території випускаються і дрони-камікадзе «Schahed-136», — розповів він.

За словам Віталія Кіма, росіяни посили обстріли міста застосуванням дронів-камікадзе.

15:06 Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що потреби українського уряду у зовнішній фінансовій допомозі у 2023 році становитимуть від 3 до 4 млрд дол. щомісяця.

Про це вона заявила під час виступу на круглому столі, присвяченому підтримці України.

Георгієва, зокрема, зазначила, що незважаючи на те, що українська влада «виконала вражаючу роботу» зі стабілізації економічної ситуації в країні в умовах повномасштабного російського вторгнення, потреби українського уряду у зовнішньому фінансуванні у найближчій перспективі залишатимуться дуже великими.

— Незважаючи на цей важливий прогрес, потреби України у фінансуванні залишаться дуже великими у 2023 році. Це вимагає дій з боку влади, але, що важливо, також і міжнародної спільноти. Потреба у зовнішньому фінансуванні залишатиметься великою, поки триватиме війна. Наразі ми вважаємо, що у 2023 році потреби у фінансуванні становитимуть близько 3-4 млрд дол. США на місяць, — сказала Крісталіна Георгієва.

14:54 Станом на 14:30 рятівники дістали тіло ще однієї загиблої людини з-під завлів будинку, у який сьогодні вночі влучила ворожа ракета.

Про це повідомили в пресслужбі ДСНС Миколаївської області.

Загиблим виявився 39-літній чоловік. Пошукова операція продовжується.

14:41 Велика Британія поставить в Україну зенітні ракети Amraam для систем протиповітряної оборони Nasams.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на слова голови Міноборони Великої Британії Бена Воллеса.

— Останні невибіркові удари росії по цивільних районах в Україні потребують подальшої підтримки тих, хто прагне захистити свою країну. Отже, сьогодні я санкціонував постачання зенітних ракет Amraam в Україну, — сказав Бен Воллес.

14:35 Українська академія лідерства разом з Українсько-данським молодіжним домом ініціювали програму «МикоМрія» — програму про і для мрійників та мрійниць, які прагнуть розвивати Миколаїв та реалізовувати інклюзивні ініціативи.

Про це «НикВести» розповіли організатори проекту.

Учасники програми зможуть протягом трьох місяців отримувати знання і досвід з особистісного розвитку, проєктного менеджменту, командотворення і лідерства.

— Головна мета — дати тобі фундаментальні знання і допомогти згенерувати ідеї інклюзивних проєктів для Миколаєва. Кращі з них зможуть отримати підтримку у реалізації на базі молодіжного простору міста. Віримо, що серед цих ініціатив обов'язково буде твоя і команди (її ти знайдеш на програмі), — зазначили організатори.

14:11 В Україну вже надійшли 1,3 млрд доларів додаткового екстреного фінансування Міжнародного валютного фонду.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

—1,3 млрд доларів додаткового екстреного фінансування Міжнародного валютного фонду надійшли в Україну. Кошти будуть спрямовані на фінансування першочергових потреб: посилення обороноздатності, виплату пенсій, соціальні програми й підтримку економіки, — зазначив глава уряду.

13:47 Російські окупанти отримали від 300 до декількох тисяч дронів-камікадзе іранського виробництва.

Про це повідомила керівниця об'єднаного пресцентру Сил оборони Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк.

-Цифри справді дуже суперечливі й за різними джерелами їх може бути від 300 до декількох тисяч. Але враховуватимемо, що вони намагаються використовувати їх у певних регіонах, з урахуванням віддаленості, - сказала Гуменюк в ефірі національного телемарафону в четвер.

Одночасно вона уточнила, що окупанти наразі намагаються використовувати дрони-камікадзе для ураження цілей, що розташовуються в межах 1 тис. км від точки запуску.

12:40 Під завалами миколаївської п’ятиповерхівки загинуло дві людини. Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич уточнив, що рятувальники деблокували тіла двох загиблих мешканців п'ятиповерхівки. Це чоловік (31 рік) та жінка (80 років).

12:11 Бійці 7-го окремого батальйону «Арей» Української добровольчої армії 129 бригади тероборони показали цікаві моменти операції по звільненню селища міського типу Велика Олександрівка на Херсонщині.

Відео опублікували на сторінці батальйону в Facebook.

На відео зібрані всі цікаві моменти — переправа бійців через річку, зачистка селища, емоції місцевих жителів та самих бійців батальйону.

11:35 Опубліковано новий супутниковий знімок Кримського мосту від Maxar Technologies.

11:00 З'явилося відео операції порятунку 11-річного хлопчика, який опинився під завалами п'ятиповерхівки внаслідок російського удару.

10:35 Окупаційна «влада» Херсона наказала евакуювати частину населення. Ймовірно, російські війська очікують на поширення боїв на місто Херсон.

Про це повідомляє у Twitter Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

Відступивши приблизно на 20 км на північ від Херсонського напрямку на початку жовтня, російські війська, ймовірно, намагаються закріпити нову лінію фронту на захід від села Милове у Херсонській області.

Вздовж цієї лінії тривають важкі бої, особливо на західній околиці, де українські наступи означають, що фланг Росії більше не захищений річкою Інгулець. Більша частина російських військ на цій лінії фронту залишається недоукомплектованою підрозділами ВДВ.

— Останніми днями російська окупаційна «влада», ймовірно, віддала розпорядження про підготовку до евакуації частини мирних жителів Херсона. Ймовірно, вони очікують поширення бойових дій на саме місто Херсон, —повідомляють у британській розвідці.

09:55 Кабінет Міністрів надасть з держбюджету місцевим бюджетам майже 563 мільйони гривень для забезпечення населення територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій, паливною деревиною

Серед областей, які отримають гроші, і Миколаївська. 

09:30 Внаслідок нічного обстрілу Миколаєва зруйновано будівлю човникової станції. Попередньо, один співробітник знаходиться під завалами.

Інші ракети впали на відкриту територію, повідомили в Миколаївській ОВА. Загалом вночі росіяни обстріляли Миколаїв вісьмома ракетами С-300.

09:11 Президент України Володимир Зеленський відреагував на удар росіян по миколаївській п'ятиповерхівці:

«Кожен із російських ударів, усі прояви російського терору проти наших людей, наших міст не зійдуть окупантам із рук. На вас чекає справедливе покарання. Знайте це», — написав він.

08:51 Вранці 13 жовтня з-під завалів п'ятиповерхового будинку у Миколаєві, в котрий влучила російська ракета, дістали 11-річного хлопчика. Дитина 6 годин провела під завалами. Зараз хлопчику надається меддопомога.

08:30 Вночі над Миколаївщиною воїни-зенітники збили два дрони-камікадзе, повідомляє Генштаб.

Всього за ніч на півдні збили 6 таких дронів.

«Вночі, 13 жовтня, силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування «Південь» Повітряних Сил ЗС України над Одещиною збито чотири ворожих дронів-камікадзе «Shahed-136», над Миколаївщиною — два», — йдеться у повідомленні.

08:03 Протягом минулого дня українська авіація відпрацювала 14 ударів по розгортанням систем ворожої протиповітряної оборони та по районах зосередження озброєння, техніки і живої сили ворога.

Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 190 вогневих завдань.

За підтвердженими даними відомо, що ворог втратив:

  • 36 окупантів
  • Танк
  • 2 паливозаправники
  • 2 одиниці автобронетехніки
  • 3 артсистеми крупного калібру
  • 4 гелікоптери
  • 5 складів з боєприпасами.

Остаточні втрати дорозвідуються.

07:40 З ночі на місці влучання ракети у житловий будинок в Миколаєві працюють рятувальники та медики. Йде пошукова операція.

Скільки людей опинилися під завалами, а також кількість жертв та постраждалих поки невідомо.

Дивитись повну версію