• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Давид Арахамия

Давид Арахамия

Волонтер, советник министра обороны Украины

Господину Вадатурскому-младшему

Специально для Вас и ваших поклонников Министр Инфраструктуры сделал пост-ликбез.

Сколько бы Вы не подключали свой админ ресурс, сколько бы не называли весовые комплексы вселенским злом - если Вы способны заботиться не только о благосостоянии своего семейного бизнеса, но и хоть немного о своем регионе, который доверил Вам представлять свои интересы в парламенте, если Вы не собираетесь летать на личном вертолете, а все таки иногда будете проезжать нашими николаевскими дорогами, я желаю, чтобы у Вас что-то шевельнулось внутри и Вы пересмотрели свою преступную по сути государственную позицию....

Далее комментарий министра Андрея Пивоварского:

Щодо ситуації з ваговим контролем, яка виникла у Миколаївській області.

В Україні діє обмеження – вантажівки важчі за 40 тонн не можуть рухатися нашими дорогами. Перевізник, що дотримується цієї норми, не протестуватиме проти вагового контролю. Це робитимуть ті, хто знають, що зважування покаже порушення. Можна зрозуміти бажання деяких бізнесменів заощадити на кількості рейсів за рахунок понаднормового навантаження машин. Зрозуміти – так, схвалити – ні. Вигода, отримана перевізником таким чином, це значно більший збиток для держави. Нижче декілька фактів по ситуації:

1. Ваговий контроль наразі здійснюється в 15 областях України, проте лише в Миколаївській йому перешкоджають. Так, він не охоплює всю Україну і навіть в області покриває лише певні дороги. Справа у недостатній кількості вагових комплексів – вже вирішуємо цю проблему на 2016 рік, залізниця і порти проінвестують у придбання додаткових комплексів, відповідні суми закладаються у їх фінплани. Але відсутність можливості проконтролювати абсолютно усе не означає, що непотрібно контролювати взагалі. Чим раніше проблема перевантаження почне вирішуватися, тим простіше буде відновлювати дороги до нормального стану.

2. Науковці порахували, що чим більше перевантаження, тим швидше руйнується дорога. Але залежність не пропорційна (20% зайвої ваги – 20% більше шкоди дорозі). При перевантаженні на 15 тонн (37,5%) збитки дорозі зростають в 4 рази. Див. малюнок під постом.

3. В Європі перевантажене авто не просто оштрафують. Його зупинять допоки зайвий вантаж не буде переміщений на інше авто. Бо штраф сам по собі не припиняє руйнування. Міністерство розробило проект постанови, яка запровадить таку ж норму в Україні. Він зараз проходить зовнішнє погодження. Авто масою більше 40 тонн, що перевозять подільний вантаж, будуть зупинятися до усунення порушення, щоб не завдавати шкоди дорогам протягом всього свого маршруту. Для цікавих викладаю порівняльну таблицю з ваговими обмеженнями в Європі.

4. Перевізники Миколаївської області чудово знають, що їх перевантажені авто зруйнували дороги регіону. Ми з ними навіть обговорювали проект відновлення доріг за кошти фонду, який буде наповнюватися перевізниками, залізницею, портами тощо (див. малюнок під постом). Проте принципова позиція міністерства в тому, що навіть якщо перевізники братимуть участь у фінансуванні ремонту, вони мають дотримуватися вагових норм. Тільки за цієї умови нові дороги лишатимуться у нормальному стані і служитимуть довго. Зараз проект зупинився на місцевому рівні – ми запропонували механізм наповнення фонду, тепер справа за його реалізацією, тобто за перевізниками. 

Треба зазначити, що перевізники вже «платять» за перевантаження – коли відкупаються від штрафів. У розмовах вони називають суму більше 10 тис. грн на машину за сезон. Немала сума, але штрафи є суттєво більшими, особливо якщо кожен рейс виконується з понаднормовою вагою. Тому ми запроваджуємо ваговий контроль і долучаємо до нього громадських активістів. Щоб не було хабарів і корупції, а були штрафи. Великі і болючі для порушників. Щоб перевантаження стало дорогим задоволенням, а дороги були захищеними.