• четвер

    10 жовтня, 2024

  • 18.9°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 10 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.9° Мінлива хмарність

Україна приєдналась до міжнародної декларації щодо безпеки використання штучного інтелекту

Україна підписала декларацію Блетчлі — документ, у якому уряди різних країн домовились об’єднати зусилля щодо безпеки штучного інтелекту.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації. 

Зокрема, співпраця країн буде зосереджена на виявленні ризиків штучного інтелекту й розробці політики безпеки, що ґрунтується на цих ризиках.

«З огляду на швидкі й невизначені темпи змін штучного інтелекту, а також контекст прискорення інвестицій у технології, ми стверджуємо, що поглиблення нашого розуміння цих потенційних ризиків і заходів щодо їхнього усунення є особливо актуальним», — ідеться в декларації.

Крім того, у документі зазначили особливі ризики ШІ в таких сферах як кібербезпека та біотехнології. Там також відзначили, що штучний інтелект створює загрозу «серйозної шкоди» у вигляді дезінформації.

Декларацію підписали під час міжнародного заходу з безпеки штучного інтелекту AI Safety Summit, який відбувся 1-2 листопада у Великій Британії. У ньому взяли участь представники урядів 29 країн. 

На початку жовтня Міністерство цифрової трансформації України представило дорожню карту з регулювання штучного інтелекту. Цей документ має допомогти українським компаніям підготуватися до впровадження законодавства, аналогічного до того, що є у Європейському Союзі, а громадянам — навчитися захищати себе від ризиків ШІ.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що в основі дорожньої карти — підхід поетапного руху від «меншого до більшого». Так, упродовж перших 2-3 років держава надасть галузі інструменти для підготовки до майбутніх законодавчих вимог, і тільки після цього ухвалить закон, що стане аналогом AI Act Європейського Союзу.

Читайте також: