• неділя

    22 вересня, 2024

  • 24.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 22 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.6° Ясне небо

Президентські вибори на Миколаївщині – проміжні підсумки

Президентські виборчі перегони наближаються до фінішу. До дня голосування – 31 березня лишається три з половиною тижні. Зовсім мало часу мають кандидати та їх команди для того, щоб переконати виборців у власній правоті, неповторності та змусити віддати їх голоси на свою користь.

Як ми вже повідомляли, громадська організація «Миколаївщина – надійний партнер», усвідомлюючи відповідальність та важливість моменту, вирішила не бути осторонь та зайнятися спостереженням за перебігом виборів на теренах Миколаївської області. Про деякі результати спостереження хочемо поділитися зараз.

Як загалом в Україні, так і в нашому регіоні, можемо відмітити надзвичайно високий градус протистояння. Частина кандидатів, їх довіренні особи та члени команд не дуже обирають слова стосовно опонентів. Це можна бачити як в соціальних мережах, у засобах масової інформації, так і на мітингах «проти», які, до речі, не є дуже масовими. Принаймні, поки що, так званої «вуличної активності», якщо не рахувати агітаційні намети, особливо не помічено. Найбільші мітинги, станом на 6 березня, збирав чинний Президент та кандидат водночас. 

Різке несприйняття опонентів, та нетерпимість до іншої думки, поки це слова – не злочин. Навіть, не адміністративне правопорушення. Але, коли за словами починаються дії, це може стати і адміністративним правопорушенням, і кримінальним злочином. Важливо, щоб такого не сталося. Вибори  мають відбутися у спокійній, атмосфері, без насильства. Це – важлива умова для того, щоб їх результати були сприйняті як суспільством, так і міжнародною спільнотою. Тому ГО «Миколаївщина – надійний партнер» закликає всі місцеві команди всіх кандидатів до стриманості та спокою.

Важливою запорукою спокою є дотримання законності всіма учасниками перегонів. Давайте розберемо найбільш поширенні порушення закону, на які ми звернули увагу під час нашого моніторингу. 

В основному, можемо зараз говорити про ознаки адміністративних правопорушень (чи є певна дія правопорушенням, чи злочином – може визначити лише суд) у сфері виборчого законодавства. Так, у частини адміністративних будівель (мерія Южноукраїнська, декілька районних державних адміністрацій) на інформаційних стендах були помічені агітаційні матеріали чинного Президента. Також, були зафіксовані друковані матеріли кандидатки Тимошенко без вихідних даних (прізвища замовника, відповідального за друк, тощо). Все це є ознаками адміністративних правопорушень, про що було співробітниками поліції складені та спрямовані до суду відповідні протоколи. Розміщення листівок у владних будівлях законом прямо заборонено, а плакати без вихідних даних можуть свідчити про те, що їх виготовлено за кошти не з офіційного виборчого фонду, що також, заборонено. Також, можливо, маємо свідчення участі деяких чиновників у агітації у робочий час. Порада всім державним чиновникам та посадовим особам місцевого самоврядування – у не робочий час агітуйте скільки завгодно, а в робочий – не агітуйте. Або беріть відпустку, як це зробив мер Возненська. 

Окремо хочеться зупинитися на виборчих комісіях. Виборчі комісії – невід’ємний та дуже важливий елемент виборчого процесу. Без їх роботи неможливо буде провести голосування та дізнатися, врешті – решт, за кого проголосували виборці, кого, власне, вони призначили президентом країни цього разу. Поки що в межах області їх шість – окружні, по кількості виборчих округів. Всі шість окружних виборчих комісій (ОВК) було створено Центральною виборчої комісією (ЦВК) вчасно – 18 лютого. І перші засідання вони, відповідно закону, всі провели протягом двох днів після утворення. Всі, крім ОВК по 130-му виборчому округу з центром у Башатанці. Це – порушення закону. Але – не критичне. І тут слід вказати на проблему цих виборів – величезна, рекордна кількість кандидатів – понад чотири десятка. І кожний з них має право на представництво у виборчих комісій. Отже, маємо склад ОВК по 30 – 40 осіб, коли дуже важко зібрати кворум, особливо на перше засідання, коли треба дві третини складу. Особливо, коли частина членів ОВК живуть у Київській або Житомирській областях і з великим подивом дізнаються про те, що вони мають працювати у Миколаєві. Проблема зараз вирішується шляхом заміни не місцевих на місцевих. Але неможливість зібрати кворум за, скажемо, п’ять днів до виборів – це вже буде критично.

І тут хочемо зазначити, що питання кадрового формування виборчих комісій – це пряма відповідальність кандидатів та членів їх команд. Закон надає їм всі можливості не просто контролювати процес голосування, підрахунку голосів та, зрештою, визначення результатів виборів із середини, а і здійснювати все це власними руками – буквально! На черзі – формування дільничних виборчих комісій (ДВК), які також формуються з представників кандидатів. І в цьому цензі ГО «Миколаївщина – надійний партнер» хоче нагадати всім суб’єктам виборчого процесу: виборчий процес – це надзвичайно швидкоплинний процес. Особливо, коли до дня голосування лишилося три з половиною тижні. І, якщо ви, приймаючи участь у виборах, сьогодні щось не зробили, то надолужити завтра це буде вкрай важко, а, часто-густо – і просто неможливо. Ну, наприклад, якщо ви не зробите подання щодо ваших кандидатур до складу дільничних виборчих комісій до кінця дня 7 березня, 8 березня ви ніяк не зможете цього зробити і вам лишиться хіба що святкувати Міжнародний жіночий день. Але вже без «своїх» членів ДВК.

Отже, підбиваючи проміжні підсумки, можна сказати, що, поки що, виборча кампанія на теренах Миколаївської області відбувається без особливих заворушень та інцидентів. Порушення, які ми та інші спостерігачі помічаємо, поки що, можна віднести до дрібних та несуттєвих. Але, враховуючи надзвичайно високий рівень протистояння, який постійно підвищується, ми припускаємо, що порушення можуть стати грубими, навіть такими, що можуть суттєво вплинути на результат. Тому громадська організація «Миколаївщина – надійний партнер» буде посилювати рівень моніторингу ситуації. Ми закликаємо всіх учасників до спокою, стриманості та до неухильного дотримання виборчого законодавства. 

Вибори на Миколаївщині мають пройти спокійно, чесно та прозоро!

ГО «Миколаївщина - надійний партнер»

Читайте також: