• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 19.6°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19.6° Слабкий дощ

243-й день війни: окупанти грабують Херсон і продовжують тікати з міста

Фото: Костянтин Ліберов

24 жовтня триває 243-я доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку ворог вів обстріли в районах населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, повідомляє Генштаб. Серед них — Шевченкове, Тернові Поди, Мирне, Новогригорівка, Квітневе, Киселівка, Благодатівка, Новополтавка, Білогірка, Давидів Брід та Трифонівка.

Безпосередньо від вогню реактивної та ствольної артилерії постраждала інфраструктура Нікополя та Іллінки Дніпропетровської області.

В свою чергу, минулого дня підрозділи ракетно-артилерійських військ Сил оборони виконали 130 вогневих завдань на півдні, повідомляє Оперативне командування.

«Отримано підтвердження, що так звана друга, а точніше довга армія світу знов зменшилась на 7 рашистів. Також радіолокаційній станції «Зоопарк-1» наші бійці вкоротили віку на Херсонщині», — йдеться у повідомленні.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


20:53 Правоохоронці вилучили в деокупованому Ізюмі на Харківщині секретні документи окупантів, серед яких бойове розпорядження на вторгнення в Україну і карта області з маршрутом руху.

«Серед виявлених речових доказів – секретне бойове розпорядження військових РФ на вторгнення на територію України, топографічна карта Харківської області з маршрутом руху, списки особового складу військовослужбовців ЗС РФ танкових бригад, документи структурних підрозділів ВЦА Ізюмського району, навчальних закладів, медичних закладів, підприємців та комунальних підприємств», — повідомляє (https://t.me/police_kh_region/13041) поліція Харківської області.

20:00 За поданням СБУ суд узяв під варту президента «Мотор Січі» Богуслаєва.

Протягом наступних 60 днів, доки слідчі СБУ проводитимуть досудове розслідування, він не зможе вийти з ізолятора.

Під вартою також опинився керівник одного з департаментів цього підприємства, якого також затримала СБУ.

19:01 Окупанти мінують шляхи відступу на Миколаївщині та Херсонщині, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

«З метою уповільнення контрнаступу наших підрозділів окупанти продовжують мінувати мости та переправи на шляхах відступу в Миколаївській та Херсонській областях», — йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що протягом дня на Південнобузькому напрямку ворог вів обстріли, зокрема, в райони Квітневого, Благодатного, Білогірки, Правдиного, Партизанського, Давидового Броду та Трифонівки.

18:31 Визначився новий прем’єр Великобританії — лідер Палати громад Великої Британії Пенні Мордонт зняла свою кандидатуру з виборів прем’єр-міністра Великої Британії та голови Консервативної партії. Таким чином, новим прем’єром стане Ріші Сунак.

«Ми обрали нашого наступного прем’єр-міністра. Це рішення є історичним і ще раз свідчить про різноманітність і талант нашої партії. Ріші має мою повну підтримку», — йдеться в заяві Пенні Мордонт.

18:02 Президент корпорації «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, якого Служба безпеки України затримала 22 жовтня за підозрою у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору, з 2000 року має російське громадянство. Документи опублікував проєкт «Схеми».

Згідно з витягом з системи АС «Роспаспорт», 15 жовтня 2000 року В’ячеслав Богуслаєв звернувся до паспортно-візового відділу внутрішніх справ у Москві з заявою про отримання паспорта громадянина РФ, в обмін на радянський паспорт від 1979 року. Отримав він російський паспорт 18 жовтня 2000 року.

В’ячеслав Богуслаєв також має індивідуальний податковий номер платника податків в Росії, прив’язаний до цього паспорта.

17:30 За півгодини на Херсонщині збили два російські «Алігатори», повідомляють Повітряні сили ЗСУ.

Фото для ілюстрації

«24 жовтня, з 13.00 по 13.30, в Бериславському районі Херсонщини, підрозділами Одеської та Херсонської зенітних ракетних бригад повітряного командування «Південь» збито два ударних вертольоти Ка-52», — йдеться у повідомленні.

16:54 У «Межигір’ї» запрацювала державна лабораторія з аналізу якості ліків і медичних виробів.

«Оновлена лабораторія буде виконувати практично всі методи випробувань лікарських засобів. Простими словами, вона зможе досліджувати лікарські засоби на наявність небезпечних речовин, домішок, ідентифікувати незаявлені речовини у біологічно активних добавках. Важливе також місце, де розташована та працює лабораторія, що вкотре доводить: не існує жодних «недоторканних» місць, все має слугувати на користь громадянам», — наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

16:04 Командувач Сухопутних військ Збройних сил України Олександр Сирський вважає, що світ має серйозно сприймати погрози російського диктатора володимира Путіна про застосування ядерної зброї.

Про це він сказав в інтерв’ю ABC News.

— Це нас турбує і має турбувати. Я вірю, що така загроза дійсно існує, і ми повинні її враховувати, — сказав Олександр Сирський.

Командувач Сухопутними військами ЗСУ також заявив, що Україна наразі перемагає у війні, але застеріг від шапкозакидальницьких настроїв.

15:56 Експерти МАГАТЕ приїдуть в Україну, щоб перевірити мирні об'єкти, на яких, як запевняє Росія, нібито відбувається розробка «брудної бомби». Добро на це дав гендиректор організації Рафаель Гроссі.

Про це повідомляє міністр закордонних справ України Дмитр Кулеба в Twitter.

— У розмові з гендиректором Рафаелем Гроссі я офіційно запросив МАГАТЕ негайно надіслати експертів на мирні об’єкти в Україні, які РФ брехливо описує як місця розробки «брудної бомби». Він погодився, — сказав міністр.

15:42 Власниця мережі магазинів професійного спорядження та екіпірування «Яшкіна» Тетяна Яшкіна та компанія STEEL передали глушники на калібр 5.45 та 7.62.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

— КомпаніяSTEEL саме більша лінійка глушників в світі, виробництво яке втратило все в місті Харків. Зараз Руслан Опришко зміг все відбудувати і відновити виробництво в місті Хмельницький, – розповыла вона та анонсувала інтерв'ю з власником компанії.

15:22 Українські військові деокупували вже понад 90 населених пунктів у Херсонській області.

Про це повідомили в ОК «Південь»

Наразі у звільнених територіях проходять стабілізаційні заходи. Зазначається, що у деокупованих населених пунктах живуть близько 12 тисяч осіб.

15:10 До 20:00 25 жовтня припинено подачу води в Корабельному районі Миколаєва.

Про це повідомляє міська рада з посиланням на інформацію МКП «Миколаївводоканал».

Наразі бригада підприємства ліквідує аварію на водопровідній мережі.

Водопостачання припинять в будинках наступних вулиць:

  • вулиці Рибній від вулиці Металургів до вулиці Торгової;
  • вулиці Торговій від вулиці Рибної до проспекту Богоявленського;
  • проспекту Богоявленському від вулиці Торгової до вулиці Металургів;
  • вулиці Металургів від проспекту Богоявленського до вулиці Рибної.

14:47 Миколаївська обласна станція переливания крові 25 жовтня запрошує донорів з групами: II(+), III(+), I(-), II(-), III(-) та IV(-).

Про це повідомили у станції переливання. 

Наразі такі групи крові є найбільш потрібними, але донорів з іншими групами та резусами там теж обов'язково приймуть.

Здати кров можна за адресою провулок Радіо, 2 з 08:00 до 13:00 З собою потрібно мати паспорт.

14:31 В четверг, 27 жовтня, в Україні онлайн проведуть перший національний тест із медіаграмотності. Кожен учасник зможе перевірити, наскільки добре вміє боротися з фейками та відрізняти ворожу пропаганду.

Про це вказано на сайті проекту.

Тест організований проектом «Фільтр» Міністерства культури та інформаційної політики спільно з програмою USAID «Мріємо та діємо» та проектом «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність», які виконуються IREX.

14:26 Термінали Starlink, які допомагають підтримувати зв’язок українським військовим у зоні бойових дій, працюватимуть в Україні незалежно від готовності Міноборони США надати фінансування.

Про це засновник компанії-виробника терміналів SpaceX Ілон Маск написав у Twitter.

— Ще до того, як Міноборони повернулося з відповіддю, я сказав Михайлу Федорову (віцепрем’єр-міністру цифрової трансформації України – ЕП), що SpaceX не вимкне Starlink, навіть якщо Міноборони (США – ЕП) відмовиться надавати фінансування, — написав Ілон Маск.

14:16 Українські військові деокупували вже понад 90 населених пунктів у Херсонській області. Про це повідомили в ОК «Південь»

Наразі у звільнених територіях проходять стабілізаційні заходи. Зазначається, що у деокупованих населених пунктах живуть близько 12 тисяч осіб.

ЗСУ звільнили вже більше 90 населених пунктів Херсонської області

13:43 У Миколаївській області стали ще ефективніше збивати іранські дрони-камікадзе. Начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім  поділився досвідом боротьби з іншими регіонами. 

— По селу Шевченково сьогодні було два удари дронами «Шахід». Це перше застосування на лінії фронту, а не терористичні удари в тил по інфраструктурі цивільній росіянами. Мабуть, вони вирішили, що не можуть дістати там кудись, і почали використовувати по лінії фронту, – зазначив Віталій Кім.

13:03 Росіяни оголосили про створення «територіальної оборони» у Херсоні, повідомляє BBC News з посиланням на повідомлення окупаційної влади.

— Для всіх чоловіків, які бажають залишитися в Херсоні, створено можливість вступити до загонів «територіальної оборони» міста, – йдеться у повідомленні окупаційної влади.

12:20 Новий пункт пропуску «Нижанковичі – Мальховіце» на кордоні України та Польщі планують відкрити до кінця 2022 року. Спочатку він працюватиме для вантажівок.

— Очікується, що новий пункт пропуску дозволить суттєво розвантажити існуючі пункти та прискорити вантажну та пасажирську логістику на українсько-польському кордоні, — йдеться в повідомленні Мінінфраструктури.

11:55 Укренерго вводить обмеження споживання електроенергії в Києві та Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Харківській, Полтавській, Сумській областях. Також голова Хмельницької ОВА повідомляє про аварійні відключення в області.

11:29 У Херсоні «зникли» з постаментів пам'ятники російським діячам Олександру Суворову та Федору Ушакову. Відповідні фото опубліковані у Telegram-каналі «Миколаївський Ванек».

11:11 Росіяни не тікають із Херсона, а готуються до оборони, каже  очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Однак, каже він, окупанти проводять інформаційну операцію щодо виїзду колаборантів та російських структур, які завезли в захоплене місто.

«Проводять цю шалену інформаційну кампанію, що «ми дбаємо про людей» і тому подібне. Тобто створюють ілюзію того, що все пропало. А разом з тим вони, навпаки, заводять туди нові військові підрозділи та готують вулиці міста до оборони», – наголошує Кирило Буданов.

10:30 У Миколаївській області від початку повномасштабної війни російські збройні сили частково пошкодили або повністю знищили 8 тисяч 121 житловий будинок. За добу 23 жовтня обстрілами знищено та пошкоджено 26 об’єктів житлового фонду в області. Про це повідомили в Миколаївській ОВА.

Зазначається, що всього з 24 лютого вогневого ураження зазнали 12 тисяч 644 цивільні об'єкти. Окрім житлових будинків, до цього числа увійшли 89 медичних закладів, 380 медичних закладів, 183 заклади культури, 182 об’єкти промислових підприємств, 964 об’єкти газопостачання, 725 об’єктів електропостачання, 30 об’єктів водопостачання, 95 об’єктів теплопостачання та 1 875 інших невійськових об’єктів.

В області тривають роботи з відновлення газо- та електропостачання у населених пунктах, які постраждали внаслідок війни. Станом на 24 жовтня без газопостачання залишаються 6 607 споживачів. Електро- та водопостачання відсутнє у 89-ти населених пунктах, з них у двох – частково, Баштанського та Миколаїського районів.

09:50 ЗСУ знищили за добу майже півсотні окупантів та десятки одиниць ворожої техніки.

09:27 У неділю, 23 жовтня, російські війська вели мінометний вогонь по прибережній смузі Очаківської громади. Без жертв та постраждалих.

Про це повідомили ц Миколаївській ОВА з посиланням на ОК «Південь».

Зранку, 24 жовтня, о 05:30 відбувся обстріл Шевченківської громади, в результаті чого пошкоджено авто та нежитлова споруда. Постраждалих немає.

Також сьогодні, 24 жовтня, о 03:40  зафіксовано обстріли Баштанської громади, внаслідок чого пошкоджено лінію електропередач, три приватних будинки, навчальний заклад. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих та пошкоджених житлових будинків уточнюється.

Вчора, 23 жовтня, о 12:00, 15:30, 18:00 та 20:00 обстрілів зазнала Широківська громада, внаслідок чого один будинок зруйновано та три пошкоджено. Постраждалих немає.

Також зранку, 24 жовтня, близько 04:00 під обстрілами перебувала Інгульська громада. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

07:45 Російські окупанти, тікаючи із Херсона, вивозять техніку Державної служби з надзвичайних ситуацій і культурні цінності, заявив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

«Йде масштабне розграбування міста. Вивозять, зокрема техніку ДСНС, яка ще залишалася. Або вже почали, або готуються вивозити культурні цінності з музеїв Херсона та майно низки інших комунальних підприємств», — сказав він.

За словами Юрій Соболевського, також з’явилася інформація про вивезення медичного обладнання. Однак її ще потрібно доперевірити.

Окрім цього, він розповів, що у місті вже фактично немає кабельного інтернету, а мобільний працює з перебоями.

«В оселі людей, які погодилися виїхати, за свідченнями їхніх сусідів, приходять орки і грабують», — зазначив депутат.

Посадовець підтвердив, що співробітники ФСБ і Росгвардії переодягаються та намагаються покинути правобережну частину області.

В окупованому місті залишається близько 120-140 тисяч осіб.

Читайте також: