• воскресенье

    22 сентября, 2024

  • 14.9°
    Ясное небо

    Николаев

  • 22 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 14.9° Ясное небо

Програма уряду Гончарука: що треба про неї знати

Кабінет міністрів у передостанній день вересня затвердив програму діяльності уряду. І вже цього тижня документ може розглянути парламент. У програмі на 120 сторінок рамково описується, що планує зробити уряд Олексія Гончарука за час своєї каденції. hromadske прочитало документ і переказує основні його положення.

Освіта

Дошкільна. Уряд планує збільшити кількість дитячих садочків, зокрема й приватних. Освітні програми оновлять, педагогам проведуть тренінги і піднімуть зарплату до 8 тисяч гривень. Поступово більшатиме дітей з особливими потребами в інклюзивних групах.

Середня. «Нову українську школу» продовжать розвивати. Міносвіти розробить нові стандарти та програми для базової і старшої школи, запровадить електронні підручники. А дотягувати рівень сільської освіти до міської планують за рахунок опорних шкіл, які матиме кожна територіальна громада.

Професійно-технічна. Передвищу освіту повинні здобувати бодай 45% випускників. Для цього створять 250 навчально-практичних центрів при освітніх закладах, центри професійного вдосконалення, а до підготовки фахівців максимально залучатимуть бізнес.

Вища. Уряд підтримуватиме виші, які мають найкращі освітні та наукові результати. Академічна доброчесність та боротьба з корупцією у вишах теж буде у пріоритеті.

Наука. Уряд збільшуватиме грантове фінансування науки. Окрема увага молодим науковцям — вони отримуватимуть щонайменше 20 частину від усього фінансування галузі.

Охорона здоров’я

Менше хворіти — такий один із трьох пріоритетів цього напрямку. Уряд планує запустити низку скринінгових програм, щоб на ранньому етапі виявляти захворювання. А ще підвищувати довіру до вакцинації та пропагувати здоровий спосіб життя.

А якщо вже пацієнт захворів, то вилікують швидше. Бо нове керівництво МОЗ планує продовжити реформи, розпочаті Уляною Супрун, і платити гроші за надані послуги в лікарнях та поліклініках, розвивати програму «доступні ліки», лікувати пацієнтів за світовими стандартами.

Уряд розраховує, що українці будуть вмирати на 5% менше і на 5% довше жити завдяки системі медичних гарантій, яка поширюватиметься і на пологи. Має ефективніше працювати екстрена медична допомога, розвиватиметься трансплантологія.

Щоправда, за скільки часу все це станеться — у програмі уряду не вказано. Утім, більшість із наведених реформ почала втілювати попередня команда МОЗ.

Економіка

З наступного року в уряді обіцяють перейти на трирічне бюджетне планування. Так, до 1 червня 2020 року до парламенту мають внести бюджетну декларацію на 3 роки, на підставі якої надалі ухвалюватимуть традиційний бюджет на кожен рік.

При цьому дефіцит державних фінансів планують знизити до 1,5% від ВВП у 2024 році. Наразі у проєкті бюджету на 2020 рік передбачено дефіцит у розмірі 2% від ВВП.

Податкове навантаження має зменшитися, а сплата податків займати менше часу.

Уряд сподівається, що у 2024 році Україна увійде до топ-25 країн світу з найпростішими умовами сплати податків. Суперечки платників з податковою планують вирішувати переважно у досудовому порядку. 

Крім цього, уряд планує кардинально оновити новостворену Державну податкову службу: щонайменше половина керівників цього органу та його регіональних відділень мають бути нові люди.

В уряді вкотре обіцяють зниження ставок за кредитами. Зокрема, там планують створити фонд часткового гарантування кредитів бізнесу. Частку державних банків на банківському ринку хочуть скоротити більш ніж удвічі — до 20% (нині понад 50%), зокрема шляхом приватизації.

Частка державного боргу до ВВП має знизитися до 40% з нинішніх 60%, а кредитний рейтинг України піднятися до рівня «А» (нині рейтингове агентство S&P підвищило його до рівня «B»). 

У підсумку держава має витрачати на обслуговування боргів значно менше, ніж зараз. Зокрема, ще й тому, що більше половини державного боргу має бути у гривні, а не в іноземній валюті, як нині.

Ринок землі

В уряді нагадують, що запуск ринку землі заплановано на 1 жовтня 2020 року. Разом із ним запустять механізми підтримки фермерів. Так, під час купівлі щонайменше 500 гектарів землі фермери зможуть отримати кредит, ставка якого не перевищуватиме рівень інфляції.

Водночас земельна реформа має дати вигоди фермерам, які планують і надалі здавати землю в оренду: вартість оренди 1 гектару зросте з 1700 гривень до 4000 тисяч гривень у 2024 році. Продуктивність сільгоспземель щороку має зростати на 6%.

Безпечні товари

Уряд планує впровадити європейське законодавство у сфері безпеки та якості продуктів. Так, в Україні визнають харчові добавки, які використовують у ЄС, а у 2020 році запустять систему добровільної сертифікації м’ясо-молочних виробів, які виробляються без використання антибіотиків.

Безробіття

Боротися із безробіттям хочуть шляхом лібералізації трудового законодавства. На думку урядовців, спрощення найму та звільнення працівників стимулюватиме роботодавців створювати нові робочі місця. 

Очікується, що рівень безробіття в Україні повинен упасти вдвічі — до 5%. Державна служба зайнятості буде співпрацювати з приватними кадровими агентствами та надавачами освітніх послуг. 

Також в Україні планують запровадити електронні системи тренінгу та пошуку роботи. Уряд очікує, що до 2024 року 90% безробітних буде охоплено програмами працевлаштування.

Державні підприємства

Понад 1000 збиткових державних підприємств в Україні закриють. Всі стратегічні державні компанії передадуть до Фонду національного добробуту — установи, яка здійснюватиме управління у секторі державних підприємств. Наразі його ще не створили.

Також в Україні анонсували масштабну приватизацію. За її підсумками, частка держави в економіці має скоротитися до 5%.

Систему ProZorro удосконалять, зокрема запровадженням системи моніторингу ризиків та створенням навчальних програм для учасників.

В уряді сподіваються наростити обсяги експорту товарів та послуг з України вдвічі, зокрема шляхом торговельних переговорів з урядами інших країни та стимулювання експортної діяльності.

Залізниця. Укрзалізницю розділять на 3 окремі компанії: оператора інфраструктури, вантажного та пасажирського перевізників. При цьому українськими рейками дозволять їздити приватним компаніям.

Реформовані складові Укрзалізниці обіцяють зробити максимально прозорими, а їхні акції випустити на міжнародні фондові біржі. Також уряд планує відремонтувати 5 тисяч кілометрів залізничних шляхів, оновити 200 локомотивів, 800 пасажирських вагонів, 10 поїздів «Інтерсіті».

Дороги. За наступні 5 років уряд хоче відремонтувати 24 тисячі кілометрів автошляхів державного значення, а також встановити на дорогах щонайменше 150 систем зважування вантажівок у русі. Першу таку систему вже встановили на під'їзді до Києва.

Авіація. Вартість авіаквитків в Україні планують знизити до рівня середніх цін у Європі, кількість лоукост-маршрутів повинна зрости з 38% до 63% — майже вдвічі.

Соціальна політика

Люди з інвалідністю повинні працювати. Для цього будуть покращувати освітні програми, а також працювати із роботодавцями. Зміниться порядок визначення груп інвалідності.

Дитина повинна виховуватися в сім’ї, а не в інтернатах. Уряд планує збільшити кількість фахівців із соціальної роботи та переатестувати тих, що вже зараз працюють. Планується інформаційна та фінансова підтримка прийомних сімей. 

Допомога сім’ям у складних соціальних умовах буде адресною. Для цього розробляється єдина інформаційно-аналітична система управління соціальною підтримкою населення України (E-SOCIAL). 

Продовжиться програма монетизації субсидій. 

Пенсіонери. Уряд обіцяє розвивати мережу надавачів соцпослуг для літніх людей. Будуть підвищуватися стандарти геріатричних пансіонатів. Але головне, що має зробити держава — створити умови для «накопичення на власну старість», сказано в програмі. 

А от в інтерв’ю «Інтерфаксу» міністерка соцполітики заявила, що накопичувальна система буде не скоро.

Культурна політика

Мінкульт зведе музей сучасного мистецтва, завершить музей Небесної сотні та другу чергу музею Голодомору. 

В усі культурні заклади буде діяти єдиний е-квиток. За неналежне ставлення до культурних пам’яток каратимуть. А ще почне діяти легальний ринок творів мистецтва.

Спортивну інфраструктуру розвиватимуть, але кількість видів спорту, які уряд підтримує фінансово, поменшає. Така концентрація грошей і зусиль повинна дати результати на міжнародних змаганнях.

Боротися з інформаційними маніпуляціями та фейками в Мінкульті хочуть, підтримуючи проєкти, які протидіють інформаційній агресії. Також планують удвічі скоротити споживання українцями російського медіа-контенту. Поки що без деталей.

Ветерани, тимчасово окуповані території та внутрішньо переміщені особи

Ветерани повинні отримувати весь комплекс допомоги: психосоціальної, профорієнтації, юридичних консультацій та профілактики конфліктних ситуацій в родинах. Для них уряд планує запровадити додатковий гарантований пакет медичних послуг та пільгові кредитні програми для купівлі житла.

Внутрішньо переміщеним особам спростять доступ до адміністративних послуг. Зокрема буде простіше отримати документи про громадянство, освіту відповідного рівня, зареєструвати факти народження чи смерті на окупованих територіях. Внутрішньо переміщені особи зможуть отримати пільговий кредит, щоб купити житло, а також підтримку для інтеграції в життя громади.

Енергетика та довкілля

Уряд розвиватиме енергоефективність, кредитуючи такі заходи, зокрема, за рахунок збільшення вуглецевого податку та запровадження спеціального акцизу на товари, виробництво яких вкрай шкідливе для екології.

Ціни на газ, тепло та електроенергію мають бути ринкові. І держава й надалі готова давати адресні субсидії тим, хто на комуналку витрачає більше 15% свого доходу. 

Ніякої монополії на постачання енергоресурсів. Уряд вітає зростання внутрішнього видобутку, а також збільшуватиме кількість джерел та маршрутів постачання вуглеводнів.

Уряд запровадить систему автоматичного моніторингу викидів на підприємствах і зобов’яже їх встановити в межах санітарних зон прилади вимірювання.

Утилізувати сміття на полігонах стане дорожче. Уряд свідомо йде на такий крок, щоб підвищити рівень переробки відходів і популяризуватиме роздільний збір сміття.

Розвиток громад та територій

Міста та села уряд робитиме більш комфортними для життя, навівши лад із хаотичною забудовою територій, підвищуючи рівень озеленення та освітлення доріг.

«Депресивним» регіонам допомагатимуть запускати проєкти-«магніти», довкола яких буде розвиватися економіка регіону.

Буде запроваджено трирівневий адміністративно-територіальний поділ: громада — укрупнені райони — регіони замість областей.

Уряд виступає за комплексну реновацію застарілого житла і хоче кожного року зменшувати його кількість хоча б на 2%.

Юстиція

Система державної реєстрації має гарантувати непорушність прав на нерухомість та бізнес, а на випадок рейдерства чи шахрайства створять інструменти для миттєвого повідомлення про такі дії.

Мін’юст працюватиме над тим, щоб окремі реєстраційні дії відбувалися без втручання людини, мінімізуючи корупційні ризики.

Виконання контрактів має бути альфою і омегою ведення бізнесу. Для цього уряд планує створити систему медіації як альтернативу судовій системі.

Процедура банкрутства буде прозорою, що дозволить кредитору швидко повернути частину коштів.

Уряд і надалі розвиватиме сервіси безоплатної правової допомоги. А також створить механізм виконання рішень Європейського суду з прав людини, який оперативно усуватиме прогалини у правовій системі.

Правоохоронна система

Міністерство внутрішніх справ робитиме життя безпечнішим через аналітичні системи відеоспостереження, боротьбу з кіберзлочинністю, запровадження і поширення таких проектів, як «Поліцейський офіцер громади».

Планується залучати страхові компанії для визначення ризиків виникнення пожеж і подальшого відшкодування збитків.

Уряд допускає «інспіроване переростання мирних зібрань та масових заходів в організовані масові заворушення» і планує запровадити «комплексну систему безпечного проведення мирних зібрань».

Держава у смартфоні

Буде створено єдиний портал, де онлайн надаватимуться всі послуги для бізнесу та фізичних осіб. Також запровадять систему електронної ідентифікації особи, наприклад — SMART ID.

Уряд працюватиме над максимальним покриття інтернетом та підвищенням цифрової грамотності українців. 

Оборона

Збройні сили України розвиватимуться за стандартами НАТО. Україна посилюватиме співпрацю з країнами-партнерами. Буде створено нова система територіальної оборони України із широким залученням населення.

Буде запроваджено соціальний пакет для військових, механізми забезпечення житлом. Відбудеться реформа сержантсько-старшинського складу та здійснюватиметься перехід на програми військової освіти країн-членів НАТО.

Уряд працюватиме над зниженням корупційних ризиків в системі оборони. Зокрема громадські та експертні організації допомагатимуть міністерству запровадити системи внутрішнього управління та контролю.

Ярослав Вінокуров,  Федір Прокопчук, Громадське

Читайте также: