• воскресенье

    6 октября, 2024

  • 20°
    Легкий дождь

    Николаев

  • 6 октября , 2024 октября

  • Николаев • 20° Легкий дождь

Война, 253-й день: россияне пытаются удержаться на Херсонщине, ВСУ ударили по их складам

3 листопада триває 253-я доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

На Південнобузькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів вздовж лінії зіткнення, повідомляє Генштаб.

В свою чергу, ЗСУ знищили чотири склади росіян на Миколаївщині та Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії виконали близько 150 вогневих завдань, та нанесли 1 авіаудар по скупченню живої сили противника та техніці.

За підтвердженою інформацією знищено:

  • 8 окупантів
  • 2 танки
  • реактивну систему залпового вогню «Град»
  • інженерну машину розгородження ІМР-1
  • 9 одиниць авто-бронетехніки
  • 4 склади з боєприпасами (в Баштанському, і Бериславському районах)
  • 6 залізничних цистерн з пально-мастильними запасами ворожої армії.

Онлайн-репортаж

Оновлюється


19:15 На деокупованих територіях Донецької, Харківської та Херсонської областей з початку повномасштабної війни знайшли тіла 868 убитих цивільних, повідомили у Нацполіції.

Крім того, на території звільнених регіонів виявили 34 тортури: 24 — у Харківській області, по 3 — у Херсонській та Київській областях, 2 — у Сумській області та по 1 — у Донецькій та Чернігівській.

19:00 У МАГАТЕ заявили, що не виявили жодних ознак незареєстрованої ядерної активності на об'єктах в Україні, де проводилася перевірка на тлі заяв РФ про "брудну бомбу".

18:32 В четвер, 3 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не братиме участь у саміті G20, якщо там буде російський диктатор Володимир Путін. 

— Позиція моя особисто і позиція України була в тому, що якщо лідер РФ братиме участь у саміті, Україна не буде, — сказав він в ході пресконференції після зустрічі з президенткою Греції Катериною Сакелларопулу.

Глава держави зазначив, що сьогодні мав розмову з президентом Індонезії.

— Ми підтримуємо стосунки. У будь-якому разі ми були сьогодні запрошені. Подивимося. Декілька днів залишилося, — сказав він.

Сімнадцята зустріч глав держав Групи двадцяти (G20) відбудеться 15−16 листопада в Індонезії, на острові Балі.

18:25 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль опублікував інфографіку з основними показниками держбюджету на 2023 рік, за який сьогодні проголосувала Верховна Рада.

16:35 На території Херсонської області російські окупанти заборонили місцевому населенню користуватися човнами, а дітей з інтернатів – вивезли до окупованого Криму. 

Про це повідомили в Головноу управлінні розвідки Міністертсва оборони України.

За даними розвідки, з інтернатів Херсона вивезли дітей на територію окупованого Криму. На сьогодні дітей розмістили на базі однієї з психіатричних лікарень Сімферополя. Також на територію окупованого півострова перевезли ув’язнених херсонської колонії.

— Місцевих жителів попереджають, що всі причали (навіть невеликі сільські) мають бути порожніми. В разі знаходження будь-яких плавзасобів, їх або знищать, або конфіскують, – йдеться у повадомленні ГУР.

Там зазначають, що впродовж кількох останніх тижнів йде переселення колаборантів та представників окупаційної адміністрації до пансіонатів, які розташовані на Арабатській Стрілці. Власників баз відпочинку примушують розселяти «переселенців». Крім того, російські військові здійснюють пошук вільних приміщень для розселення.

16:06 Україна та РФ обмінялися полоненими у форматі 107 на 107. Україна повернула з полону шість офіцерів та 101 рядового і сержанта, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Серед звільнених бійці ЗСУ, флоту, тероборони, прикордонники, нацгвардійці, із яких троє «азовців», а також бійці Держспецслужби транспорту. 74 звільнених бійця захищали «Азовсталь». Деякі добровольцями летіли вертольотом у Маріуполь, щоб воювати за місто.

— Ми повернули додому багатьох поранених у боях. Зокрема, нам вдалося обміняти тяжкопоранених та лежачих з Маріуполя, із «Азовсталі», хлопців з осколковими пораненнями рук та ніг, вогнепальними пораненнями різних частин тіла. Є люди з ампутованими кінцівками та опіками, які не відчувають частину обличчя, з інфікованими ранами. Також є поранений боєць внаслідок вибуху в Оленівській колонії, – повідомив Андрій Єрмак.

16:00 Після підриву пам’ятників у Миколаєві Арахамія закликав міську владу розпочати у місті «дерадянізацію»

— Так, ми маємо звільнитися від усього, що нав’язувала нам Росія. Але не з допомогою вибухівки. Бо ми в себе вдома, на своїй землі. Ніщо не заважає прибирати пам’ятники, які нам не подобаються, удень, за рішенням органів місцевої влади, з камерами та репортерами. Так, щоб не лякати людей, яким і без того вистачає нічних прильотів по місту, – каже Давид Арахамія

15:34 Українським військовим дозволили йти у відпустку під час дії військового стану. За відповідне рішення сьогодні проголосували 330 народних депутатів.  

Тепер військові можуть взяти до 10 днів відпустки без урахування часу, необхідного для добирання до місця проведення відпустки. В один кінець це може бути не більше двох діб. Грошові виплати при цьому зберігаються.

15:11 Війська РФ залишили блокпости у Чорнобаївці та інших населених пунктах Херсонської області, повідомляє Telegram-канал «Миколаївський Ванек».

Пізніше цю інформацію також підтвердив мер Олешок Євген Рищук.

— Місцеві з правобережної частини Херсонщини повідомляють, що російські війська залишили блокпости в населених пунктах Чорнобаївка, Степанівка, Білозерка, – зазначив він та додав, що у самому Херсоні також візуально зменшилася кількість військ РФ.

14:48 На формування ударного угруповання для нападу на Україну з Білорусі необхідно щонайменше 2-3 місяці, каже заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

— Для цього ударного угруповання необхідно провести підготовку військовослужбовців. Протягом найближчих тижнів це не очікується. Ми вважаємо, це може бути не раніше ніж через 2-3 місяці, – зазначив він.

Олексій Громов додав, що Росія намагається відволікти увагу України і змусити відтягнути українські війська зі сходу та півдня на північ, до Білорусі.

14:15 НБУ поки не планує змінювати фіксований курс гривні до долара, заявив заступник голови банку Сергій Ніколайчук.

— Наразі Національний банк не вбачає потреб у додатковому курсовому коригуванні. Водночас належних передумов для повернення до плаваючого курсу наразі немає, — йдеться в повідомленні.

Він додав, що фіксація курсу дала змогу утримати макроекономічну стабільність і контрольованість цінової ситуації, водночас валютні обмеження — забезпечити критичні потреби економіки без значної шкоди для валютного ринку.

13:57 В окупованому Херсоні так званій «теробороні», яку там намагаються створити загарбники, видали гвинтівки Мосіна, пише один із місцевих пропагандистів.

Гвинтівка Мосіна була розроблена наприкінці 19 століття. Після Другої світової війни СРСР зняв гвинтівку Мосіна з озброєння.

13:11 «Херсон був, є і буде тільки українським», — так прокоментував зникнення російського триколора з будівлі Херсонської ОДА голова облради Юрій Соболевський.

— Херсонська обласна державна адміністрація. Фото зроблене сьогодні. Таємниче зникнення самі розумієте чого… Херсон був, є і буде тільки українським. І якщо не ми, так самі знімейте свої ганчірки, – написав він.

12:38 Комітет Верховної ради з питань місцевого самоврядування підтримав звільнення Олексія Чернишова з посади міністра розвитку громад та територій. Рішення було ухвалено одноголосно.

«Комітет ВРУ з питань місцевого самоврядування одноголосно підтримав заяву про власну відставку Чернишова О.М. з посади міністра розвитку громад та територій України», - повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

12:06 Миколаїв обстрілюють ракетами С-300 окупанти з кримської дивізії ППО. Центр журналістських розслідувань ідентифікував їх.

Деякі з військових — українські зрадники, що перейшли на сторону окупанта під час анексії Криму.

11:40 Призначений росіянами заступник голови окупаційної «адміністрації» Херсонщини Кирило Стремоусов розповів, що ситуація в Херсоні «поки що стабільна».

При цьому відео він записав сидячі у своїй машині, набитій пакунками з речами.

Розповідаючи про те, як у окупантів все добре в Херсоні, колаборант кілька разів повторив словосполучення «поки що».

— Ситуація, як і раніше, стабільна. Поки все в порядку. Життєзабезпечення міста на нормальному рівні. На лінії фронту поки без змін. Чутно бої десь там далі. Спроби нацистів прорватися є, вони не лишають такої можливості. Але поки все під повним контролем, — сказав він.

Колаборант рекомендував жителям Херсону та правобережної частини області «евакуюватися» на лівий берег. Також він підтвердив обстріл будівлі захопленої окупантами Голопристанської адміністрації.

— Поки тримаємося, все під контролем, але я дуже прошу мешканців Херсону евакуюватися на лівий берег, — додав він.

11:24 Фотографії зруйнованого вибухом меморіалу в Миколаєві.

11:03 У Херсоні завершилась так звана евакуація з правого берега Дніпра на лівобережжя. Ми поспілкувались з декількома мешканцями Херсону, за їх словами станом на сьогодні, 3 листопада, в місті дійсно не спостерігається великої кількості військових, зняті караули на блокпостах, зовсім не залишилось предстаників так званої військово-цивільної влади окупантів.

Відповідно до фото, яке опублікував Джокер, з будівлі Херсонської ОДА зник російський триколор.

10:51 Білорусь передала Росії зі своїх складів щонайменше 100 танків і бойових машин піхоти (БМП) впродовж останніх тижнів.

Про це повідомили у британській розвідці, опублікованому в четвер Міністерством оборони Великої Британії у Твіттері.

Як вважає британська розвідка, російські солдати, які служать в Україні, ймовірно, розчаровані тим, що змушені використовувати старі БМП, які вони описують як «алюмінієві банки».

У середині жовтня під час наступу українських військ втрати російської бронетехніки зросли до понад 40 одиниць техніки на день, що приблизно еквівалентно кількості техніки всього батальйону.

— Останніми тижнями росія, ймовірно, вдалася до придбання щонайменше 100 додаткових танків і бойових машин піхоти із запасів білорусі, — йдеться у звіті.

10:34 За минулу добу Сили протиповітряної оборони збили 10 ударних дронів «Shahed-136» та БпЛА «Орлан», повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

Також авіація ЗСУ завдала по ворогу 21 удар — під ураження потрапили райони зосередження озброєння та військової техніки, а також позиція засобів протиповітряної оборони противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Збройних сил за добу уразили 5 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та 3 інших важливих військових об’єкти противника.

09:55 Інформація від ОВА щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на ранок 3 листопада

Миколаївський район:

Вчора, 2 листопада, орієнтовно о 13:30 внаслідок ворожого артилерійського обстрілу Шевченківської громади пошкоджено будівлю сільськогосподарського підприємства, трансформаторну підстанцію, водонапірну башту, електроопори. Аварійно-ремонтні роботи по відновленню електропостачання були оперативно проведені. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Вчора, 2 листопада, з 21:00 до 22:00 зафіксовано обстріли Широківської громади. Внаслідок чого зруйновано один житловий будинок. Постраждалих немає.

Сьогодні, 3 листопада, з 03:50 до 04:45 обстрілів зазнали околиці Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

09:19 В ніч на 3 листопада в Інгульскому районі пролунав гучний вибух — було підірвано обеліск «Скорботна мати» на братській могилі загиблих у Другій світовій війні. Про це пишуть «НикВести».

Фото: Аркадій Дабяган/Facebook

Обеліск був розташований у сквері поблизу Миколаївського некрополю. В братській могилі поховано 80 миколаївських підпільників та жертв фашизму 1941-1945 років.

08:41 Запорізька АЕС повністю знеструмлена, через обстріли окупантів 2 листопада було пошкоджено 2 останні високовольтні лінії зв‘язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою, повідомляє НАЕК «Енергоатом».

«Вчора, 2 листопада 2022 року, в результаті рашистських обстрілів пошкоджено дві останні високовольтні лінії зв‘язку Запорізької АЕС з українською енергосистемою. О 23:04 станція перейшла в режим повного знеструмлення. Включились всі 20 дизель-генераторів», — йдеться у повідомленні.

Наразі схема живлення власних потреб ЗАЕС оптимізована, залишено в роботі 9 дизель-генераторів. Енергоблоки 5 та 6, які були в гарячому стані, переводяться в холодний стан.

Пального для роботи дизель-генераторів в режимі повного знеструмлення ЗАЕС залишається на 15 діб.

«Розпочався зворотний відлік часу», — відзначили в Енергоатомі.

07:45 Російські окупаційні війська продовжують примусову «евакуацію» населення на тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської областей, повідомляє Генштаб.

Їй підлягають мешканці населених пунктів уздовж лівого берега річки Дніпро від населеного пункту Велика Знам’янка Запорізької області до Нової Каховки на Херсонщині.

Окупанти продовжують викрадення та вивезення автомобілів швидкої допомоги і обладнання з лікарень з населеного пункту Гола Пристань до міста Скадовськ.

Читайте также: