Комітет Ради рекомендував схвалити бюджет на 2024 рік у першому читанні

23:19, 15 жовтня, 2023

Комітет Верховної Ради з питань бюджету рекомендував депутатам схвалити проект державного бюджету на 2024 рік у першому читанні.

Про це повідомила голова комітету з питань бюджету ВРУ Роксолана Підласа.

Зазначається, що «бюджетний Комітет зранку в неділю, 15 жовтня, рекомендував бюджет-2024 до 1 читання».

Серед суттєвих змін, які Уряд мусить врахувати при підготовці до 2 читання:

  • у разі ухвалення законопроєкту про оподаткування банків (№9656-д) збільшити планові доходи держбюджету на 9,9 мільярдів;
  • додатково скоротити видатки на будівництво, ремонти і закупівлі майна в різних органах влади на майже 1,3 мільярда гривень;
  • спрямувати додатково 574 мільйонів гривень на протезування для військових;
  • збільшити видатки на освітню субвенцію на понад 384 мільйонів гривень також коштом скорочення капітальних видатків;
  • збільшити видатки на забезпечення діяльності Вищої ради правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів загалом на 62 мільйона гривень;
  • скоротити видатки на Бюро економічної безпеки на 409 мільйонів гривень і спрямувати ці кошти на закупівлю сканерів для митниці на пунктах пропусках залізничного сполучення задля посилення боротьби з корупцією і уникненням несплати митних зборів та платежів;
  • збільшити на 5 мільйонів гривень видатки на НСЗУ працівники якої забезпечують впровадження медичної реформи;
  • виділити 376 мільйонів гривень на утилізацію твердого ракетного палива, що дозволить уникнути екологічної катастрофи;
  • додати додатково 100 мільйонів гривень для здійснення наукових досліджень Національною академією наук.

Також комітет рекомендує надати уряду доручення опрацювати 61 додаткове питання, як наслідок матимемо додаткову можливість збільшити дохідну частину державного бюджету і ще раз ретельно проаналізувати видатки державного бюджету на 2024 рік, скоротивши непріоритетні і додавши кошти на заходи, які матимуть обґрунтовану потребу у наступному році.

Нагадаємо, що Верховна Рада на засіданні 6 жовтня прийняла законопроєкт №10038 про збільшення видатків держбюджету 2023 року на 322,6 мільярда гривень.

Нагадаємо, що Бюджетний комітет Верховної Ради не підтримав правку нардепа від партії «Слуга народу» Артема Чорноморова, який запропонував залишити «військовий» ПДФО Миколаївській, Запорізькій та Харківській областям.

Раніше у Міністерстві фінансів України відповіли на звернення Миколаївської міської ради щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО та заявили, що зміни до прийнятого уже в першому читанні законопроекту може внести тільки Бюджетний комітет Верховної Ради.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Депутат міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

Водночас депутат Олександр Береза заявив, що за таких умов в бюджеті складно буде передбачити статтю видатків спрямовану на розвиток міста, а депутат Артем Ільюк вважає, що у такому разі місту треба буде включати режим економії та шукати додаткового заробітку. Директор ДЖКГ Миколаєва Дмитро Бездольний заявив, що ремонт укриттів, житлових будинків та доріг — пріоритетні питання пооб'єктного розпису бюджету на 2024 рік. Їх фінансування залежить від можливості виділення коштів з державного бюджету, оскільки бюджету міста не вистачатиме, через втрату військового ПДФО.

Також ситуацію з втратою військово ПДФО прокоментували народні депутати. Зокрема, народний депутат України Максим Дирдін повідомив, що не вноситиме до державного бюджету-2024 правки по Миколаївській області. На відміну від його колеги, нардеп Олександр Пасічний розказав, що працює над внесенням правок до державного бюджету на 2024 рік, щоб збалансувати доходи міста Миколаєва дотаціями після втрати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові.

Народний депутат України Ігор Негулевський заявив, що підтримує вилучення військового податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з бюджетів громад, оскільки зараз пріоритет — перемога України, тому всі інші питання, включаючи повсякденні потреби громад, мають бути відкладені на другий план.

23:19, 15 жовтня, 2023
View full version