219-й день війни: Росіяни вночі атакували Миколаїв іранськими дронами, ЗСУ уразили пункт управління безпілотниками на півдні

30 вересня триває 219-а доба від початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

В ніч проти 30 вересня російські окупанти атакували сімома дронами-камікадзе «Shahed-136» південь України, повідомили Повітряні сили ЗСУ. П’ять з них було знищено силами та засобами протиповітряної оборони. Два – на Одеському напрямку і три – на Миколаївському. Пуски «Shahed-136» здійснювались з напрямку акваторії Чорного моря.

Російські терористи влучили у звичайний житловий будинок в Миколаєві, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. Під завалами опинилися люди. Також на місці виникла сильна пожежа. Рятівники ДСНС деблокували одну жінку, вона жива. Станом на 6 ранку повідомляється про 8 поранених. Звіряються списки жильців, повідомив очільник ОВА Віталій Кім.

ЗСУ впродовж 29 вересня уразили пункт управління безпілотниками у Давидовому Броді, що на Херсонщині, повідомили в Оперативному командуванні «Південь».

Водночас ракетно-артилерійські підрозділи виконали 276 вогневих завдань, зокрема уразили командний пункт у Бериславському районі. Вдарили ще по шістьох районах зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян у Херсоні, Новій Каховці, в Дар’ївці та Новій Кардашинці, а також двічі атакували колону військової техніки у Новій Каховці.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:00 Перед тим, як оголошувати про подачу заявки на вступ у НАТО, Україна мала констультації з представниками альянсу.

Про це розповів радник глави Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

— Попередні консультації справді проходили протягом певного часу на рівні різних експертів і перших осіб держав, та блоку НАТО,  сказав він.

За його словами, наразі тривають «інтенсивні переговори» з союзом про вступ України.

21:40 Норвегія буде нарощувати поставки озброєння для України, ігноруючи усі ноти обурення від РФ.

Про це заявив норвезький прем’єр-міністр Йонас Гар Стьоре, пише портал VG.

В Осло зауважили, що Україна може використовувати норвезьку зброю для звільнення усіх своїх територій, в тому числі тих, на які Москва заявила свої права.

 Сьогоднішнє рішення про анексію землі, як це зробила Росія, – це різка ескалація конфлікту. У цьому немає сумнівів. Це українська територія, і Україна має право захищатися, — підкреслив голова уряду Норвегії.

Міністр закордонних справ Аннікен Хуітфельдт додала, що референдуми не мають юридичної сили, а російська анексія — це чітка ознака слабкості ЗС РФ і сили ЗСУ, які володіють ініціативою на полі бою.

21:20 Не дивлячись на публічні відмовки, Москва продовжує розробляти план примусової мобілізації українців з окупованої частини Херсонської області.

Про це пише локальне видання «МОСТ».

Зі своїх джерел журналісти дізналися про «указ» псевдо «голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області» Володимира Сальдо. Той вимагає від херсонських підприємств скласти списки працівників призовного віку відповідно до законів РФ.

— Підконтрольні окупантам підприємства, які мають сформувати списки для мобілізації, а також – визначити мінімально необхідну кількість людей для роботи системи життєзабезпечення: «Горводоканал», «Херсонобленерго», «Херсонгаз», «Херсонський морський торговий порт», «Пошта Херсон», «Херсон тепломережі», «Херсонська залізниця». Також в «указі» міститься вказівка окупаційному «міністерству освіти» сформувати список студентів очної і очно-заочної форм навчання, які мають право на відстрочку від призову, — додали у виданні.

До цього ставленик Москви у регіоні Сальдо казав, що на окупованій Херсонщині будуть формувати лише «добровольчий батальйон».

— Тому варто вважати, що «гауляйтер» Херсонщини Володимир Сальдо набрехав, — підсумували у «МОСТі».

Як повідомлялося, сьогодні, 30 вересня, гауляйтери Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей підписали так звані «договори» про вступ українських регіонів до складу Росії.

21:00 Щонайменше 11 мирних жителів були знайдені мертвими на дорозі. Ймовірно, вони були розстріляні російськими формуваннями під час їх відступу з Харківщини.

Тіла бачили журналісти AFP.

Репортери зафіксували автомобілі мирних жителів і кілька обгорілих тіл, які залишилися після російського нападу на мирну колону.

Ймовірно, загиблі намагалися виїхати на підконтрольну українській армії територію, коли потрапили під удар ЗС РФ.

— На місці досі знаходяться тіла загиблих мирних жителів, всередині або поруч із шістьма автомобілями. Ще один мікроавтобус повністю згорів, на сидіннях лежать чотири тіла, в тому числі тіло дитини. Недалеко кремова «Лада» з відкритим багажником, біля неї лежить чоловік у капелюсі та синіх джинсах, поруч із покинутою діловою сумкою. На задньому сидінні синього автомобіля старенька згорнулася калачиком у пальті, ніби міцно спить, — переповіли журналісти.

Французькі кореспонденти також зафіксували велику кількість дір від куль, які залишилися на автівках.

20:35 Українські дипломати переконали генсека ООН у необхідності рішучої відповіді на російську анексію.

Про це написав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 — Дійсно, всі так звані «референдуми» відбулися за тими ж методичками, що у 2014 році. Але ситуація в світі та реакція світу на ці дії буде кардинально іншою. Свідченням цьому є вчорашня принципова і категорична заява Генерального секретаря ООН. Зазвичай Генсеки вкрай обережні у таких питаннях. Але не цього разу. Це результат спілкування з Генсеком Президента Зеленського та керівника його офісу Андрія Єрмака, які провели не один раунд переговорів з паном Гутеррешем і знайшли аргументи, щоб переконати: або зараз ми всі реально б’ємо по руках Путіну, або про міжнародний мир і безпеку можна забути, — наголосив він.

Очільник української дипломатії також перерахував елементи, які збережуть країни Європи від російської агресії:

  • Розширення коаліції на підтримку України;

  • Збільшення постачання озброєння для ЗСУ, включаючи важку техніку;

  • Більше санкцій проти РФ;

  • Вступ України в НАТО і ЄС;

  • Договір, який буде гарантувати безпеку України;

  • Протидія партнерів України російським військовим і іншим загрозам, стримування ядерного шантажу від Москви.

— Членство України в НАТО давно назріло і перезріло. Україна вже є невід’ємною складовою євроатлантичної безпеки. Ми ще не маємо над собою парасольки п’ятої статті, але всі члени НАТО де-факто перебувають під парасолькою України, під захистом наших Збройних Сил. Тому сьогодні Україна подала заявку на членство в НАТО, отримання якого за цих нових обставин не потребує надання ПДЧ і дозволяє наших партнерам обнулити та не повторювати помилки, зроблені з 2008 року, — підсумував Дмитро Кулеба.

20:00 Ні одна країна не визнає анексію українських територій Росією, у Кремлі влаштували фарс з нульовою політичною цінністю.

Про це агентству EFE розповіла посол України в Мексиці Оксана Драмарецька.

Дипломатка константувала, що час, коли з Росію можна було вести будь-які переговори, закінчився.

— Українські території ніколи не будуть частиною Росії, цього ніхто не визнає, ні українці, ні решта світу, це тільки в мріях Путіна, — акцентувала вона.

Представниця України додала, що своїми діями Путін довів свій страх перед ЗСУ.

— Вони програють, — підсумувала Оксана Драмарецька, подякувавши усім союзникам України за надану військову підтримку.

19:39 Вступ України до НАТО за пришвидшенним шляхом залежить від позиції усіх членів альянсу.

Про це на пресконференції сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зокрема, він пояснив, що відповідь на заявку України має бути консенсусною.

Столтенберг також зазначив, що Північноатлантичний альянс залишається рішучим у своїй допомозі та підтримці України, яка обороняється від країни-агресора.

— Кожна демократична країна має право подати заявку на членство в НАТО. Ми говорили неодноразово, що двері НАТО – відчинені. Ми це продемонстрували за останні роки, – додав генсек.

Після чого наголосив, що союзники України підтримують вектор Києва на приєднання до подібної структури колективної безпеки.

19:11 У Херсонській області російські військові переслідують колишніх учасників АТО та обшукують їхні домівки. Наразі відомо про двох убитих окупантам колишніх атовців.

Про це повідомляють у поліції Херсонщини.

Також правоохоронці зазначили, що під час обстрілу прифронтових сіл Бериславського району місцеві жителі отримали поранення, а в будинках повилітали вікна і двері. Деякі села знеструмлені, є проблеми з водопостачанням, питну воду туди привозять працівники поліції або волонтери.

А в тимчасово окупованому Херсоні озброєні військові рф вломилися до приватного будинку, обшукали його і забрали документи та печатки приватних підприємців, а також свідоцтва про право власності на нерухомість у Миколаєві, Херсоні та Києві.

Із Херсону та Олешок продовжують надходити свідчення про мародерство російських військових. Окупанти обкрадають будинки та квартири, а також відбирають у місцевих жителів автомобілі.

18:48 Після оголошення мобілізації у росіян вдвічі зріс рівень тривожності і тепер майже 70% населення РФ живе із цим почуттям.  

Про це свідчить опитування Фонду «Общественное мнение», основними замовниками якого є адміністрація президента РФ.

Згідно із дослідженням, 25 вересня на запитання про те, який настрій переважає серед ваших рідних і знайомих, 69% опитаних відповіли – тривожний.

Тижнем раніше, 18 вересня, точно так само відповідали лише 35% опитаних. Спокійно себе почувають 26% опитаних (тижнем раніше їх було 57%).

Водночас 64% респондентів заявили, що дії російської влади за останній місяць у них не викликали невдоволення або обурення. 29% відповіли навпаки.

Опитування проводилося 23-25 вересня з числа 1500 респондентів.

18:25 Сенатор-республіканець США Ліндсі Грем заявив, що в разі ядерного удару Росії по Україні Америка буде розглядати це як «широкомасштабний напад на НАТО».

Про це він сказав у промові, виступаючи під час засідання під назвою «Від Нюрнберга до України: відповідальність за військові злочини та злочини проти людства», передає Dikgazete.

Республіканець США наголосив, що Америка повинна якнайшвидше вжити заходів щодо протистояння ядерного шантажу очільника Кремля Путіна.

— Якщо (президент Росії, – прим.) Путін продовжить погрожувати Україні та застосує ядерну зброю, ми будемо вважати це широкомасштабним нападом на НАТО. Радіація впливає не лише на Україну, але й на всю Європу, – заявив американський сенатор.

Він додав, що російський ядерний удар матиме катастрофічні наслідки не лише для України, а й для усього світу.

— Ми повинні негайно протистояти цьому шантажу. Радник з національної безпеки Джейк Салліван сказав, якщо Росія застосує ядерну зброю в Україні, це матиме руйнівні наслідки, і він мав рацію, – зауважив сенатор США.

18:01 Міністерство фінансів США запровадило нові персональні санкції проти Росії за анексію українських територій. До переліку увійшли всі члени російського парламенту як і з Ради Федерації, так і з Держдуми, а також родини російських високопосадовців.

— Ми не стоятимемо осторонь, поки Путін обманним шляхом намагається анексувати частини України. Міністерство фінансів і уряд США роблять сьогодні масштабні дії, щоб ще більше послабити військово-промисловий комплекс росії, який і без того деградував, і підірвати його здатність вести незаконну війну, — зазначила міністр фінансів Джанет Єллен.

17:20 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова вести перемовини з Росією, але не за президентства Володимира Путіна.

У своїй промові президент заявив, що очільник Кремля не знає, що таке честь та гідність.

— Україна була і залишається лідером переговорних зусиль. Саме наша держава завжди пропонувала Росії домовленості про співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах. Очевидно, що з цим російським президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність і честь, тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом Росії, — сказав Володимир Зеленський.

17:08 Сьогодні, 30 вересня, Україна подала заявку на вступ до НАТО в прискореному порядку.

Про це у своєму зверненні оголосив президент України Володимир Зеленський.

— Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО, — зазначив Володимир Зеленський.

16:52 Лідери Європейського Союзу відреагували на промову президента Росії Володимира Путіна, який оголосив незаконну анексію чотирьох областей України: Херсонської, Запорізької, Луганської і Донецької.

Ще під час промови лідери ЄС почали коментувати її у соцмережах, пише LB.

Uолова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн написала у Twitter, що незаконна анексія, проголошена Путіним, нічого не змінить.

— 27 лідерів засуджують незаконну анексію. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо фейковий референдум. Ми ніколи не визнаємо незаконну анексію, — написав голова Європейської Ради Шарль Мішель.

16:41 Петро Порошенко закликав РНБО ухвалити рішення про заявку України на вступ до НАТО.

Про це він написав у Facebook.

— На сьогоднішньому засіданні РНБО варто ухвалити потужні історичні рішення, які змінять хід війни. По-перше, настав час офіційної заявки на негайний початок переговорів про вступ України до НАТО, рішення про яку має бути ухвалене на черговому чи позачерговому саміті Альянсу. Це дозволить зупинити початок третьої світової, на поріг якої поставив людство путін, і стане найефективнішим щепленням від російського ядерного шантажу, — вважає п’ятий Президент.

Він наголосив, що голосування за вступ України кожен член Альянсу має розглядати як гарантований захист своєї країни, Європи і світу.

16:27 Іспанія вирішила долучитися до позову України проти Росії до Міжнародного суду ООН. У ньому Україна звинувачує РФ у порушенні Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Про це пише пресслужба суду.

Іспанія скористалася статтею 63 Статуту Міжнародного суду ООН, згідно з якою сторона міжнародного договору має право втрутитися в розгляд справи, який пов’язаний із його тлумаченням.

16:10 Сьогодні, 30 вересня, гауляйтери Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей підписали так звані «договори» про вступ українських регіонів до складу Росії.

Фіктивний договір підписав і російський диктатор Володимир Путін.

Зазначимо, цьому ганебному акту передувала довга промова Путіна, сповнена божевільними звинуваченнями на адресу Заходу.

15:54 У четвер, 30 вересня, Канада закликала своїх громадян залишити територію країни-агресора Росії.

Про це повідомляється на сайті уряду Канади.

У відомстві закликали громадян Канади уникати будь-яких поїздок до Росії через наслідки війни проти України, включно з частковою військовою мобілізацією, обмеження на фінансові операції та дедалі більш обмежені варіанти перельотів.

— Якщо ви перебуваєте в Росії, ви повинні виїхати, поки доступні комерційні шляхи. Якщо ви залишаєтеся в Росії, поводьтеся стримано, — йдеться у повідомленні.

15:39 Російський диктатор Володимир Путін закликав Україну припинити війну, яку за його словами, вона і почала.

Про це він заявив під час своєї промови в Кремлі.

— Ми закликаємо київський режим негайно припинити вогонь, усі бойові дії. Ту війну, яку він розв'язав ще 2014 року та повернутися за стіл переговорів. Ми готові до цього. Про це неодноразово було сказано. Але вибір у Донецьку, Луганську, Запоріжжі Херсоні обговорювати не будемо. Він зроблений, Росія його не зрадить, — заявив Володимир Путін.

Путін заявив, що жителі анексованих частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областй стали частиною Росії — «назавжди». Він вчергове погрожує, що Росія буде захищати свої території усіма наявними силами та засобами.

15:25 Від початку повномасштабного вторгнення робота морського порту Миколаївської області повністю зупинилася. Це стало ще однією проблемою, адже саме на цей порт у довоєнний час припадала вагома частка українського експорту. Так, у 2021 році порт перевалив майже 30 мільйонів тонн вантажу, тож у рейтингу серед морпортів України за обсягами перевалки посідав друге місце, а за перевантаженням олії – перше.

Про це розповів депутат Миколаївської облради від партії «Слуга Народу» та заступник голови депутатської комісії з питань промислової політики та транспортної інфраструктури Євгеній Ігнатенко, повідомляє пресслужба політсили.

— У липні Україна підписала угоду про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з портів Одещини – «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ». Але, на жаль, Миколаївський порт не може працювати в рамках цієї угоди через безпекову ситуацію. Ворог обстрілює нашу інфраструктуру, тому запуск порту наразі просто неможливий. Крім того, з 24 лютого через обстріли є деякі пошкодження портової інфраструктури, що ускладнює її роботу після перемоги України, – зазначив Євгеній Ігнатенко. 

15:10 Міністр оборони України Олексій Резніков провів телефонну розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Вони обговорили актуальну ситуацію на фронті, а також шосту зустріч у форматі «Рамштайн», заплановану на 12 жовтня.

Про це Олексій Резніков повідомив у Twitter.

— Мав телефонну розмову з Ллойдом Остіном. Обговорили оновлення з передової, Ramstein-6 та способи посилення наших можливостей. Хороші новини будуть оголошені найближчим часом. Ллойд Остін підтвердив, що США не визнають «референдуми» на тимчасово окупованих територіях України, – написав Олексій Резніков.

14:47 29 вересня  народний депутат Максим Дирдін зустрівся з головою Первомайської районної ради Алєсєю Порхун та заступником голови Анатолієм Димидовським. Обговорили питання фінансування на утримання та обслуговування будівлі Первомайської районної ради.

Про це він повідомив на офіційній сторінці у Facebook.

— Є питання щодо фінансування на утримання та обслуговування будівлі Первомайської районної ради. Готуємо звернення до відповідного комітету щодо даної проблематики, — зазначив Максим Дирдін.

14:30 З суботи, 1 жовтня, на території Миколаївської області запроваджується комендантська година та встановлюється спеціальний режим світломаскування в режимі повного затемнення з 22:00 до 06:00.

Про це інформує Миколаївська обласна військова адміністрація.

Зазначається, що відповідні зміни були затверджені розпорядженням начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма від 23.09.2022 № 327-р.

— Дотримуйтеся правил комендантської години. А також - не нехтуйте сигналами повітряної тривоги! — закликали в ОВА.

14:14 Росіяни збирають увесь наявний транспорт та формують у Лимані колони для прориву через села Зарічне та Торське, повідомляє журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, єдиний шлях знаходиться під вогневим контролем ЗСУ, але, очевидно, росіяни будуть намагатись прориватись, рішення ухвалені. 

Відхід основних сил, судячи з усього, противник планує робити сьогодні.

13:30 На Миколаївщині у тимчасово окупованій Снігурівці в псевдореферендумі взяли участь 30 людей.

— По нашім підтвердженим даним в Снігурівці проголосувало 30 людей, не знаю, як ще це відбулося. Тобто це марна трата часу що стосується Снігурівки. Активізація військових є на лінії фронту, по різних напрямках, але вони не концентрують на тому, щоб щось робити в Снігурівці чи області, — повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

12:42 Під час нічного обстрілу Миколаєва росіяни також зруйнували один з медичних закладів у місті.

12:05 ЗСУ фактично оточили російських військових у районі Лиману та зайшли у Ямпіль на Донеччині, підтвердив речник східного угруповання військ Сергій Череватий.

— Тривають заходи по завершенню оточення російських військ у районі Лиману, під вогневим контролем ЗСУ тримають майже всі логістичні шляхи, — сказав він. 

Також у соцмережах з'явилося відео, на якому український військовий перебуває у селищі Ямпіль, що неподалік Лиману.

11:53 Після ракетного удару один під’їзд 10-поверхового будинку у Миколаєві є аварійним, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Шість квартир зруйновані частково, ще чотири - вщент.  Наразі рятувальники розбирають завали на верхніх поверхах, щоб дати людям можливість зайти і забрати свої речі.

Усім жителям аварійного під’їзду надамо прихисток. Наразі на розселення записалось близько 15 осіб. Після того, як рятувальники приберуть всі небезпечні понівечені конструкції, будівельна бригада заб’є пошкоджені вікна у всіх будинках, які тут постраждали від ударної хвилі та уламків.

11:30 Пентагон планує створити командний центр у Німеччині для військової підтримки України, пише New York Times.

— Нове командування сигналізуватиме про те, що Сполучені Штати очікують загрози з боку Росії до України та її сусідів ще протягом багатьох років», – заявили виданню нинішні та колишні високопосадовці США.

Запропоноване командування здійснюватиме нагляд за навчанням на полігонах у Німеччині, а також у центрах технічної підтримки, створених у сусідніх країнах.

10:56 Роботи по розчищенню завалів в частково зруйнованому будинку Миколаєва завершено, всіх людей деблоковано, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Він зазначив, що за результатами обстрілу 4 квартири зруйновано повністю, 6 – частково.

10:26 ЗСУ ударом по Херсону ліквідували «першого заступника глави» адміністрації окупантів Олексія Катериничева.

Про його знищення повідомляють російські ЗМІ. Він пропрацював на посаді трохи більше місяця.

До цього, за даними росЗМІ, він протягом 25 років служив у пограничних військах і в підрозділах ФСБ.

У 1991 році Катериничев закінчив Уссурійське суворовське військове училище. У 1996-2021 роках служив у прикордонних військах, потім у підрозділах ФСБ РФ. З 2021 року працював першим заступником начальника Центру з проведення рятувальних операцій особливого ризику «Лідер». Тричі був нагороджений російським орденом мужності. У РФ заявляють, що Катериничев брав участь у понад 20 контртерористичних операціях.

09:55 На захоплених територіях окупанти із погрозами змушують місцевих жителів брати паспорти РФ, повідомляє  Генштаб.

Зокрема, у Маріуполі вчителям погрожують звільненням у разі відмови обмінювати паспорт на російський.

У Токарівці на Херсонщині окупанти попередили, що у разі неотримання російських паспортів до 1 жовтня мешканці підлягають виселенню та вивезенню за межі окупованих територій.

09:16 «З ними треба закінчувати», — захисники Миколаєва вимагають негайної декомунізації в місті

Наразі у Миколаєві знаходиться 36 пам'ятників, дощок та погрудь, які прославляють радянський режим, зазначається у сюжеті ТСН. Боєць Ілля Зелінський переконаний, що таких пам'ятників не має бути у місті, яке він захищає з побратимами і яке зараз тримає Південний фронт.

— З ними треба закінчувати, як треба закінчувати з епохою постправди, коли ми чорне називаємо білим. Абсолютно ворожий до української держави елемент, пам'ятаємо, чим вони займалися у 1917 році, – говорить він.

08:50 У ніч проти 30 вересня війська РФ вдарили по житловому будинку у Миколаєві ракетами типу С-300, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко. 

— Через це влучання 1 жінка опинилася під завалами, а уже близько шостої була деблокована нашими рятувальниками. Через ці підлі атаки отримали поранення ще 8 осіб. Станом на зараз це вся інформація, – повідомив Кирило Тимошенко.

08:31 Благодійна організація «Help for Ukraine» передала до військового шпиталю в Миколаїв бавтоклав для стерилізації інструментів.

07:45 В Оперативному командуванні «Південь» підтвердили, що російсько-окупаційні війська протягом 29 вересня на півдні країни втратили:

  • 43 солдати;
  • 4 танки;
  • 4 гаубиці «Мста-Б» і «Мста-С»;
  • дві самохідні гармати «Гіацинт-С»;
  • 2 реактивні системи залпового вогню «Град»;
  • міномет 120-го калібру;
  • 5 одиниць автобронетехніки;
  • один безпілотний розвідник «Орлан-10»;
  • два склади боєприпасів в Бериславському районі.

У Чорному морі перебувають напоготові три російські надводні ракетоносії, які оснащені 24 ракетами типу «Калібр».

Дивитись повну версію