• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.2° Ясне небо

Тарас Кремінь

Тарас Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови, Народний депутат України VIII скликання

Коли створять у школах рекомендоване безпечне середовище?

Після того, як наприкінці травня 2018 р. у школах Миколаєва, Харкова, Черкас було розпилено газ невідомого походження, внаслідок чого сталося масове отруєння дітей, МОН 22.05.2018 р. надіслало свої рекомендації управлінням освіти ОДА і керівникам закладів освіти посилити охорону та обмежити доступ на територію закладів освіти осіб, які не беруть безпосередньої участі в освітньому процесі.

Крім того, як голова підкомітету завдяки підтримці Асоціації міст України я надіслав свої депутатські звернення до всіх керівників органів місцевого самоврядування України з метою вивчити стан безпечності та водночас перевірити результати реагування на рекомендації Міносвіти.

Доповідаю, що станом на 4.09.2018 р. до моєї приймальні надійшли сотні відповідей, де надано детальну інформацію про перші результати роботи управлінь освіти щодо унебезпечення дітей від можливих надзвичайних ситуацій у подальшому. Так, зокрема, переважна більшість мерій міст впроваджує проекти зі встановлення камер відеоспостереження, окремі з них укладають угоди з охоронними фірмами, а решта тільки вивчає це питання або вказує, що повернуться до питання безпеки дітей 2019 року із прийняттям бюджету. І тільки Ужгородська, Дніпровська, Вінницька, Криворізька та кілька інших міськрад повідомили, що безпечне середовище вирішено повністю. 

Що стосується безпеки дітей в закладах освіти Миколаївщини, повної картини у мене, на жаль, немає. Відповіді надійшли тільки від Южноукраїнської та Миколаївської міських рад, які повідомляють про свої наміри посилити рівень безпеки на території закладів освіти, в тому числі, шляхом проведення протягом перших тижнів вересня роз’яснювальної роботи, покладенням відповідальності на учасників освітнього процесу (учнів та учителів), хоча ідея придбання камер відеоспостереження для всіх шкіл залишається слушною. 

Звертаюся до міського голови м. Миколаєва Александра Сєнкевича, усіх голів органів місцевого самоврядування виконати рекомендації Міносвіти в повному обсязі на ближчих пленарних засіданнях відповідних рад. 

Безпека дітей - в наших руках!