• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Мінлива хмарність

Катерина Середа

Катерина Середа

Представниця Інституту масової інформації в Миколаївській області

Тіна Кароль без макіяжу і мінімум експерток у новинах: як і скільки пишуть про жінок у миколаївських медіа

Ілюстраційне фото, автор Vlada KarpovichІлюстраційне фото, автор Vlada Karpovich

Миколаївські медіа все ще не дотримуються гендерного балансу щодо цитувань жінок як експерток. За останній рік фактично не змінилась частка цитувань жінок у новинах, та у лютому 2024 року склала 15% від загальної кількості експертів і експерток. Також стабільними залишаються показники щодо частки героїнь: у миколаївських онлайн-новинах на одну героїню приходиться чотири героя-чоловіка. При цьому, медіа продовжують припускатися сексизмів, розповсюджуючи стереотипи щодо жінок, об’єктивізуючі їх  і припускаючи ейджизм.

Такі результати моніторингу, який Інститут масової інформації провів в онлайн-медіа Новини-Н, Преступности.НЕТ, НикВести, 0512.com.ua, Корабелів.інфо. Всього ми проаналізували по 50 новин у кожному медіа - всього 250 новин. Ми з'ясовували, скільки експерток і експертів, героїнь і героїв є в регіональних новинах, та як виглядає  їх тематичний розподіл, а також зафіксували кейси з сексизмами і стереотипами щодо жінок.

100% експерток в темах здоров’я та економіки

7 експерток проти 41 експерта - такий розподіл експерток і експертів у регіональних новинах Миколаєва. При цьому, жодної жінки-експертки не було у новинах видання «Корабелів.інфо», по одній у публікаціях «Новини-Н» та «Преступности.НЕТ», дві згадки на сайті «0512.com.ua», три — у новинах «НикВести».

Найбільша кількість, 100% згадок жінок як експерток, була у новинах про здоров’я, медицину та економіку. Проте ці показники не мають надихати, оскільки в цілому за період моніторингу у медіа Миколаєва було всього по одній новині на ці теми. Разом з цим, не було експерток у публікаціях на теми війни, спорту, суспільства, шоубізу та культури.

Як експерток медіа Миколаєва цитували голову бюджетного комітету Верховної Ради Роксолану Підласу, яка коментувала можливі проблеми з виплатами пенсій в Україні. Також експертками у новинах стали міністерка соцполітики України Оксана Жолнович, яка розказала про допомогу ВПО. Очільниця фонду savED Анна Новосад звітувала про допомогу у відновленні навчання в школах Миколаївської області.

Чоловіки ж найчастіше виступають експертами у новинах про війну та політику - 100% та 83% експертів відповідно. Зокрема, цитували голову Миколаївської ОВА Віталія Кіма, який висловлювався щодо змін до закону про мобілізацію, а також президента Володимира Зеленського, який пояснював відставку міністерки у справах ветеранів Юлії Лапутіної. 

Героїні у новинах про медицину та шоубіз

Найбільше новин, в яких жінки були героїнями, опублікували видання «Преступности.НЕТ» (12 згадок) та «Корабелів.інфо» (16 згадок). Загалом у медіа Миколаєва ми зафіксували 53 згадки жінок як героїнь, що складає 20% від загальної кількості героїв у новинах.

Найчастіше жінки виступають героїнями у новинах на тему здоров’я та медицини (67% від загальної кількості героїнь і  героїв на цю тематику) та шоубізу (50%). До речі, шоубіз виявився єдиною темою, де миколаївські медіа дотримались гендерного балансу, хоча і не обійшлось без сексизму, але про це нижче.

Тільки  14% героїнь було  в темах про війну, в політиці — 21%, спорті - 27%. 12 згадок жінок як героїнь було у кримінальних новинах — 16% від загальної кількості героїв на цю тематику. Взагалі не згадувались героїні  у новинах на теми  економіки та культури. 

Натомість чоловіки найчастіше ставали героями у новинах на теми війни, політики та криміналу. Так, президент Володимир Зеленський став топ-героєм за кількістю згадок у новинах медіа Миколаєва. Наприклад, писали миколаївські медіа про його візит у Кропивницький, а також плани щодо кадрових змін у військовому керівництві України.

Жінка-водій та Тіна Кароль без макіяжу

Під час моніторингу ми зафіксували три факти сексизму у новинах медіа Миколаєва. Так, видання «Новини-Н» зберігає багаторічну традицію щодо надмірної уваги до статі водіїв, що потрапляють у ДТП на вулицях міста. Але лише у випадку, якщо це жінка.  Наприклад, у гендерному моніторингу 2020 року ми вже звертали увагу, що медіа вживає у таких публікаціях термін «дама». Цим медіа необгрунтовано акцентує увагу на гендерній приналежності, що має негативний підтекст та підтримує стереотипи про жінок як про поганих водійок.

Наразі видання випустило новину про те, що у Миколаєві зіткнулися легковик «Шкода» та фура МAN. У тексті розповідається про позиції учасників ДТП щодо її причин: «Водій фури стверджує, що «Шкода» намагалася перестроїтися з правого ряду у лівий, не розрахувавши при цьому інтервал, а жінка-водій «Шкоди» каже, що ця фура перебудовувалась з лівого ряду у правий і зачепила її автомобіль». Поряд з такою увагою до жінок, які керують автомобілями, видання не використовує до них феминітиви, називаючи їх «водіями», а не «водійками».

Скриншот новини сайту Новини-N про співачку Тіну КарольСкриншот новини сайту Новини-N про співачку Тіну Кароль

Ще одним проявом сексизму у публікаціях видання стала новина «Нацвідбір 2024: Тіну Кароль запідозрили у плагіаті». У матеріалі образ Тіни Кароль у фіналі Нацвідбору на Євробачення-2024 порівнюють з американською співачкою Леді Гагою та її виступом на «Оскарі» у 2023 році. Журналісти зробили великий акцент на зовнішньому вигляді Тіни Кароль, її одягу, а також вказали на те, що та «над виглядом не морочилася» та вийшла на сцену без «краплі макіяжу». На підтвердження ж “плагіату” співачки автори лише навели аргумент про те, що “шанувальники Нацвідбору відзначили схожість композицій двох артисток”.

Скриншот публікації Корабелів.інфо про водійкуСкриншот публікації Корабелів.інфо про водійку

А сайт «Корабелів.інфо» опублікував новину про те, що в Миколаєві 81-річна жінка їздить на автомобілі. Цитуємо: «81-річна жителька міста стала героїнею відео, яке стрімко набирає популярності. Літня жінка, водій незвичайного електромобіля, показала приголомшливу їзду по вулицях, розвиваючи швидкість до 45 км/год».

Новина написана досить позитивно, але інфопривід та акцент на статі та віку водійки тільки підкреслює стереотипи про жінок за кермом, тим більше у поважному віці. Під час моніторингу ми не зафіксували сексизму та стереотипів щодо чоловіків.

Катерина Середа, регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області

З метою уникнення конфлікту інтересів видання “НикВести” моніторилося регіональним представником ІМІ з іншої області.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО «Інститут масової інформації» та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.