• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.2°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.2° Ясне небо

Миколаївська онколікарня отримала обладнання для очистки води

За сприяння компанії PepsiCo в Україні Миколаївський обласний центр онкології отримав сучасну систему очистки води. 

Про це повідомляє кореспондент НикВести.

Обладнання запустили кілька днів тому, у лікарні вже встигли гідно оцінити воду — тепер якісна вода доступна не лише для технічних потреб, але і з кожного крану в лікарні тече питна вода, яку можна вживати.

Головний лікар онкодиспансеру Дмитро Лагочев розповів, що добова потреба лікарні у питній воді складає 8 - 10 тонн. Після того, як внаслідок обстрілів було пошкоджено водогін «Дніпро — Миколаїв», лікарня, як і місто Миколаїв залишилась без централізованої питної води. Певний час лікарні з водою допомагали волонтери з Одеси, потім благодійний фонд. До закладу привозили від двох до 4 кубометрів води по кілька разів на тиждень, розповідає Дмитро Лагочев. Відтепер лікарня не лише цілком покрила свої потреби у питній воді, а і може ділитися з іншими медзакладами, що знаходяться поблизу, або організувати пункт видачі питної води для городян.

— Починаючи з квітня, коли в Миколаєві та Миколаївській області раптом зовсім не стало води, нам потрібно було виходити з ситуації так, як вона склалася. По-перше, це люди, які захотіли нам добровільно допомогти, це одесити, які привозили нам перші місяці питну очищену воду, далі благодійні організації підключилися, доставляли 2 - 3 рази на тиждень по 2, іноді 4 куби питної води, яку ми використовували в своїх цілях. Надалі так трапилося, що ми знайшли компанію, яка відгукнулася на наше прохання, це компанія PepsiCo, яка прийняла, подивилися, що у нас є свердловина, що вона в робочому стані. Ми разом зробили цей проект, разом ввели в експлуатацію та разом будемо обслуговувати. Завдяки свердловині ми отримуємо нашу добову потребу — 8 - 10 тонн води щоденно. Але можемо і більше, до 40 тонн води за добу, якщо у цьому є потреба. Мало того, ми можемо ділитися цією водою, ми можемо поставляти її тим лікарням, які потребують цього. Наприклад, через дорогу у нас знаходиться обласна офтальмологічна лікарня, яка також знає, що таке проблема з питною водою. Тому ділитися ми будемо також з іншими закладами, - розказав Дмитро Лагочев.

За словами керівника проекту, представника компанії PepsiCo в Україні Валерія Жукова, компанія надає систематичну допомогу у тому числі й лікарняним закладам, встановлюючи відповідні установки з очистки води. Всього по Україні вже діє 50 таких систем.

— PepsiCo в Україні зробила цю інвестицію, щоб зі свого боку сприяти вирішенню питання чистої питної воду для містян. Ми обрали цей об’єкт, тому що це дійсно велика потреба лікарні та людей. Ця інвестиція була схвалена керівництвом компанії та реалізована нами. Це не перша установка, яку ми робимо в нашій області. Всього по Україні близько 50 установок. Але зараз інший час. Одна справа — це установка, яка працює на дніпровській воді, і інша справа зовсім — на тій воді, про якість якої ви почули. Це наш посильний внесок, будемо продовжувати благодійну допомогу, - зазначив Валерій Жуков.

Денис Молчанов, представник компанії «Екософт», яка займалась встановленням обладнання, розказав детальніше про технічні особливості системи очистки води, яка тепер є у лікарні.

— Воду зі свердловини з таким хімічним складом можливо довести до норм питної води тільки системами зворотнього осмосу. Тому ми підібрали таку систему, яка буде добре працювати з запасом продуктивності для того, щоб можна було не тільки потреби лікарні задовільнити, але і при потребі організувати видачу населенню, - сказав Денис Молчанов.

Фоторепортаж

Валерій Жуков
Дмитро Лагочев та Валерій Жуков
Дмитро Лагочев
Дмитро Лагочев
Валерій Жуков
Валерій Жуков
Денис Молчанов
Денис Молчанов та Дмитро Лагочев
Денис Молчанов
Валерій Жуков
Денис Молчанов
Дмитро Лагочев

Дмитро Лагочев
Дмитро Лагочев, Денис Молчанов та Валерій Жуков

Фото: Катерина Середа

Читайте також: