• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 14.9°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 14.9° Ясне небо

Затримки Заходу в наданні зброї вплинули на спроможність України до швидкого контрнаступу, — ISW

Україна могла б швидше користуватися помилками російської армії, якби західні партнери раніше надали необхідне озброєння.

Про це йдеться в звіті Інституту дослідження війни (ISW), оприлюдненому увечері 29 січня.

— Затримки з наданням Україні західних систем дальнього вогню, передових систем протиповітряної оборони та танків обмежили здатність України скористатися можливостями для більших контрнаступальних операцій, створеними недоліками та невдачами російських військових операцій, – вважають дослідники.

На їхню думку, аргументи про ймовірні «патові» умови та складність або й неможливість повернення окупованих українських території, які лунали на Заході, «недостатньо пояснюють, як затримки Заходу з наданням необхідного військового обладнання загострили ці проблеми».

ISW зазначає, що повільне надання західної допомоги є не єдиним обмежуючим фактором для українського контрнаступу, але не береться оцінювати рішення українського військового командування.

— Індикатори того, що російські наступальні операції сягнуть кульмінації та що західна зброя знадобиться у великих масштабах, чітко з’явилися наприкінці травня та в червні. 28 травня ISW зауважив, що «Україна може мати шанс розпочати значні контрнаступи з хорошими перспективами успіху»… 24 червня західні офіційні особи почали публічно попереджати про те, що запаси радянської техніки закінчуються, – йдеться в звіті.

Інститут висновує, що західні країни мали б працювати над переведенням України повністю на західне озброєння ще на початку літа 2022 року, адже доставка зброї і навчання на ній вимагають часу.

— Неминуча затримка між обіцянкою надіслати такі системи та здатністю українців їх використовувати означає, що західні лідери повинні вводити їх, коли з’являються перші ознаки того, що вони знадобляться, а не тоді, коли ситуація стає загрозливою. Якби західні лідери почали висувати перед Україною умови використання західних танків у червні 2022 року, коли з’явилися перші чіткі ознаки необхідності західних танків, українські сили змогли б почати їх використовувати в листопаді-грудні, – додають аналітики.

Нагадаємо, що президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Україна має отримати всю зброю, якої вона потребує.

Читайте також: